Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
11. 10. 2017,
19.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

Natisni članek

nakupni nasveti pametni telefon Nokia 8 Nokia

Sreda, 11. 10. 2017, 19.46

6 let, 6 mesecev

Vrnitev v velikem slogu: Nokia 8 je zelo dober pametni telefon #test

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,55

Nokia 8 je prvi vrhunski pametni telefon finskega podjetja HMD Global, ki je konec leta 2016 pridobilo pravice za prodajo mobilnih naprav pod nekdaj gigantsko blagovno znamko Nokia. Med našim testom smo z zadovoljstvom ugotovili, da se Nokia 8 ne opira zgolj na slavno ime, temveč je zelo dobra vsestranska naprava, ki je za nameček še malce cenejša od svojih tekmecev v premijskem razredu. 

Nokia 8 je ob nostalgični obuditvi legendarne Nokie 3310 vrhunec prvega "letnika" ponudbe pametnih telefonov podjetja HMD Global, ki je bilo ustanovljeno decembra lani. Za zdaj je tudi edina aktualna Nokia, ki spada v najvišji cenovni razred - Nokie 3, 5 in 6 so namreč namenjene manj zahtevnim kupcem. | Foto: Matic Tomšič Nokia 8 je ob nostalgični obuditvi legendarne Nokie 3310 vrhunec prvega "letnika" ponudbe pametnih telefonov podjetja HMD Global, ki je bilo ustanovljeno decembra lani. Za zdaj je tudi edina aktualna Nokia, ki spada v najvišji cenovni razred - Nokie 3, 5 in 6 so namreč namenjene manj zahtevnim kupcem. Foto: Matic Tomšič

Zakaj bi o Nokii 8 moral razmisliti vsak uporabnik, ki kupuje nov telefon premijskega razreda:

Hitrost in vsesplošna uporabnost. 

Nokia 8 se lahko na področju hitrosti kosa z najboljšimi letošnjimi pametnimi telefoni, kar ni presenečenje, saj jo poganja isti procesor kot večino drugih - Snapdragon 835 proizvajalca Qualcomm. Ta je trenutno morda tudi najboljši mobilni čip za naprave z operacijskim sistemom Android. 

Ob omenjenem procesorju, ki je kot trenutni prvak mobilnega segmenta zagotovilo, da z njim opremljen pametni telefon nikoli ne bo deloval počasi, in to drži tudi pri Nokii 8, napravi dodaten pospešek daje minimalizem operacijskega sistema.

Gre za Android, kot si ga je zamislil njegov razvijalec Google, kar pomeni, da na telefonu ni proizvajalčevih dodatkov in aplikacij, ki jih najdemo na napravah drugih znamk, na primer Samsung, Sony, Huawei, in ki občasno tudi odžirajo sistemska sredstva.

Največji ljubitelji Androida se bodo ob vklopu Nokie 8 počutili kot doma. Telefon je namreč eden redkih, na katerih se Android predstavlja v svoji (skoraj) povsem neokrnjeni obliki in brez maske, ki jo čezenj skoraj brez izjeme povezne večina proizvajalcev pametnih telefonov. Skoraj zato, ker vsi elementi operacijskega sistema vendarle niso del "industrijskega" Androida, v prvi vrsti aplikacija fotoaparata. Zaradi nekaterih funkcij fotoaparata Nokie 8, ki so pomemben oglaševalski element telefona (o njih malce pozneje), je proizvajalec namreč priložil svojo aplikacijo. | Foto: Matic Tomšič Največji ljubitelji Androida se bodo ob vklopu Nokie 8 počutili kot doma. Telefon je namreč eden redkih, na katerih se Android predstavlja v svoji (skoraj) povsem neokrnjeni obliki in brez maske, ki jo čezenj skoraj brez izjeme povezne večina proizvajalcev pametnih telefonov. Skoraj zato, ker vsi elementi operacijskega sistema vendarle niso del "industrijskega" Androida, v prvi vrsti aplikacija fotoaparata. Zaradi nekaterih funkcij fotoaparata Nokie 8, ki so pomemben oglaševalski element telefona (o njih malce pozneje), je proizvajalec namreč priložil svojo aplikacijo. Foto: Matic Tomšič

Če potegnemo črto - Nokia 8 je izredno odzivna naprava, s katero bodo zelo zadovoljni tudi najzahtevnejši uporabniki. A od pametnega telefona, ki spada v premijski cenovni razred, česa drugega niti ne pričakujemo.

