Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
20. 9. 2017,
13.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Natisni članek

iOS iOS 11 operacijski sistem mobilne naprave Apple iPhone iPad

Sreda, 20. 9. 2017, 13.11

6 let, 7 mesecev

Nova različica Applovega operacijskega sistema za mobilne naprave

iOS 11 je na voljo!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

iPad | Foto Apple

Foto: Apple

Lastnikom (novejših) Applovih mobilnih naprav je zadnja velika različica operacijskega sistema iOS že na voljo. Prinaša kar nekaj večjih in zanimivih novosti.

Posodobitev operacijskega sistema iOS lahko opravijo uporabniki Applovih pametnih telefonov iPhone 5S in novejši ter tablic iPad Air iz leta 2013 ali pozneje.

Stare 32-bitne aplikacije postajajo neuporabne

Ena od največjih novosti enajste velike različice operacijskega sistema iOS je, da na njem ne bodo delovale vse stare 32-bitne aplikacije, saj iOS takšnih aplikacij ne podpira več. Razvijalci jih bodo prej ko slej preprosto morali prirediti v 64-bitne, četudi bi zdaj morda preživele nadgradnjo.

Da bi se izognili kakšnemu neprijetnemu presenečenju, ki bi se zgodilo ob morebitnih nedelujočih 32-bitnih aplikacijah po nadgradnji, je še pred nadgradnjo, torej še v operacijskem sistemu iOS 10, mogoče preveriti, koliko je takšnih aplikacij na mobilni napravi (Settings > General > About > Applications > App Compatibility).

Uporabnikom starejšega Applovega pametnega telefona iPhone 4 prehoda na operacijski sistem iOS 11 ne bodo omogočili. | Foto: Reuters Uporabnikom starejšega Applovega pametnega telefona iPhone 4 prehoda na operacijski sistem iOS 11 ne bodo omogočili. Foto: Reuters

Posebej z mislijo na tablice

Nadgradnje na iOS 11 bodo zlasti veseli lastniki tablic iPad, saj je mnogo izboljšav, kot so nov upravitelj datotek ter izboljšana večopravilnost in možnosti urejanja z drsenjem po zaslonu, pisanih na kožo predvsem njim in njihovim velikim zaslonom.

Z "enajstko" bodo uporabniki prvič dobili možnost prilagajanja nadzornega središča (Control Center). Končno, bodo rekli mnogi uporabniki Applovih mobilnih naprav, ki so si vedno želeli nekoliko drugačne vsebine na tem zaslonu, ki ga dobijo, ko s prstom potegnejo po zaslonu od dna navzgor. Še ena dobrodošla novost: nova oblika omogoča več vsebine naenkrat.

Še več emojijev

Ljubitelji emojijev bodo veseli novih okrepitev v že zdaj močni zasedbi teh pripomočkov za hipno sporočanje. Med novinci, ki jih prinaša iOS 11, so emojiji doječe matere, T-rex in bruhajoči smeško.

Aplikacija Files (datoteke) sicer odstopa od trdnega Applovega prepričanja, da je uporabniki mobilnih naprav ne potrebujejo, a je glas ljudstva tokrat prevladal. Uporabniki Applovih mobilnih naprav so tako prvič dobili orodje za (osnovno) ravnanje z datotekami, ki so ga mnogi močno pogrešali.

Applova glasovna asistentka Siri se je v operacijskem sistemu iOS 11 naučila prevajati nekaj osnovnih stavkov iz angleščine v kitajščino, francoščino, italijanščino ali španščino. Pogoj: dejavna internetna povezava in ustrezno strukturiran glasovni ukaz. | Foto: Reuters Applova glasovna asistentka Siri se je v operacijskem sistemu iOS 11 naučila prevajati nekaj osnovnih stavkov iz angleščine v kitajščino, francoščino, italijanščino ali španščino. Pogoj: dejavna internetna povezava in ustrezno strukturiran glasovni ukaz. Foto: Reuters

Siri, kako se reče …

Applova glasovna asistentka Siri se je v operacijskem sistemu iOS 11 naučila prevajati nekaj osnovnih stavkov iz angleščine v kitajščino, francoščino, italijanščino ali španščino. Pogoj: dejavna internetna povezava in ustrezno strukturiran glasovni ukaz.

Kdor ne mara poslušati Siri, a si vseeno želi njene pomoči, lahko v možnostih za drugačne dostope izbere "pogovor" z njo prek natipkanega besedila. Posebej se vklopi tipkanje za zastavljanje vprašanj in posebej se vklopi, da Siri ne odgovarja govorno, temveč z napisano besedo.

Varovanje zasebnosti ali sabotaža ekonomskega modela interneta?

Poteza, ki ene navdušuje, drugi pa jo ostro obsojajo: v brskalniku Safari bo privzeto vklopljena funkcija, ki oglaševalcem onemogoča spremljanje dejavnosti uporabnika na internetu. Uporabnikov tako vztrajni oglasi ne bodo več spremljali na vsakem spletnem koraku.

Apple to funkcijo upravičuje z varovanjem zasebnosti uporabnikov, oglaševalci pa temu rečejo sabotaža ekonomskega modela interneta.

Ne spreglejte