Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
25. 7. 2019,
20.04

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,96

4

Natisni članek

prevara SI-CERT nasvet goljufija

Četrtek, 25. 7. 2019, 20.04

4 leta, 9 mesecev

V mrežo laži so potegnili tudi najbogatejšega Slovenca

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,96

4

Samo Login, prevara | Vrednost premoženja Sama Logina in njegove žene Ize Login je bila v letu 2018 skoraj 700 milijonov evrov. Nista ga sicer ustvarila s trgovanjem s sistemom, ki ga na Facebooku v imenu Sama Logina promovirajo goljufi, temveč s tehnološkim podjetjem Outfit7. | Foto Facebook / globalnews-live.com

Vrednost premoženja Sama Logina in njegove žene Ize Login je bila v letu 2018 skoraj 700 milijonov evrov. Nista ga sicer ustvarila s trgovanjem s sistemom, ki ga na Facebooku v imenu Sama Logina promovirajo goljufi, temveč s tehnološkim podjetjem Outfit7.

Foto: Facebook / globalnews-live.com

Slovenske uporabnike družabnega omrežja Facebook v zadnjih mesecih vse bolj množično oblegajo sponzorirane objave s povezavami na lažne članke, v katerih znani Slovenci – najnovejša žrtev je ustanovitelj podjetja Outfit7 Samo Login – predstavljajo načine za lahek in hiter zaslužek. S profili na Facebooku, ki uporabnikom prikazujejo te vse bolj nadležne sponzorirane objave, organizirano upravljajo posamezniki iz držav, kjer je uradni pregon tako rekoč nemogoč, pojasnjujejo slovenski strokovnjaki za informacijsko varnost. 

Facebook prevara
Novice Kdo je v resnici 23-letni slovenski bogataš, ki ponuja visoko nagrado

To vrsto spletne prevare smo na Siol.net v zadnjih mesecih opisali že nekajkrat

Začne se na Facebooku kot sponzorirana vsebina s privlačnim naslovom in fotografijo znanega Slovenca, ki naj bi v kratkem časovnem obdobju zaslužil zelo veliko denarja.

Primer trditve, ki jo najdemo v enem od lažnih člankov. V tem je nastopal zmagovalec slovenskega resničnostnega šova, ki je vse navedbe goljufov tudi javno zanikal.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Primer trditve, ki jo najdemo v enem od lažnih člankov. V tem je nastopal zmagovalec slovenskega resničnostnega šova, ki je vse navedbe goljufov tudi javno zanikal. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona
Kdor klikne na povezavo, je preusmerjen na članek, ki z videzom spominja na prispevek katerega od znanih slovenskih medijev ali slovenske tiskovne agencije STA, a v resnici gostuje na tuji spletni strani.

Članek bralca z zlorabo imena znanega Slovenca poskusi prepričati o legitimnosti promoviranega načina za hiter zaslužek – platforme za trgovanje z valutami ali internetne igralnice.

Primer sponzorirane vsebine, ki po Facebooku kroži v zadnjih dneh. Vlogo 23-letnega slovenskega milijonarja so goljufi brez njegove vednosti pri prejšnji podobni "novici" zaupali kar hollywoodskemu zvezdniku Shii LaBeoufu.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Primer sponzorirane vsebine, ki po Facebooku kroži v zadnjih dneh. Vlogo 23-letnega slovenskega milijonarja so goljufi brez njegove vednosti pri prejšnji podobni "novici" zaupali kar hollywoodskemu zvezdniku Shii LaBeoufu. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona
Kdo nasede in vpiše svoje osebne podatke ali morda celo nakaže denar, ga v najslabšem primeru izgubi, v najboljšem pa se mora ukvarjati s telefonskimi klici neznancev iz tujine

Jurij
Novice Resnica o 2,3 milijona evrov, ki naj bi tri znane Slovence rešili bankrota

Prevaranti med Slovence mečejo zelo široko mrežo. Sponzorirane vsebine slovenskim uporabnikom namreč vsiljuje cela vrsta različnih profilov, kriteriji za prikaz oglasov točno določenim tipom uporabnikov pa so zelo ohlapni.

Sponzorirane vsebine tako na primer ciljajo "uporabnike, ki so starejši od 18/25/30 let in živijo v Sloveniji".

Facebook Prevara | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Da sponzorirane vsebine prevarantov dosežejo precej različne demografske skupine slovenskih uporabnikov, je mogoče videti v komentarjih objav, ki jih pišejo Slovenci vseh starosti.