(Pokrajinska) fotografija. 

Na fotografiranje Nokia 8 z dvojnim fotoaparatom in objektivi slovitega nemškega proizvajalca Carl Zeiss stavi ogromno ter se v večini scenarijev na tem področju tudi dobro odreže (kdaj se ne, smo zapisali malce nižje). 

Dvojni fotoaparat Nokie 8 z objektivoma Carl Zeiss. | Foto: Matic Tomšič Dvojni fotoaparat Nokie 8 z objektivoma Carl Zeiss. Foto: Matic Tomšič

Podrobnosti v fotografijah Nokie 8 je veliko, reprodukcija barv pa je v večini primerov bolj naravna kot pri nekaterih njenih največjih tekmecih, ki radi preveč poudarijo določene barve, na primer modro ali zeleno. Nokia 8 je še posebej primerna za pokrajinsko fotografijo, saj je z zelo malo truda mogoče ustvariti čudovite posnetke.

Oglejte si nekaj fotografij, ki so nastale med našim preizkusom Nokie 8:

Fotogalerija
1 / 7

Dolgoživa baterija, naprava se praktično nikoli ne segreje. 

Čeprav na papirju povprečna, njena kapaciteta znaša 3.090 miliamperskih ur, je baterija Nokie 8 presenetljivo vzdržljiva. Povsem polna bo srednje zahtevnega uporabnika, ki se s telefonom ne igra ravno ves dan, za priklop na polnilni kabel prosila šele po več kot enem dnevu, kar je za napravo vrhunskega kalibra precej dober dosežek. 

Nokia 8 se polni prek sodobnega ovalnega priključka USB-C, ki postopoma zamenjuje pred leti vseprisotni standard microUSB.  | Foto: Matic Tomšič Nokia 8 se polni prek sodobnega ovalnega priključka USB-C, ki postopoma zamenjuje pred leti vseprisotni standard microUSB. Foto: Matic Tomšič

Opazili smo tudi, da se Nokia 8 bistveno ne segreje ne med zahtevno uporabo ne med polnjenjem baterije, kar je zasluga posebne grafitne ovojnice, ki v notranjosti naprave obdaja njene najpomembnejše komponente in baterijo. Zaradi te rešitve je odvajanje toplote, ki jo proizvaja telefon, razpršeno na njegovo celotno ohišje, segrevanje pa se zato občuti veliko manj kot pri tekmecih. 

Kakovost izdelave in lega naprave v dlani oziroma v žepu.

Rokovanje z Nokio 8 je zelo prijetno, saj je telefon kljub ne najskromnejšim dimenzijam razmeroma tanek in lahek, ima pa tudi konveksno oblikovan pokrov baterije, zaradi česar je držanje naprave v dlani precej udobno. 

HMD Global pri načrtovanju Nokie 8 ni podlegel aktualnemu trendu, ki narekuje, naj bodo telefoni z vseh strani prekriti s steklom. Nokia 8 ga ima le na zaslonu, pokrov baterije in robovi pa so aluminijasti. | Foto: Matic Tomšič HMD Global pri načrtovanju Nokie 8 ni podlegel aktualnemu trendu, ki narekuje, naj bodo telefoni z vseh strani prekriti s steklom. Nokia 8 ga ima le na zaslonu, pokrov baterije in robovi pa so aluminijasti. Foto: Matic Tomšič

Naprava je zaradi kovinskega ohišja, ki je izdelano iz enega kosa aluminija, bolj odporna proti poškodbam in pajčevinastim razpokam, ki po tleh padlim steklenim telefonom niso tuje, pa tudi proti drsenju na malenkost nagnjenih gladkih podlagah. 

Eden najboljših zaslonov na pametnih telefonih, ki niso Samsung. 

Nokia 8 ima zaslon z diagonalo 5,3 palca oziroma 13,4 centimetra, kaže pa sliko v ločljivosti 1.440 x 2.560 slikovnih pik. Zaslon z dimenzijami ali ločljivostjo v svojem cenovnem razredu ne izstopa, je pa zelo dobra njegova najvišja svetlost in posledična uporabnost ob izpostavljenosti močni sončni svetlobi, s katero Nokia 8 prekaša praktično vse tekmece razen premijskih Samsungov z zasloni tipa OLED. 

