Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
2. 7. 2017,
4.04

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

2

Natisni članek

D. B. Cooper nedeljska znanost digizgodbe

Nedelja, 2. 7. 2017, 4.04

6 let, 7 mesecev

Najslavnejši nikoli ujeti kriminalec vseh časov: iščejo ga že 46 let

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,20

2

Leta 1971 je uspešno izpeljal enega najbolj drznih zločinov v zgodovini, ki danes velja za zadnji nerešeni primer letalskega piratstva. Njegovega pravega imena ne pozna nihče, dokumenti ameriške obveščevalne agencije FBI, ki ga je lani prenehala aktivno loviti po kar 45 letih preiskave, pa mu pravijo D.B. Cooper. 

Skica zločinca z vzdevkom D. B. Cooper, ki ga je ameriška obveščevalna agencija FBI neuspešno iskala skoraj pol stoletja. | Foto: FBI Skica zločinca z vzdevkom D. B. Cooper, ki ga je ameriška obveščevalna agencija FBI neuspešno iskala skoraj pol stoletja. Foto: FBI

24. novembra 1971 zvečer se je na letalo boeing 727 ameriške družbe Northwest Orient Airlines, ki je letelo iz mesta Portland v zvezni državi Oregon v mesto Seattle v zvezni državi Washington, med drugim vkrcal tudi potnik z imenom Dan Cooper

Bil je moški srednjih let, drugi potniki so mu jih kasneje prisodili nekaj več kot štirideset. Nosil pa je poslovno obleko in črno kravato, v naročju je imel aktovko.

Vsebino omenjene aktovke je kasneje pokazal stevardesi, ki jo je kmalu po vzletu poklical k sebi in ji predal listič s sporočilom, na katerem je pisalo, da ima bombo in da naj uboga vsako njegovo besedo.

In res, v aktovki so bile žice in rdeče palice.  | Foto: Thinkstock In res, v aktovki so bile žice in rdeče palice.  Foto: Thinkstock

Stevardesa je sedla k Cooperju, ki ji je narekoval sporočilo za kapitana letala - po pristanku v Seattlu naj ga čaka 200.000 ameriških dolarjev v gotovini, natančneje v bankovcih po 20 dolarjev, in komplet štirih padal. Če bo njegovim zahtevam ugodeno, bo izpustil vseh 36 potnikov, je obljubil Cooper. 

V Seattlu so na letalo res prinesli denar - upoštevajoč inflacijo je bila vrednost zneska, ki ga je zahteval Cooper, danes okrog 1,06 milijona evrov - in padala, Cooper pa je pilotom in preostali posadki, ki jo je še vedno zadrževal, nato povedal, da gredo v Mexico City, prestolnico Mehike. Na letališču v Seattlu so dotočili še gorivo, tudi to je bila ena od Cooperjevih zahtev, in krenili na pot. 

D. B. Cooper je pilotom ugrabljenega letala naročil, naj proti Mexico Cityju na višini samo 3.000 metrov letijo z maksimalno hitrostjo 190 kilometrov na uro. | Foto: Reuters D. B. Cooper je pilotom ugrabljenega letala naročil, naj proti Mexico Cityju na višini samo 3.000 metrov letijo z maksimalno hitrostjo 190 kilometrov na uro. Foto: Reuters

Cooper na letalu, ki so mu zdaj sledili lovci ameriških oboroženih sil, sicer ni ostal prav dolgo. Manj kot eno uro po vzletu iz Seattla, okrog 20.13 po lokalnem času, si je oprtal padalo, pilotom ukazal, naj odprejo vrata pod repom boeinga 727, in skočil v temo. Pristal naj bi nekje na območju ognjenika Sveta Helena, so kasneje ugibali preiskovalci. 

Pilota sta kasneje pristala na letališču mesta Reno, kam je izginil Cooper, pa do današnjega dne ne ve nihče. 

