Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
21. 2. 2018,
4.05

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,49

Natisni članek

bitcoin kriptovaluta

Sreda, 21. 2. 2018, 4.05

6 let, 1 mesec

V nejasnih okoliščinah umrl mož, ki je želel brzdati bitcoin

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,49

V Južni Koreji, ki velja za enega od največjih svetovnih trgov s kriptovalutami, so oblasti pred časom napovedale uvedbo regulacij, s katerimi bi lahko področje kriptovalut nadzorovale vsaj malo. Tri tedne po tem, ko so v Južni Koreji začela veljati strožja pravila za nakupovanje kriptovalut, so našli mrtvega enega od glavnih regulatorjev.

Dvainpetdesetletni Jung Ki-joon (zgoraj), ki je konec leta 2017 postal zadolžen za uvajanje regulacij vlade Južne Koreje na področju kriptovalut, je umrl med spanjem. Razlog za njegovo smrt je bil je po poročanju južnokorejskih medijev verjetno srčni infarkt, ki je povzročil zastoj srca.

A Jungova smrt še nekaj časa ne bo pozabljena, saj za zdaj vsi niso prepričani, da je res umrl po naravni poti. Po tem, ko so zdravniki opravili svoje, je preiskavo njegove smrti namreč prevzela južnokorejska policija. Ugotoviti želijo, ali ga je res izdalo srce ali pa je morda šlo celo za umor. Več o tem bo v prihodnjih dneh povedal mrliški preglednik. 

Jamie Dimon, direktor ameriške banke JPMorgan Chase, ki je bil nekaj časa eden najglasnejših kritikov kriptovalut na svetu, je septembra lani napovedal, da se "situacija z bitcoinom ne bo končala dobro, nekdo bo umrl". Se lahko izkaže, da je bila Dimonova prerokba pravilna? | Foto: Reuters Jamie Dimon, direktor ameriške banke JPMorgan Chase, ki je bil nekaj časa eden najglasnejših kritikov kriptovalut na svetu, je septembra lani napovedal, da se "situacija z bitcoinom ne bo končala dobro, nekdo bo umrl". Se lahko izkaže, da je bila Dimonova prerokba pravilna? Foto: Reuters

Razlogov, zakaj bi Junga kdo želel mrtvega, je več

Južnokorejski regulator, čigar naloga je bila koordinacija vladnih organizacij pri načrtovanju in uvajanju ukrepov zoper zlorabo kriptovalut, bi s svojim delom lahko marsikomu stopil na rep. Tudi nevarnim ljudem. 

Nepridiprave in kriminalne združbe, ki kriptovalute uporabljajo za pranje denarja, nakupe na črnem trgu in izogibanje davkom, je Jung Ki-joonu delno že uspelo ohromiti. V Južni Koreji od 30. januarja letos namreč ne moreš več kupiti kriptovalut, če borzi, ki jih prodaja, in banki, prek katere jih želiš kupiti, pred tem ne dokažeš svoje prave identitete. 

Jung je pred meseci marsikoga razjezil tudi z verbalno podporo južnokorejskemu ministru za pravosodje, ki je izrazil mnenje, da bi pretirano špekulacijo s kriptovalutami, ki povzroča napihovanje cen, najraje ustavil tako, da bi v Južni Koreji preprosto prepovedal vse kriptovalute. 

Južnokorejskim vlagateljem se vsaj za zdaj še ni treba bati, da bi vlada njihove države res ukinila kriptovalute. Tamkajšnji finančni minister je konec prejšnjega meseca namreč zagotovil, da česa takega ni v načrtu. Južnokorejski vladi naj bi bilo v interesu namreč samo zmanjševanje uporabnosti kriptovalut pri nezakonitih dejavnosti, regulacij, ki bi lahko zadušile trg, pa ne bodo sprejemali.  | Foto: Reuters Južnokorejskim vlagateljem se vsaj za zdaj še ni treba bati, da bi vlada njihove države res ukinila kriptovalute. Tamkajšnji finančni minister je konec prejšnjega meseca namreč zagotovil, da česa takega ni v načrtu. Južnokorejski vladi naj bi bilo v interesu namreč samo zmanjševanje uporabnosti kriptovalut pri nezakonitih dejavnosti, regulacij, ki bi lahko zadušile trg, pa ne bodo sprejemali.  Foto: Reuters

Južna Koreja lahko vpliva na ves svet

Dogajanje v Južni Koreji, pa naj gre za omejevanje kriptovalut ali morebitne umore regulatorjev, lahko močno vpliva na mednarodni trg s kriptovalutami.

Južna Koreja namreč ustvarja okrog petino dnevnega volumna trgovanja s kriptovalutami, južnokorejski von pa je četrta najbolj priljubljena klasična (fiat) valuta, s katero se kupuje in za katero se prodaja kriptovalute (po dolarju, evru in jenu). 

Zadnji velik upad cen kriptovalut, ko je bitcoin skoraj zdrsnil pod šest tisoč ameriških dolarjev, se je začel ravno takrat, ko je v Južni Koreji 30. januarja začel veljati prvi sveženj regulacij trga s kriptovalutami.  | Foto: Coinmarketcap.com Zadnji velik upad cen kriptovalut, ko je bitcoin skoraj zdrsnil pod šest tisoč ameriških dolarjev, se je začel ravno takrat, ko je v Južni Koreji 30. januarja začel veljati prvi sveženj regulacij trga s kriptovalutami.  Foto: Coinmarketcap.com

Preberite tudi:

Naključje ali dokaz, da se s kriptovalutami dogaja nekaj nenavadnega?

Ne spreglejte