Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
9. 9. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

pametni telefon HTC Google

Sobota, 9. 9. 2017, 4.04

6 let, 6 mesecev

Obeta se senzacionalen "nogometni" prestop nekdanjega velikana

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

"Nogometni klub", ki kupuje, je v tem primeru ameriški internetni gigant Google, "nogometaš" pa nekdaj veliki proizvajalec pametnih telefonov HTC, ki še vedno dela odlične naprave, a s prodajnega vidika nikakor ne zleze več na zeleno vejo. 

Pametni telefon U11 (na fotografiji) je letošnji paradni konj podjetja HTC. Kliknite, da izveste več.  | Foto: Reuters Pametni telefon U11 (na fotografiji) je letošnji paradni konj podjetja HTC. Kliknite, da izveste več. Foto: Reuters

Dogovarjanja o prevzemu so že v zadnjem stadiju, pišejo tajvanski mediji.

Za zdaj sicer še ni uradno znano, ali bo dejansko šlo za prevzem ali pa bosta podjetji sklenili samo novo strateško partnerstvo, saj ne HTC ne Google govoric ne komentirata. A tajvanski poslovni medij Commercial Times poroča, da bo Google pod svojo streho vzel celotno HTC-jevo proizvodnjo pametnih telefonov. 

Posel bi bil smiseln za obe strani 

Zakaj? HTC bi se rešil rdečih številk in morebitnega propada  - že nekaj let se že namreč sooča z upadom prihodkov in posluje z izgubo (vir: Financial Times).

Koliko je Google pripravljen plačati za telefonski posel podjetja HTC, še ni znano. | Foto: Reuters Koliko je Google pripravljen plačati za telefonski posel podjetja HTC, še ni znano. Foto: Reuters

Google bi medtem pridobil še več znanja o tem, kako narediti dober pametni telefon. Resneje bi lahko začel tekmovati tudi na trgu mobilnih naprav in ne le programske opreme, kjer je njegov operacijski sistem Android tako ali tako že nekaj časa prepričljivi zmagovalec. 

Google in HTC sta v preteklosti sicer sodelovala že večkrat. HTC je za Google namreč naredil že nekaj pametnih telefonov. Prvi je bil Nexus One leta 2010, zadnji zelo dobro sprejeti Google Pixel, ki je izšel oktobra lani.

Google je Pixel predstavljal kot pametni telefon, ki so ga naredili "v hiši", se pravi pri Googlu, a to je bila piarovska poteza. V resnici ga je sestavil HTC, ki ni imel nič proti temu, da Google pametni telefon Pixel oglašuje kot izrecno svojega. Kitajski Huawei, do katerega je Google sicer pristopil najprej, je to Googlovo zahtevo zavrnil.  | Foto: Reuters Google je Pixel predstavljal kot pametni telefon, ki so ga naredili "v hiši", se pravi pri Googlu, a to je bila piarovska poteza. V resnici ga je sestavil HTC, ki ni imel nič proti temu, da Google pametni telefon Pixel oglašuje kot izrecno svojega. Kitajski Huawei, do katerega je Google sicer pristopil najprej, je to Googlovo zahtevo zavrnil.  Foto: Reuters

Zgodovina se ponavlja

Morebiten Googlov odkup mobilne divizije podjetja HTC ne bo prva takšna poteza ameriškega internetnega velikana. Enkrat je že naredil nekaj podobnega, tista zgodba pa je imela precej nesrečen konec. 

Google je leta 2012 namreč za ne ravno majhen znesek, okrog 10 milijard evrov, kupil mobilno divizijo podjetja Motorola.

Z novo pridobitvijo Google ni naredil praktično nič, saj znanja Motorole ni nikoli združil s svojim oddelkom, ki razvija operacijski sistem Android.

Motorola je nove telefone še naprej izdajala pod svojo znamko (na fotografiji), Google pa je medtem sodeloval z drugimi proizvajalci, kot je južnokorejski LG.  | Foto: Reuters Motorola je nove telefone še naprej izdajala pod svojo znamko (na fotografiji), Google pa je medtem sodeloval z drugimi proizvajalci, kot je južnokorejski LG. Foto: Reuters

Leta 2014 je Google Motorolo za skoraj petkrat manjši znesek kot ob nakupu prodal kitajskemu podjetjue Lenovo.

S prevzemom HTC bi lahko bilo drugače. Poglavitna razlika je, da Google danes že proizvaja "svoje" pametne telefone, ki so na domačem trgu v ZDA pravzaprav precej uspešni. HTC pa bi lahko dodal tisto nekaj, kar Google potrebuje v bitki z velikani mobilne industrije, kot so Samsung, Huawei in Apple

Poglejte, kako pomemben igralec na trgu pametnih telefonov je bil nekdaj HTC

Znamka HTC je bila na vrhuncu priljubljenosti in prodajanosti leta 2011, ko je v hudi konkurenci Appla, Samsunga in Nokie obvladovala več kot 10-odstoten tržni delež mobilnega trga.

Spodnji graf prikazuje, kdaj je HTC pridobil in izgubil tržni delež ter kakšno bi bilo razmerje moči na trgu, če HTCja ne bi bilo.

Ne spreglejte