Presenetljivo natančna in uporabna je tudi funkcija samodejnega prilagajanja svetlosti zaslona glede na razpoložljivo okoliško svetlobo. Med našim preizkusom je delovala dovolj suvereno, da potrebe po ročnem nastavljanju svetlosti zaslona pravzaprav nismo čutili.  | Foto: Matic Tomšič Presenetljivo natančna in uporabna je tudi funkcija samodejnega prilagajanja svetlosti zaslona glede na razpoložljivo okoliško svetlobo. Med našim preizkusom je delovala dovolj suvereno, da potrebe po ročnem nastavljanju svetlosti zaslona pravzaprav nismo čutili.  Foto: Matic Tomšič

Dober zvok. 

Zvočnik Nokie 8 nas je prijetno presenetil z nadpovprečno visoko glasnostjo, pri kateri zvok ostane čist in nepopačen, ter s precej dobrim poudarjanjem nizkih tonov ob poslušanju glasbe. 

Cena.

Priporočena maloprodajna cena za Nokio 8 v prodaji brez sklenitve ali podaljšanja naročniškega razmerja je v Sloveniji okrog 600 evrov. 

V škatli z Nokio 8 dobimo tudi polnilnik baterije z zelo robustnim in togim kablom, ki se praktično nikoli ne zavozla, in presenetljivo solidne slušalke.  | Foto: Matic Tomšič V škatli z Nokio 8 dobimo tudi polnilnik baterije z zelo robustnim in togim kablom, ki se praktično nikoli ne zavozla, in presenetljivo solidne slušalke. Foto: Matic Tomšič

To pomeni, da je Nokia 8 kar precej cenejša od večine svojih primerljivo zmogljivih tekmecev na slovenskem trgu - Samsunga Galaxy S8 (790 evrov), HTC U11 (760 evrov), Sonyja Xperie XZ Premium (700 evrov), iPhona 7 Plus in 8 Plus (790 oziroma 899 evrov), Huaweija P10 Plus (799 evrov).

Nokia 8 je medtem dražja od telefonov LG G6 in Huawei P10 (oba 570 evrov), a ima prvi starejši procesor, lanski Snapdragon 821, drugemu pa je že malo padla cena, saj je na trgu že več kot pol leta - na Siol.net smo test Huawei P10 objavili 1. marca letos.

Tehnične lastnosti pametnega telefona Nokia 8

Nokia 8 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič
Dimenzije in teža: 151,5 x 73,7 x 7,9 milimetra, 160 gramov
Zaslon: 5,3-palčni (diagonala 13,4 centimetra), tehnologija IPS LCD, ločljivost 1.440 x 2.560 slikovnih pik
Procesor in delovni pomnilnik: Snapdragon 835, štirijedrni / 4 GB ali 6 GB
Prostor za shranjevanje podatkov: 64 GB (na voljo je tudi različica s 128 GB), možnost razširitve s spominsko kartico do 256 GB
Operacijski sistem: Android 7.1.1, kmalu na voljo nadgradnja na Android 8.0
Povezljivost: 4G/LTE, Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, WiFi Direct
Fotoaparat in videokamera: dvakrat 13 milijonov slikovnih točk, zaslonka f/2.0 (manj je bolje), optična stabilizacija slike; sprednji fotoaparat 13 milijonov slikovnih točk; snemanje videa v ločljivostih 4K in 1080p s 30 slikami na sekundo
Priključki: USB-C 3.1, izhod za slušalke
Odpornost: certifikat IP54 - prah in vodne kaplje
Kapaciteta akumulatorja: 3.090 miliamperskih ur

Kaj mora Nokia 8 izboljšati, če želi držati korak z najelitnejšimi med elito:

Čitalnik prstnih odtisov.

Največja težava čitalnika prstnih odtisov na Nokii 8 ni njegova hitrost ali (ne)natančnost, na teh področjih je pravzaprav kar dober, temveč njegova velikost, saj je precej majhen.

