Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
26. 9. 2017,
19.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Ivan Ivičić NFC plačilne kartice Visa Intesa Sanpaolo mobilne aplikacije elektronska denarnica Alenka Mejač Krassnig

Torek, 26. 9. 2017, 19.00

6 let, 6 mesecev

Mobilne denarnice (počasi) nadomeščajo plačilne kartice

Nasvidenje, plastika v denarnici, dober dan, pametni telefon – postopoma tudi pri nas

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
plačilna kartica, Visa, Wave2Pay, virtualna plačilna kartica | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Podobno kot ljubljansko mestno kartico Urbana lahko enakovredno uporabljamo z mobilnim telefonom in brez kartice, je zdaj takšna možnost v Sloveniji na voljo (nekaterim) uporabnikom plačilne kartice Visa.

Čeprav smo priča številnim novostim elektronskega poslovanja v bančnem sektorju, se ne moremo izogniti vtisu, da bi dodatne novosti lahko prihajale še hitreje. Mobilne aplikacije, ki postopoma nadomeščajo plastične kartice pri brezgotovinskem plačevanju in obenem izkoriščajo široko mrežo prodajnih mest, ki te kartice sprejemajo, sicer niso nobena tehnološka novost – a se pri uvedbi novosti v vsakdan zatakne predvsem pri poslovnih odločitvah in usklajevanjih z bankami izdajateljicami.

Vendarle se premika

Slovenski imetniki plačilnih kartic Visa so zdaj tudi v Sloveniji dobili možnost, da vse prednosti svojih plačilnih kartic izkoristijo tudi brez fizične kartice – z ustrezno aplikacijo na mobilnem telefonu.

Toda za zdaj le, če njihovo kartico Visa izdaja banka Intesa Sanpaolo Bank (nekdanja Banka Koper). V tej banki so svojo aplikacijo mobilne denarnice Wave2Pay razširili tudi na brezstično plačevanje z debetno kartico Visa.

"Do konca leta bodo v Sloveniji skoraj vsa prodajna mesta, ki sprejemajo plačilne kartice, opremljena s terminali, ki omogočajo tudi brezstično plačevanje," je napovedal član uprave banke Intesa Sanpaolo Ivan Ivičić. | Foto: "Do konca leta bodo v Sloveniji skoraj vsa prodajna mesta, ki sprejemajo plačilne kartice, opremljena s terminali, ki omogočajo tudi brezstično plačevanje," je napovedal član uprave banke Intesa Sanpaolo Ivan Ivičić.

Napoved: do konca leta (skoraj) vsa prodajna mesta z možnostjo brezstičnega plačevanja

Brezstično plačevanje postaja vedno bolj priljubljeno – po mnenju predstavnikov Visa Slovenija so to možnost uvedli že na okrog 60 odstotkih prodajnih mest (ena od večjih slovenskih izjem, kjer brezstičnega plačevanja še ne podpirajo, je Mercator). Član uprave banke Intesa Sanpaolo Bank Ivan Ivičić je napovedal, da bodo do konca leta ta odstotek zelo približali stotim odstotkom.

Medtem ko opremljenost prodajnih mest s terminali, ki podpirajo brezstično plačevanje, raste z zmerno hitrostjo, ostaja v Sloveniji še vedno znatno število uporabnikov brez plačilne kartice, ki omogoča brezstično plačevanje. Kljub tej omejitvi je že zdaj, dobri dve leti po uvedbi prve brezstične plačilne kartice v Sloveniji, vsako četrto kartično plačilo v Sloveniji brezstično, je pojasnila direktorica Vise za Slovenijo Alenka Mejač Krassnig.

Preostali? Ko bo.

Nekatere slovenske banke možnosti brezstičnega plačevanja sploh še niso sprejele, tudi tiste, ki so začele, pa bodo svojim komitentom omogočile kartice z brezstičnim plačevanjem, šele ko jim bo obstoječa potekla (ali ko proti plačilu naročijo predčasno zamenjavo, kar uporabnikom ni preveč privlačno).

"Dogovarjamo se tudi z drugimi bankami o uvedbi novih in sodobnih storitev, a več ne moremo povedati," je Alenka Mejač Krassnig odgovorila na vprašanje, kdaj bo virtualna brezstična kartica Visa na voljo tudi komitentom drugih slovenskih bank.

"Danes, dobri dve leti po uvedbi prve brezstične plačilne kartice v Sloveniji, je že vsako četrto kartično plačilo v Sloveniji brezstično," je pojasnila direktorica Vise za Slovenijo Alenka Mejač Krassnig. | Foto: "Danes, dobri dve leti po uvedbi prve brezstične plačilne kartice v Sloveniji, je že vsako četrto kartično plačilo v Sloveniji brezstično," je pojasnila direktorica Vise za Slovenijo Alenka Mejač Krassnig.

Virtualna kartica tudi za varne spletne nakupe

Virtualna plačilna kartica Visa v aplikaciji Wave2Pay je primerno plačilno sredstvo na vseh prodajnih mestih po vsem svetu, ki sprejemajo kartice Visa in so opremljena za sprejemanje kartic s čipom NFC za brezstično plačevanje.

Obenem so z funkcijo mToken za ustvarjanje vsakokratnega gesla pri spletnem nakupu poskrbeli, da so z virtualno kartico varni tudi spletni nakupi, so pojasnili predstavniki banke Intesa Sanpaolo Bank.

Ključ za iPhone in iPad ima - Apple

Aplikacija Wave2Pay, ki omogoča mobilno plačevanje z virtualno kartico, je na voljo za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android 4.4 (KitKat) ali novejšim, ki podpirajo tehnologijo NFC oziroma omogočajo brezstično komunikacijo (ang. Near Field Communication).

Razlog, da sorodne aplikacije ni za iPhone in druge Applove mobilne naprave z operacijskim sistemom iOS, je predvsem v omejitvah, ki jih postavlja Apple. Nov operacijski sistem iOS 11 aplikacijam sicer dopušča nekaj več pravic pri uporabi brezstične komunikacije, a ostaja vprašanje, ali bodo te pravice zadostne za delovanje na enak način, kot to omogoča operacijski sistem Android.

Ne spreglejte