Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
31. 5. 2016,
19.24

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

3

Natisni članek

Torek, 31. 5. 2016, 19.24

6 let, 7 mesecev

"Najboljša na svetu": Američani nori na piransko sol

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,25

3

Morska sol iz piranskih solin je vroča roba na Amazonu, največji spletni trgovini na svetu. Ameriški kupci so nad soljo navdušeni, prodaja se po nekajkrat višji ceni kot v Sloveniji.

Piransko morsko sol z zaščiteno označbo porekla in solni cvet na Amazonu prodaja okoli deset ameriških trgovcev. Tržijo jo kot začimbo za poznavalce, v prodajnih oglasih njeno kakovost utemeljujejo s sedemsto let starimi slovenskimi metodami pridobivanja soli. 

Temu primerna je cena. Medtem ko slovenski kupec za pol kilograma piranske soli z zaščiteno označbo porekla odšteje do štiri evre, je cena na Amazonu bolj zasoljena – vrečka iste soli stane več kot 15 evrov. 70-gramska embalaža solnega cveta na Amazonu stane okrog devet evrov, pri nas polovico manj.  


Bazen v Solinah med najbolj spektakularnimi v Evropi

V Sečoveljskih solinah se začenja poletje


Ameriški kupci so nad piransko soljo več kot navdušeni:

"Kozarec piranske soli sem kupil lani jeseni v Sloveniji, bila mi je zelo všeč. Presrečen sem bil, ko sem jo našel tudi na Amazonu. Kupil sem še šest kozarcev, nekaj jih bom podaril. Najboljša sol, kar sem jih pokusil." | Foto: "Kozarec piranske soli sem kupil lani jeseni v Sloveniji, bila mi je zelo všeč. Presrečen sem bil, ko sem jo našel tudi na Amazonu. Kupil sem še šest kozarcev, nekaj jih bom podaril. Najboljša sol, kar sem jih pokusil."

"To sol mi je iz Slovenije prinesel sin. Še sreča, saj mi zato ni bilo treba odpotovati v Slovenijo, da bi je kupila več. Najboljša sol vseh časov!" | Foto: "To sol mi je iz Slovenije prinesel sin. Še sreča, saj mi zato ni bilo treba odpotovati v Slovenijo, da bi je kupila več. Najboljša sol vseh časov!"

"Solni cvet, ki ga pridobivajo na tradicionalen način, je popoln in obvezna oprema vsakega kuharja." | Foto: "Solni cvet, ki ga pridobivajo na tradicionalen način, je popoln in obvezna oprema vsakega kuharja."

"To sol sem kupil v Sloveniji, cena tam je bila samo 2,5 evra! Pozneje se kupil še nekaj 250-gramskih pakiranj." | Foto: "To sol sem kupil v Sloveniji, cena tam je bila samo 2,5 evra! Pozneje se kupil še nekaj 250-gramskih pakiranj."

Utrip s solin:

Soline | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Soline | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Soline | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Soline | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Soline | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

 

Ne spreglejte