Glede na to, da ima Nokia 8 okrog zaslona precej široke robove in posledično veliko manevrskega prostora, bi čitalnik prstnih odtisov (pod zaslonom), ki deluje tudi kot gumb Domov, lahko bil večji, na primer tak kot pri Huaweiu P10 Plus.  | Foto: Matic Tomšič Glede na to, da ima Nokia 8 okrog zaslona precej široke robove in posledično veliko manevrskega prostora, bi čitalnik prstnih odtisov (pod zaslonom), ki deluje tudi kot gumb Domov, lahko bil večji, na primer tak kot pri Huaweiu P10 Plus.  Foto: Matic Tomšič

V primerih, ko smo hitro segli po telefonu in ga s prstnim odtisom poskusili odkleniti na slepo, se je kar nekajkrat - pravzaprav največkrat med vsemi letos preizkušenimi vrhunskimi pametnimi telefoni - zgodilo, da ga nismo dobro zadeli in naprava je zahtevala vpis s kodo PIN.

Makro fotografija.

Glede kakovosti približanih fotografij, pri katerih je motiv v ospredju izostren, ozadje pa zamegljeno, nimamo bistvenih pripomb, saj je prav solidna, a seveda takrat, ko se nam jo posreči posneti, kar pa je pri Nokii 8 včasih malce težavno.

Opazili smo namreč, da ima fotoaparat pametnega telefona občasno težave z izostritvijo bližnjih predmetov, saj mu jih nikakor ne uspe "zakleniti" - obdržati izostrenih - ali pa jih izostri le napol.  | Foto: Matic Tomšič Opazili smo namreč, da ima fotoaparat pametnega telefona občasno težave z izostritvijo bližnjih predmetov, saj mu jih nikakor ne uspe "zakleniti" - obdržati izostrenih - ali pa jih izostri le napol.  Foto: Matic Tomšič

"Bothie".

Še ena opazka, povezana s fotografsko izkušnjo pri Nokii 8. Tako imenovani bothie (both v angleščini pomeni oba) je hkraten zajem slike iz zadnje in sprednje kamere, da nastane posnetek, ki je hkrati fotografija okolice in avtoportret oziroma selfie (bothie je besedna igra na selfie). 

 

#bothie @nokiamobile @zeisssunlens #nofilter #montreal

A post shared by Ali Malik (@aliradif) on

Razen prikaza, da se to pač da storiti, je funkcija bothie bolj sama sebi namen kot pa resnično uporabna prvina. To navsezadnje dokazuje tudi število objav na družbenih omrežjih, ožigosanih z oznako #bothie, ki jo je proizvajalec Nokie 8 HMD Global pred meseci predstavil kot naslednji veliki trend. Komaj kaj jih je, namreč. 

Certifikat odpornosti.

Nokia 8 ima certifikat odpornost proti vdoru vode in prahu, a le IP54, ki v praksi zagotavlja odpornost proti vodnim kapljam, na primer rahlemu dežju.

Če telefon z IP54, torej tudi Nokia 8, pade v bazen, je zgodbe zanj konec. | Foto: Matic Tomšič Če telefon z IP54, torej tudi Nokia 8, pade v bazen, je zgodbe zanj konec. Foto: Matic Tomšič

Naloga za naslednika Nokie 8: dodatno izboljšati konkurenčnost na trgu s certifikatom odpornosti, kot sta IP67 ali IP68, ki zagotavljata preživetje tudi v največ en meter in pol globoki vodi. Tak certifikat namreč že nosijo veliki tekmeci Nokie 8, kot so Samsung Galaxy S8, LG G6, Sony Xperia XZ Premium, HTC U11. 

Kje je Kača?

Je Nokia brez legendarne igre Kača, ki smo jo vzljubili ob prelomu tisočletja, sploh prava Nokia?


Korak v pravo smer

Če potegnemo črto, je Nokia 8 zelo dober pametni telefon, ki se lahko v boju funkcij brez težav pomeri z največjimi imeni mobilnega trga. Čeprav Nokii 8 na nekaterih področjih (v prvi vrsti fotografija in odpornost) do odličnosti zmanjka čisto malo, se za to odkupi z vsesplošno uporabnostjo in tudi nižjo ceno od najbližjih tekmecev.

Pohvala tudi podjetju HMD Global, da se med razvojem Nokie 8 ni zanašalo zgolj za prepoznavnost blagovne znamke in dela opravilo polovičarsko, temveč naredilo dobro zaokrožen pametni telefon. 


Preberite tudi:

N kot nostalgična Nokia: preizkusili smo reinkarnacijo legendarne Nokie 3310

Ne spreglejte