Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
23. 10. 2018,
13.02

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

1

Natisni članek

prevara nasvet

Torek, 23. 10. 2018, 13.02

5 let, 6 mesecev

V podjetju na Celjskem so naredili zelo drago napako

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

1

Prevara, denar | Na policijo smo poslali vprašanje, za katero podjetje gre in ali bo denar, nakazan prevarantom, mogoče dobiti nazaj. Odgovor bomo objavili, ko ga prejmemo. | Foto Matic Tomšič / Thinkstock

Na policijo smo poslali vprašanje, za katero podjetje gre in ali bo denar, nakazan prevarantom, mogoče dobiti nazaj. Odgovor bomo objavili, ko ga prejmemo.

Foto: Matic Tomšič / Thinkstock

Uslužbenko gospodarske družbe s sedežem v celjski regiji je ukanila tako imenovana direktorska e-poštna prevara, zaradi katere je goljufom v dobri veri, da v resnici dela po naročilu direktorja družbe, na račun tuje banke nakazala 50 tisoč evrov, so sporočili s Policijske uprave Celje. Denarja podjetje najverjetneje ne bo dobilo nazaj.

položnica
Novice Vse več spletnih prevar v Sloveniji: ko pošto pošlje "direktor"

Direktor naj bi uslužbenko v e-poštnem sporočilu vprašal, ali v podjetju razpolagajo z zadostnimi sredstvi za izvedbo nakazila, in ji po potrditvi poslal podatke o računu, na katerega je nato nakazala 50 tisoč evrov.

Naslednji dan je uslužbenka prejela novo e-poštno sporočilo z zahtevo za še eno nakazilo, a je opazila, da je e-poštni naslov pošiljatelja malce drugačen od tistega, ki ga sicer uporablja direktor. V podjetju so nato ugotovili, da je šlo za goljufijo.

Bhip, Facebook
Novice Kaj od vas hočejo neznanci, ki sporočila pišejo tisočem Slovencev

Preiskavo goljufije, katerega žrtev je bilo podjetje s celjskega območja, opravlja slovenska policija v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi, so nam sporočili s Policijske uprave Celje. Možnost, da podjetje nakazani denar dobi nazaj, je po njihovem mnenju sicer izredno majhna. 

Goljufe najpogosteje izda ena sama črka

Pri slovenski policiji opozarjajo, da so osebe v ozadju goljufij, kot je opisana, izredno iznajdljive. V večini primerov e-pošto pošiljajo v imenu direktorjev oziroma oseb, ki v podjetjih opravljajo poslovodne zadolžitve. S Policijske uprave Celje so sporočili, da so obravnavali tudi že primere, ko so goljufi e-pošto poslali v imenu poslovnih partnerjev podjetij. 

Posameznike, ki so pooblaščeni za poslovanje z bančnimi računi gospodarskih družb oziroma pravnih oseb, pri policiji opozarjajo, naj bodo v prihodnje še posebej pozorni na e-poštne naslove pošiljateljev tovrstnih zahtevkov za nakazila. Naslovi so na prvi pogled zelo podobni resničnim, a jih od njih pogosto loči ena sama črka. 

Preberite tudi:

Članek prevara
Novice Kaj se zgodi, če nasedete tej prevari, ki izbira za žrtve Slovence
Oprah scam
Novice Bodo milijoni ene najbogatejših žensk na svetu res prišli do Slovenca?
Onecoin prevara test
Novice Razkrivamo pravo sliko kriptovalute, ki pustoši tudi po Sloveniji
Facebook
Novice Tu preverite, ali ste zadeli na loteriji, kjer glavne nagrade noče nihče

 

 

 

Ne spreglejte