Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
5. 1. 2016,
11.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

internet Matic Tomšič

Torek, 5. 1. 2016, 11.18

8 let

Prihaja Wi-Fi, ki bo bolje "vlekel" skozi stene

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Združenje Wi-Fi Alliance, ki upravlja standarde brezžičnega povezovanja, je predstavilo novega, 802.11ah ali HaLow. Njegovi glavni prednosti sta daljši domet signala in energetska učinkovitost.

Standard 802.11ah ali HaLow, kot ga je poimenovalo neprofitno združenje za upravljanje s certifikati brezžičnega povezovanja Wi-Fi Alliance, bo deloval v 900-megaherčnem frekvenčnem pasu. To v praksi pomeni, da bo domet signala večji kot pri uporabi trenutno aktualnih 2,4- in 5-gigaherčnih frekvenčnih pasov. Slaba stran tega je, da podatkov ne bo prenašal tako hitro, a temu pravzaprav niti ni namenjen.

Ne veselite se prehitro, HaLow ima specifično poslanstvo Kot je Wi-Fi Alliance sporočil v izjavi za javnost pred uradnim začetkom sejma zabavne elektronike CES v Las Vegasu, pa je osrednja prednost standarda HaLow energetska učinkovitost pri prejemniku signala. To pomeni, da bo HaLow postal eden ključnih gradnikov tako imenovanega pametnega doma - gospodinjskega omrežja povezanih senzorjev in domače elektronike. Predvsem prvim bo HaLow prišel zelo prav, saj danes potrebujejo več elektrike, da brezžični signal skozi stene vračajo internetnim usmerjevalnikom. Z energetsko bolj učinkovitim HaLow se bo ta prepreka zmanjšala, senzorji pa bodo lahko postali še manjši.

V Wi-Fi Alliance nov standard vidijo tudi kot tehnologijo, o kateri bi morali resno razmisliti proizvajalci pametnih, povezanih (samovoznih) avtomobilov.

Wi-Fi kot Wi-Fi HaLow bo kljub delovanju v nižjem frekvenčnem pasu obdržal vse lastnosti danes najbolj razširjenih Wi-Fi tehnologij, kot so podpora številkam IP in obstoječi varnostni protokoli, povezane naprave pa bodo brez težav lahko delovale tudi v 2,4 in 5-gigaherčnih frekvenčnih pasovih, še sporoča Wi-Fi Alliance. Na prve naprave, ki podpirajo HaLow oziroma Wi-Fi 802.11ah, bo treba počakati predvidoma do leta 2018.

Ne spreglejte