TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2012,
13.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 8. 8. 2012, 13.17

8 let

Helen Mirren – dama v najboljših letih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Helen Mirren je znana po svojem humorju, ostrem jeziku, seksapilu in odličnih igralskih vlogah. V DKino na SiOL TV si lahko ogledate njeno uspešnico Red (Upokojeni, oboroženi, nevarni).

Helen Lydia Mironoff se je rodila leta 1945 v Londonu kot hčerka Rusa Vasilija Petroviča Mironova in Angležinje Kitty Rogers. Helen je odraščala v Essexu in se šolala na univerzi v Middlesexu.

Pri osemnajstih je postala članica Mladinskega narodnega gledališča, iz katerega je napredovala v Royal Shakespeare Company.

Igrala je v predstavah v številnih gledališčih, preizkusila se je tudi na filmu, širšemu občinstvu pa je postala znana predvsem z vlogo v filmih Gosford Park, Rimska pomlad gospe Stone in Calendar Girls.

Sama poudarja, da je njena najljubša filmska vloga tista v črni komediji Teaching Mrs. Tingle, kjer igra zlobno Evo Tingle.

Kariera v znaku številke štiri

Upodobila je tri britanske kraljice - obe Elizabeti in Charlotte, ženo kralja Georgea III. v filmu The Madness of King George. V filmu Kraljica Stephena Frearsa je maestralno upodobila kraljico Elizabeto II. in za svojo kreacijo prejela nagrado oskar. Ko je prejemala oskarja, se je zahvalila kraljici Elizabeti ter poudarila, da je kraljica obdržala svoje dostojanstvo in uspešno prebrodila mnoge težave.

Poleg oskarja, za katerega je bila nominirana štirikrat, je Mirrenova prejela še štiri nagrade SAG (nagrada ceha ameriških filmskih igralcev). Štiri bafte, štiri emmyje in je bila dvakrat nagrajena na filmskem festivalu v Cannesu kot najboljša igralka.

V zadnjih letih je Helen Mirren nastopila v kar nekaj hollywoodskih uspešnic, posodila je glas v filmu Avtoštoparjev vodnik po galaksiji, zaigrala v filmu The Clearing ob Robertu Redfordu in Williamu Dafoeju, v dramah Državniške igre, Zaklad pozabljenih ter v komedijah Red in Arthur. V filmu Poslednja postaja je upodobila grofico Tolstojevo, v drami Trmoglavka (The Tempest) žensko različico Prospera iz znane Shakespearove drame. Ob tej priložnosti je dejala, da bi zelo rada nekoč zaigrala Hamleta.

"Nočem igrati Gertrude, Hamletovo mater. Svet njenih misli ni preveč zanimiv, notranji svet Ofelije pa še manj. Kot lady Macbeth ne morem imeti govorov, ki jih imam lahko kot Prospero oziroma Prospera," je takrat dejala Mirrenova.

''Hollywood je obseden s penisi … ki so precej majhni''

Mirrenova je znana po svoji duhovitosti in po tem, da je brez dlake na jeziku. Na 19. zajtrku stotih najbolj vplivnih žensk v zabavni industriji, ki ga vsako leto organizira časnik Hollywood Reporter, je kritizirala hollywoodsko obsedenost s penisi.

"Zamerim, da so v filmski industriji preživeli nekateri povsem povprečni moški igralci in da so propadle nekatere res izjemne ženske igralke. V Hollywoodu se res ni veliko spremenilo. Še vedno častijo 18 do 25 let stare moške in njihove penise ... ki so precej majhni, bi rekla," je povedala Mirrenova in požela huronski smeh vseh prisotnih.

Seksi tudi pri 67

Spletna stran isme.com jo je leta 2011 razglasila za najprivlačnejšo žensko, starejšo od 50 let. Istega leta so jo članice različnih ameriških fitnesov razglasile za žensko, ki najbolj skrbi za svoje telo. Leta 2007 pa jo je britanski Vogue razglasil za najbolj glamurozno žensko na svetu, ob kraljici Elizabeti II., Kate Moss in Naomi Campbell.

Mirrenova se zaveda neenakopravnosti žensk in diskriminacijo pogosto obsoja. Ko je bila gostiteljica koncerta ob podelitvi Nobelove nagrade za mir, je obsodila dejstvo, da je le 12 žensk prejelo to nagrado od leta 1912, ko je bila ustanovljena. "Posebej, ko vemo, koliko so bile ženske zgodovinsko pomembne pri vzpostavljanju miru," je dodala. Po njenem mnenju so ženske preveč prijazne in bi se morale pogosteje postaviti zase.

Mirrenova je od leta 1997 poročena z ameriškim cineastom Taylorjem Hackfordom, s katerim je leta 1985 posnela film White Nights, leta 2010 pa Love Ranch. Hackford je takrat povedal, da je moral ženo rotiti za sodelovanje: "Pri filmu, ki ga pripravljam že dalj časa, me najbolj vznemirja dejstvo, da bova z ženo spet sodelovala. Moral sem jo rotiti; zelo je namreč zasedena. Že nekaj časa sva si želela ponovnega sodelovanja."

V pogovoru za revijo GQ je nekoč razkrila, da je v mladosti uživala mamila, predvsem kokain. "Ljubila sem koko. Nikoli veliko, ampak po malem na zabavah," je povedala in dodala, da je to navado opustila, ko je ugotovila, da od trgovine z drogami živi eden glavnih nacističnih ubežnikov.

Napovedala je tudi knjigo o svojem seksualnem življenju. Svojo erotične biogarfijo namerava napisati do 90. leta, knjiga bo lahko objavljena šele po njeni smrti.

Ne spreglejte