Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2008,
23.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 6. 2. 2008, 23.14

8 let

Raziskava: mobilni telefoni ne povzročajo raka na možganih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Uporaba mobilnega telefona ne poveča verjetnosti za razvoj raka na možganih, je pokazala japonska raziskava, v kateri so raziskali vpliv sevanja na različne dele možganov.

Izsledki raziskave so še eni izmed mnogih dokazov, ki govorijo, da so mobilni telefoni varni. Znanstveniki na tokijski univerzi za medicino so primerjali uporabo mobilnih telefonov pri 322 pacientih z rakom na možganih z 683 zdravimi osebami. Ugotovili so, da redna uporaba mobilnega telefona ne vpliva na verjetnost za rakavo obolenje na možganih. Sevanje ne vpliva na možgane Preučili so tudi vpliv sevanja, ki ga oddajo različni tipi mobilnih telefonov, na različne dele možganov. »Z uporabo najnovejših in bolj točnih tehnik nismo ugotovili nikakršne povezave med uporabo mobilnega telefona in rakom,« je po poročanju Reutersa dejal Naohito Yamaguchi, ki je vodil raziskavo. Ugotovitve njegove ekipe so bile objavljene v britanski medicinski reviji »British Journal of Cancer«.

Od leta 1980 naprej stalno število raka na možganih

Znanstveniki po vsem svetu že prek šestdeset let spremljajo vpliv radio frekvenc na človekovo zdravje. Zaskrbljenost glede varnosti uporabe mobilnih naprav je narasla z naraščajočim številom otrok in odraslih, katerih vsakodnevna komunikacija je odvisna od mobilnikov. Pravi eksploziji v uporabi mobilnih naprav od leta 1980 naprej navkljub, se število rakavih obolenj na možganih ni spremenilo.

Dolgoročni učinki še vedno vprašljivi

Doslej je samo nekaj raziskav pokazalo povezavo med mobilnimi telefoni in rakom. Največja raziskava doslej, v kateri je sodelovalo 420.000 ljudi, ni pokazala nikakršne povezave s katerokoli obliko raka, celo po 10 letih uporabe. »Do danes raziskave niso podale dokazov, da bi bila uporaba mobilnih naprav škodljiva zdravju, vendar glede dolgoročnih učinkov ne moremo biti popolnoma prepričani,« je po poročanju Reutersa posvaril Lesley Walker, direktor britanskega urada za informacije o raku »Cancer Research«.

Ne spreglejte