Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2013,
15.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kuhinja

Petek, 29. 11. 2013, 15.42

8 let

Od pametnih vilic do desk s povezavo Wi-Fi in tiskalnikov za hrano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Se še spomnite tiste šale o uporabi ene izmed priljubljenih tablic kot rezalne deske? No, zdaj stvar ni več tako smešna, saj podobna napravica res obstaja. Pa še kaj bolj nenavadnega.

Kuhinjski pripomočki in naprave, od običajne deske za rezanje do mikrovalovne pečice, postajajo vedno pametnejši in učinkovitejši. S širitvijo svetovnega spleta pa verjetno ne bo trajalo dolgo, da se bodo še pogovarjali med seboj.

Pametni hladilniki s tablicam podobnimi zasloni, brezžično povezavo do spleta in bralniki črtnih kod lahko tako sledijo shranjeni hrani in vas opozarjajo pred pretekom roka uporabe. Glede na vsebino hladilnika vam lahko tudi predlagajo recepte in jih pošljejo na vaš pametni telefon. A glede na to, kaj vse je mogoče danes dobiti na trgu, so že skoraj dolgočasni.

Chop-syc: ne tako zelo skromna deska Chop-syc je interaktivna deska za rezanje z zaslonom na dotik. Ustvarila jo je oblikovalka Siobahn Andrews, projekt pa je pred kratkim zmagal na tekmovanju za izumitelje #GetItDownOnPaper.

Deska z vgrajeno brezžično povezavo lahko tehta sestavine, predlaga recepte in prilagaja količine številu jedcev. Sestavine lahko doda tudi na vaš spletni nakupovalni seznam in odda naročilo v vaši najljubši trgovini. In ja, na njej lahko res režete, saj je narejena iz okrepljenega stekla, mogoče pa je nastaviti tudi manjšo občutljivost zaslona.

Nutrima: podloga, ki analizira hrano Finka Janne Palovuori se je s svojim prototipom podloge za analizo hrane Nutrima letos uvrstila v finale tekmovanja Electrolux Design Lab. Podloga meri težo in hranilno vrednost živil, ki jih postavite nanjo, ter vam na spletu pomaga najti lokalno pridelano hrano. Nutrimo sicer preprosto napolnite s prepogibanjem.

HAPIfork: da boste jedli počasneje V trgovinah je že mogoče najti pametne vilice HAPIfork, ki jih je razvil Fabrice Boutain, njihov cilj pa je upočasniti tempo prehranjevanja. Ravno to, da jemo prehitro, je namreč eden od vzrokov za debelost, saj možgani potrebujejo čas, da zaznajo, da ste siti. HAPIfork beleži, kako hitro jeste, zbrane podatke pa nato lahko prenesete na računalnik in jih grafično prikažete.

Nova generacija indukcijskih kuhalnikov Ja, vemo, da indukcijo že poznate. Kaj pa kuhalnike, ki prepoznajo obliko posode in segrejejo samo hrano v njej? Ti preprečujejo, da bi se segreli tudi manjši kovinski predmeti, na primer žlice in odpirači za steklenice, če jih pustite na plošči.

Tovrstno tehnologijo bi lahko uporabili tudi širše, ocenjujejo strokovnjaki. Kaj če bi bila indukcija vgrajena v celoten kuhinjski pult ali mizo? Ali če bi poganjala druge naprave? Z rastjo prebivalstva namreč učinkovito izkoriščen prostor postaja vse pomembnejši. Zlahka si tako predstavljamo kuhinjsko mizo z vgrajeno indukcijo, na kateri bi podnevi kuhali, ponoči pa polnili prenosni računalnik.

Foodini: tiskalnik, ki zanima tudi Naso Čeprav smo še svetlobna leta daleč od replikatorjev hrane iz Zvezdnih stez, pa bodo leni kuharji in prezaposleni starši verjetno navdušeni nad iznajdbo katalonskega start-up podjetja Natural Machines. Foodini je prototip tridimenzionalnega tiskalnika, ki lahko iz različnih živil izdela vrsto jedi, od čokolade do raviolov. Naprava kombinira do šest sestavin in ustvarja jedi v točno določenih oblikah.

Podobno tehnologijo sicer razvija tudi ameriška vesoljska agencija Nasa, da bi astronavtom na Mednarodni vesoljski postaji ponudila bolj raznovrstne obroke. Foodinija še nekaj časa ne bo mogoče kupiti, direktor družbe Natural Machines Emilio Sepulveda pa ocenjuje, da bo naprava verjetno stala okoli tisoč evrov.

In medtem ko digitalna kuhinja počasi postaja resničnost, mnogi med nami še čakamo na popolno napravo: avtomat za kavo, ki prepoznava glasove. Samo beseda in skuhal bi točno takšno kavo, kot jo imamo radi. No, to bi pa bil napredek. Predvsem ob ponedeljkih zjutraj.

Ne spreglejte