Večina se jih sicer dobro zaveda, da gre za poskuse prevar, a med njimi najdemo tudi tarnanje posameznikov, ki so jih obljube goljufov premamile v nakazilo denarja:

Prevara Facebook | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Deepnude
Novice Sporni "čudežni" program, ki lahko sleče vsako žensko: raje ga ne iščite

Kdo je v ozadju in kaj je mogoče ukreniti?

Sponzoriranih vsebin na Facebooku slovenskim uporabnikom ne posredujejo prevaranti, ki se nahajajo v Sloveniji. Upravljavci profilov, ki objavljajo lažne članke, se večinoma nahajajo na drugi strani sveta. Primer lokacije upravljavcev enega od profilov:

Prevara Facebook | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Pri Nacionalnem odzivnem centru za obravnavo omrežnih incidentov SI-CERT so za Siol.net pojasnili, da najverjetneje ne gre za posamične goljufije, ampak za organizirano delovanje, goljufi pa izvirajo iz držav, v katerih je sprožitev uradnega kazenskega pregona zoper njih tako rekoč nemogoča.

Spletne prevare zelo pogosto izda nenavadno tvorjenje povedi in občasno nesmiselna izbira besed, ker je besedilo z orodjem, kot je Google Translate, praviloma dobesedno prevedeno iz drugega jezika. Pri tej vrsti prevare se slovnične napake sicer pojavljajo, a je besedilo bolj koherentno, zaradi česar je prav mogoče, da ga je napisal Slovenec, ki sodeluje s prevaranti. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Spletne prevare zelo pogosto izda nenavadno tvorjenje povedi in občasno nesmiselna izbira besed, ker je besedilo z orodjem, kot je Google Translate, praviloma dobesedno prevedeno iz drugega jezika. Pri tej vrsti prevare se slovnične napake sicer pojavljajo, a je besedilo bolj koherentno, zaradi česar je prav mogoče, da ga je napisal Slovenec, ki sodeluje s prevaranti. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Slovenci lažne objave goljufov vidimo zato, ker uporabljajo oglaševalska orodja, ki so dostopna vsem, v prvi vrsti Facebookovo oglaševalsko platformo, so še pojasnili na SI-CERT.

Kot smo ugotovili že pred časom, slovenski uporabniki Facebooka nismo edine tarče tovrstnih poskusov prevar. Z zelo podobnimi se srečujejo tudi v Nemčiji, na primer:

Tako rekoč ista zgodba kot v Sloveniji, v kateri pa v glavni vlogi ne nastopa Samo Login, temveč kar ameriški zvezdnik družbenih omrežij Dan Bilzerian. V Nemčiji prek lažne kopije spletnega medija Bild. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Tako rekoč ista zgodba kot v Sloveniji, v kateri pa v glavni vlogi ne nastopa Samo Login, temveč kar ameriški zvezdnik družbenih omrežij Dan Bilzerian. V Nemčiji prek lažne kopije spletnega medija Bild. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Če sponzoriranih objav s povezavami na goljufive članke ne želite več videvati na Facebooku oziroma če želite zmanjšati pogostost njihovega pojavljanja ter hkrati prispevati k onemogočanju prevarantov, lahko objave prijavite.

 To storite tako, da v zgornjem desnem kotu objave kliknete na tri pike (1), ki odprejo meni, in izberete možnost Prijavi oglas (2) ter nato še Vsebina je zavajajoča ali pa gre za prevaro (3) in prijavo nato s klikom na gumb Pošlji (4) posredujete Facebooku:

Facebook Prevara | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Preberite tudi:

The North Face
Novice Zahrbtna poteza očrnila ugled velikana športne opreme: Zelo nam je žal
Mercator Prevara
Novice "Skoraj sem res nasedel": boni za Mercator niso to, kar se zdijo
Telefon, Telefonski klic
Novice Kličejo tudi Slovence: telefonski klic, ki vam lahko močno pokvari dan
Ruja Ignatova, Konstantin Ignatov
Novice Je niti v ozadju novačenja Slovencev v ljubljanskih hotelih vlekla mafija?
NLB
Novice Pazljivo, lažna sporočila iz NLB
Slušni aparat
Novice Zavajajoči oglasi: tarča goljufov so tokrat gluhi in naglušni #video
Ne spreglejte