Ena najdaljših in najbolj napornih preiskav v zgodovini Združenih držav Amerike

Magnituda kriminalnega dejanja neznanega moškega, ki je ime D. B. Cooper dobil zato, ker so ga tako pomotoma poimenovali ameriški mediji, je bila tako velika, da je seznam osumljencev za zločin, ki ga je sestavila obveščevalna agencija FBI, na vrhuncu obsegal več kot 800 oseb. 

FBI je nabor osumljencev za ugrabitev letala, ki bi lahko bili skrivnostni D. B. Cooper, kasneje zožila na približno dva ducata ljudi.

Obveščevalna agencija FBI preiskavo primera D. B. Cooper opisuje kot eno najdaljših in najbolj napornih v zgodovini ZDA. (Fotografija je simbolična) | Foto: Thinkstock Obveščevalna agencija FBI preiskavo primera D. B. Cooper opisuje kot eno najdaljših in najbolj napornih v zgodovini ZDA. (Fotografija je simbolična) Foto: Thinkstock

Med drugim so dolgotrajnemu zasliševanju podvrgli nekdanjega vojaškega pilota, veterana druge svetovne vojne, veterana korejske vojne, ki je le dva tedna pred dogodkom umoril svojo celotno družino, vojaškega specialca, letalskega stevarda in moža z imenom L. D. Cooper. A resneje sta izstopala le dva kandidata.

Prvi je bil nekdanji pilot vojaškega helikopterja Richard Floyd McCoy, ki je leta 1972 praktično ponovil Cooperjevo ugrabitev letala, nekaj let kasneje pa ga je v strelnem spopadu po pobegu iz zapora ubil agent FBI. A McCoy je imel alibi - njegova družina je potrdila, da so 24. novembra 1971, ko je Cooper prevzel nadzor na letalom, večerjali skupaj. | Foto: FBI Prvi je bil nekdanji pilot vojaškega helikopterja Richard Floyd McCoy, ki je leta 1972 praktično ponovil Cooperjevo ugrabitev letala, nekaj let kasneje pa ga je v strelnem spopadu po pobegu iz zapora ubil agent FBI. A McCoy je imel alibi - njegova družina je potrdila, da so 24. novembra 1971, ko je Cooper prevzel nadzor na letalom, večerjali skupaj. Foto: FBI

Drugi večji osumljenec je bil prav tako veteranski vojaški (helikopterski) pilot in nekdanji kaznjenec Robert Rackstraw.

Robert Rackstraw (v beli majici) je bil popoln kandidat - letala je poznal od znotraj in zunaj, bil je izurjen padalec, obenem pa je bil tudi precej podoben skicam D. B. Cooperja, ki so jih umetniki FBI narisali po pričevanju potnikov ugrabljenega letala.  |  Foto: recordnet.com | Foto: Robert Rackstraw (v beli majici) je bil popoln kandidat - letala je poznal od znotraj in zunaj, bil je izurjen padalec, obenem pa je bil tudi precej podoben skicam D. B. Cooperja, ki so jih umetniki FBI narisali po pričevanju potnikov ugrabljenega letala. | Foto: recordnet.com

A preiskovalci niso imeli dovolj dokazov, da bi Rackstraw res lahko izvedel drzni rop, zato so ga leta 1979 prenehali sumiti. Desetletja pozneje, leta 2016, je Rackstrawa kot osumljenca znova izpostavila oddaja na televizijskem programu History Channel, a FBI je še enkrat več ovrgel obtožbe, da je Rackstraw res D. B. Cooper. 

