Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
25. 8. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Natisni članek

Wikipedija digisvet internet spletni brskalniki nasveti

Četrtek, 25. 8. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Naleteli smo na osupljivo spletno stran. Jo poznate? #video

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

Spletna stran wikiverse.io uporabniku na zelo zanimiv in interaktiven način pokaže, da je največja človeška zakladnica znanja, spletna enciklopedija Wikipedija, obsežna kot širno vesolje.

To je Wikipedija

Pravzaprav gledamo samo pet odstotkov celotne spletne enciklopedije Wikipedije, ki obsega več kot pet milijonov posameznih vnosov. V tej vizualizaciji največje zbirke informacij na svetu je zajetih približno 250 tisoč člankov z Wikipedije. To je sicer ena od treh možnosti virtualne predstavitve enciklopedije. Uporabnik lahko izbere tudi manjša modela, vesolji, ki predstavljata en oziroma dva odstotka celotnega obsega Wikipedije.  | Foto: Pravzaprav gledamo samo pet odstotkov celotne spletne enciklopedije Wikipedije, ki obsega več kot pet milijonov posameznih vnosov. V tej vizualizaciji največje zbirke informacij na svetu je zajetih približno 250 tisoč člankov z Wikipedije. To je sicer ena od treh možnosti virtualne predstavitve enciklopedije. Uporabnik lahko izbere tudi manjša modela, vesolji, ki predstavljata en oziroma dva odstotka celotnega obsega Wikipedije. 

Galaksija znanja

Ker posnema pravo vesolje, je virtualna Wikipedija na spletni strani Wikiverse.io tudi ustrezno sestavljena. Če pogled z vrtenjem koleščka na miški približamo do konca (to se ob prvi uporabi zgodi samodejno), vidimo samo barvne pičice, ki predstavljajo zvezde oziroma posamezne enciklopedične vnose. | Foto: Ker posnema pravo vesolje, je virtualna Wikipedija na spletni strani Wikiverse.io tudi ustrezno sestavljena. Če pogled z vrtenjem koleščka na miški približamo do konca (to se ob prvi uporabi zgodi samodejno), vidimo samo barvne pičice, ki predstavljajo zvezde oziroma posamezne enciklopedične vnose.

Ko pogled malce oddaljimo, vidimo, da so barvne pičice združene v skupke informacij o zelo sorodnih temah oziroma v galaksije znanja. | Foto: Ko pogled malce oddaljimo, vidimo, da so barvne pičice združene v skupke informacij o zelo sorodnih temah oziroma v galaksije znanja.

Če pogled oddaljimo še malce bolj, se pojavijo krogci, ki ustrezajo lokalnim skupinam galaksij, predstavljajo pa širša področja znotraj najosnovnejših tematskih sklopov. | Foto: Če pogled oddaljimo še malce bolj, se pojavijo krogci, ki ustrezajo lokalnim skupinam galaksij, predstavljajo pa širša področja znotraj najosnovnejših tematskih sklopov.

Tematske sklope – tehnologija, zdravje, religija, umetnost in tako naprej – nazadnje vidimo, če pogled oddaljimo, kolikor je mogoče. Tematski sklopi predstavljajo velikanske grozde skupin galaksij, kot je na primer Laniakea, v kateri je tudi naša Rimska cesta.  | Foto: Tematske sklope – tehnologija, zdravje, religija, umetnost in tako naprej – nazadnje vidimo, če pogled oddaljimo, kolikor je mogoče. Tematski sklopi predstavljajo velikanske grozde skupin galaksij, kot je na primer Laniakea, v kateri je tudi naša Rimska cesta. 

Odlomek iz brezciljnega potovanja po enciklopedičnem vesolju premikamo se s smernimi tipkami oziroma puščicami gor, dol, levo in desno:

Ko ti Wikiverse zleze pod kožo, je težko znova preklopiti na klasično Wikipedijo

Ko kliknemo na eno od zvezd oziroma enciklopedični vnos, se na levi strani zaslona pojavi okno s člankom, ki vsebuje osnovne informacije in povezavo na Wikipedijo za tiste, ki bi radi brali naprej. Če se okno s člankom ne pojavi, morate na desni strani zaslona klikniti gumb Open (obkroženo z rdečo). | Foto: Ko kliknemo na eno od zvezd oziroma enciklopedični vnos, se na levi strani zaslona pojavi okno s člankom, ki vsebuje osnovne informacije in povezavo na Wikipedijo za tiste, ki bi radi brali naprej. Če se okno s člankom ne pojavi, morate na desni strani zaslona klikniti gumb Open (obkroženo z rdečo).

Klik na eno od zvezd pokaže tudi vse druge članke in tematske sklope, s katerimi je ta zvezda povezana (oziroma na katere druge enciklopedične vnose vodijo povezave v besedilu).  | Foto: Klik na eno od zvezd pokaže tudi vse druge članke in tematske sklope, s katerimi je ta zvezda povezana (oziroma na katere druge enciklopedične vnose vodijo povezave v besedilu). 

Preberite tudi:

- Zanimive spletne strani, ki jih mora poznati vsak uporabnik

- Uporabni programi, ki jih mora namestiti vsak uporabnik

 

 

Ne spreglejte