Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
29. 12. 2016,
4.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

zobna pasta znanost digizgodbe

Četrtek, 29. 12. 2016, 4.04

6 let, 7 mesecev

Odgovor na vprašanje o zobni pasti, ki vas je vedno zanimalo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Zobna pasta | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Kako je mogoče, da zobna pasta s črtami v embalaži ohrani obliko in iz tube, ko to stisnemo, ne pride razmazana? Je v tubi kakšen poseben mehanizem ali to omogoča kaj drugega?

Embalažo zobne paste v sodobni tovarni polnijo tako, da prek šob v tube brizgajo (v našem primeru) belo pasto skupaj z barvami - rdečo, modro, zeleno ... Če bi šobo, ki tubo polni z zobno pasto, prerezali, bi videli približno tak prizor:

 | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

Tudi prerez tube zobne paste je približno tak kot zgornji. Če tubo nato stisnemo, pa ven pokuka enakomerno obarvana pasta, kot jo vidimo v televizijskih oglasih. Kako je to mogoče?

Zobna pasta je tekočina, ki uboga fizikalne zakone

Če se komu zobna pasta zdi kot trdna snov, je tako zato, ker je zelo viskozna tekočina. Viskoznost je lastnost, ki jo najbolje opišemo kot odpornost proti toku. Voda ima nizko viskoznost, zato teče hitro. Med, na primer, ima višjo viskoznost, zato teče počasneje od vode. Zobna pasta ima nekajdesetkrat višjo viskoznost od medu. 

Zobna pasta iz tube lično obarvana priteče zato, ker se tisti, ki so jo naredili, spoznajo na zakone dinamike tekočin, ki je veja fizike.  | Foto: Thinkstock Zobna pasta iz tube lično obarvana priteče zato, ker se tisti, ki so jo naredili, spoznajo na zakone dinamike tekočin, ki je veja fizike. Foto: Thinkstock

Posledica visoke viskoznosti je praktično vedno laminarni tok tekočine, kadar ta teče oziroma se premika. Laminarni tok pomeni, da se različne plasti visoko viskozne tekočine med počasnim premikanjem ne mešajo, temveč drsijo druga ob drugi.

To beli pasti in raznobarvnim črtam, vse so visoko in, še pomembneje, enako viskozne tekočine, omogoča, da ob stisku tube proti edinemu izhodu - šobi na vrhu - stečejo z enako hitrostjo in brez mešanja. 

Oglejte si odličen videoposnetek, ki nazorno pokaže, kako deluje laminarni tok tekočine:

Preberite zgodbo o najbolj viskozni snovi na svetu

Kdaj se zobna pasta razmaže ali turbulentni tok

Mešanje barv zobne paste je mogoče zaradi dveh dejavnikov.

Prvi je prevelik pritisk na tekočino, v tem primeru zobno pasto. Ko stiskamo polno tubo, na zobno pasto izvajamo zelo majhen pritisk. Edini mogoč tok visoko viskozne tekočine v tubo in iz nje je zato laminarni.

A bolj ko se tuba prazni, bolj jo je treba stisniti, da pasta priteče ven. Ko napolnjenost tube doseže tretjino prvotne, zobna pasta začne teči turbulentno - ni več enakomerno pisana, barve so razmazane. 

Drugi razlog, zaradi katerega se zmešajo barve v zobni pasti, je zmanjšanje njene viskoznosti. To lahko na primer storimo, če v tubo zlijemo čisto malo vode.

Zobna pasta | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock
Za manj viskozne tekočine pravimo, da tečejo turbulentno, ne laminarno. Turbulentni tok ali tudi turbulenca pomeni, da se različne plasti tekočine med premikanjem v eno smer lahko mešajo, pojavlja se tudi premikanje znotraj samih plasti, na primer vrtinci.

Ne spreglejte