Najbolj oprijemljivo dokazno gradivo, ki ga je za sabo na letalu pustil D. B. Cooper, je bila njegova črna kravata znamke J. C. Penney. Forenziki so po vnovični analizi pred kratkim na njej našli kemikalije, ki namigujejo, da je storilec kaznivega dejanja skoraj zagotovo delal v letalstvu oziroma bil z njim zelo domač, saj bi se lahko na kravati znašle le po obisku hangarja, delavnice ali katere druge letališke zgradbe.  | Foto: FBI Najbolj oprijemljivo dokazno gradivo, ki ga je za sabo na letalu pustil D. B. Cooper, je bila njegova črna kravata znamke J. C. Penney. Forenziki so po vnovični analizi pred kratkim na njej našli kemikalije, ki namigujejo, da je storilec kaznivega dejanja skoraj zagotovo delal v letalstvu oziroma bil z njim zelo domač, saj bi se lahko na kravati znašle le po obisku hangarja, delavnice ali katere druge letališke zgradbe.  Foto: FBI

Najbolj oprijemljivo dokazno gradivo, ki ga je za sabo na letalu pustil D. B. Cooper, je bila njegova črna kravata znamke J. C. Penney. Forenziki so po vnovični analizi pred kratkim na njej našli kemikalije, ki namigujejo, da je storilec kaznivega dejanja skoraj zagotovo delal v letalstvu oziroma bil z njim zelo domač, saj bi se lahko na kravati znašle le po obisku hangarja, delavnice ali katere druge letališke zgradbe. 

Preiskovalci ne verjamejo, da Cooper ni preživel skoka iz letala

Leta 1980 je neki ameriški deček podžgal teorijo, da D. B. Cooper morda vendarle ni preživel skoka s padalom, saj je na območju, kjer je Cooper domnevno pristal, po naključju našel poln paket gnijočih dolarskih bankovcev. Serijske številke bankovcev so se ujemale s tistimi na denarju, ki so ga novembra 1971 na letališču v Seattlu pripravili za Cooperja. 

Teorija o Cooperjevi smrti zaradi ponesrečenega skoka s padalom po mnenju marsikaterega preiskovalca ni držala vode.

Čeprav je bil skok izredno težak - Cooper je iz letala stopil v trdi temi, opremljen je bil s padalom, ki ga ni bilo mogoče usmerjati, za nameček pa je bil kraj pristanka poln visokih dreves - je bilo nenavadno, da se je denar še vedno držal skupaj. "Kot da bi ga nekdo namenoma pustil tam in ves svet poskusil prepričati, naj ga ne iščejo več," menijo nekateri. 

Obširno gozdnato območje v ameriški zvezni državi Washington, kjer naj bi po skoku s padalom pristal D. B. Cooper, so v tednih po ugrabitvi letala praktično brez odmora preletavali policijski helikopterji.  |  Foto: AP | Foto: Obširno gozdnato območje v ameriški zvezni državi Washington, kjer naj bi po skoku s padalom pristal D. B. Cooper, so v tednih po ugrabitvi letala praktično brez odmora preletavali policijski helikopterji. | Foto: AP

Paket denarja o Cooperjevi smrti vsekakor ni prepričal FBI, ki je kriminalca aktivno iskala do lani, a 8. julija 2016 puško vrgla v koruzo ter sredstva, ki so jih v agenciji skoraj 45 let porabljali za iskanje letalskega pirata, dokončno preusmerila v druge preiskave. 

D. B. Cooper je postal zvezdnik

D. B. Cooper v Združenih državah Amerike kljub temu, da velja za enega najbolj zloglasnih zločincev v zgodovini, ni nič manj kot popkulturna ikona.

Njegovo ime se je pojavilo v številnih filmih in predvsem televizijskih nanizankah, med drugim v Twin Peaks, Beg iz zapora (Prison Break), Kriva pota (Breaking Bad) in Številke (Numb3rs).

TV-serija Prison BReak (Beg iz zapora) je v prvi sezoni namigovala, da je zapornik Charles Westmoreland (levo) v resnici pravi D. B. Cooper. | Foto: IMDb TV-serija Prison BReak (Beg iz zapora) je v prvi sezoni namigovala, da je zapornik Charles Westmoreland (levo) v resnici pravi D. B. Cooper. Foto: IMDb

24. november je na severozahodu ZDA tudi neuradni praznik, imenovan Cooperjev dan. 


Preberite tudi:

Eden najnevarnejših kriminalcev na svetu se skriva vsem na očeh in živi kot kralj

Ne spreglejte