Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
20. 8. 2016,
8.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Lancia Ilirska Bistrica

Sobota, 20. 8. 2016, 8.44

6 let, 7 mesecev

Legendarna lancia delta S4 spet v Sloveniji

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Lancia delta S4 je eden najbolj slavnih avtomobilskih dirkalnikov vseh časov. Bila je tehnološki višek skupine B v reliju pred 30 leti. Danes jo na izbranih dirkah vozijo le še redki izbranci. Eden teh je Švicar Bruno Ianniello, ki bo z delto S4 naslednji konec tedna vozil na gorski dirki v Ilirski Bistrici.

Za gorskohitrostne dirke prirejena lancia delta S4, ki jo bo naslednji konec tedna v Ilirski Bistrici po več letih spet vozil Švicar Bruno Ianniello. | Foto: Za gorskohitrostne dirke prirejena lancia delta S4, ki jo bo naslednji konec tedna v Ilirski Bistrici po več letih spet vozil Švicar Bruno Ianniello.

Slavna lancia je bila pred 30 leti tehnološki višek avtomobilskega dirkanja

Lancia je bila nekoč avtomobilska znamka, ki je svojo prepoznavnost gradila prek prepoznavnosti v avtomobilskem športu. Zmage so bile drugo ime za legendarni model stratos. V obdobju skupine B je imela Lancia nekoliko manj konkurenčen dirkalnik 037 rally in zato so v sredini osemdesetih letih razvili slavno delto S4. To je bil štirikolesno gnani dirkalnik s sredinsko postavljenim motorjem, ki je bil tehnološki višek relija pred natanko 30 leti.

Največja tehnična posebnost lancie delte S4 je bilo prisilno polnjenje njenega sicer štirivaljnega motorja z delovno prostornino 1.759 kubičnih centimetrov. Pri italijanskem Abarthu so razvili sistem, ki je v avtomobilu združil tako turbopuhalo kot tudi kompresor. Ta je avtomobilu pomagal pri nižjih vrtljajih motorja in tako preprečeval veliko turbo "luknjo", ki je bila v času razvoja turbopuhal velika ovira pri vožnji tovrstnih dirkalnikov. Taka delta je imela uradno 480 "konjev" pri 4.800 vrtljajih v minuti, pri tem pa maso manj kot tisoč kilogramov.

Lancia delta S4 je bila zadnji krik skupine B pred 30 leti.  | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Lancia delta S4 je bila zadnji krik skupine B pred 30 leti. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Video: Ko ob polni obremenitvi zažari motor lancie delte S4:

Delta S4 z naprednim prisilnim polnjenjem motorja

Tako kot motor je Lancia tudi menjalnik postavila na sredino avtomobila. Petstopenjski Hewlandov menjalnik je moč v spremenljivem razmerju prek planetnega vodila prenašal med sprednjo in zadnjo osjo. Sprednji kolesi sta lahko sprejeli od 25 do 75 odstotkov moči, zadnji kolesi pa od 40 do 60 odstotkov. Sredinski diferencial je imel tudi možnost popolne zapore, sprednja in zadnja os pa sta imeli dodatno še mehansko zaporo diferenciala.

Njen pohod proti naslovom svetovnega prvaka je ustavila tragična nesreča Henrija Toivonena in njegovega sovoznika Sergia Cresta, ki sta se prav z lancio delto S4 leta 1986 ubila med relijem po Korziki. Ta dogodek je sprožil spremembe v tehničnih pravilih, ki so pred 30 leti ustavile slavno skupino B.

Švicarski gost na asfaltu med Ilirsko Bistrico in Šembijami Bruno Ianniello v svoji delti S4. Švicar ovinke proti Šembijam že dobro pozna. | Foto: Bruno Ianniello v svoji delti S4. Švicar ovinke proti Šembijam že dobro pozna.

Znameniti italijanski dirkalnik bo prihodnji konec tedna v Ilirsko Bistrico spet pripeljal Bruno Ianniello. Izkušeni švicarski dirkač je bil v preteklosti že večkrat gost najbolj znane gorskohitrostne dirke v Sloveniji, ki tudi letos šteje za evropsko prvenstvo. Ianniellova lancia bo tam postavljena ob bok podobno zmogljivim, a za odtenek mlajšim avtomobilom s prav tako močno predelanimi motorji, maksimalno izkoriščenimi turbopuhali in atraktivnimi aerodinamičnimi paketi.

Video: Bruno Ianniello in lancia delta S4

Video: pogled v notranjost obvladovanja italijanske avtomobilske pošasti:

Ne spreglejte