Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
27. 7. 2015,
13.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nokia navigacija BMW Audi Mercedes-Benz Baidu

Ponedeljek, 27. 7. 2015, 13.04

8 let

Kdo bo kupil zemljevide in storitve Nokia HERE?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po več mesecih ugibanj in prevratov so nakupu najbližji nemški avtomobilski proizvajalci, a niti kitajski Baidu še ni rekel svoje zadnje besede.

Nokia HERE, ki je izrasla predvsem po nakupu ameriškega podjetja NAVTEQ pred sedmimi leti, se ponaša s tehnologijo zemljevidov in digitalni zemljevidi, ki so našli svojo pot v številne navigacijske naprave in storitve. Zato ne preseneča, da se je ob objavi, da bodo Finci prodali (tudi) to svojo enoto, pojavilo kar nekaj zainteresiranih kupcev. Nemški avtomobilski tekmeci znajo stopiti skupaj, kadar je treba Za zdaj je videti, da imajo največ možnosti nemški avtomobilski proizvajalci BMW, Audi in Mercedes-Benz in drugi, ki so v ta namen oblikovali skupen konzorcij. Tudi oni so veliki odjemalci digitalnih zemljevidov in storitev Nokia HERE, kar pojasnjuje njihovo zanimanje. Štiri od petih novih avtomobilskih navigacijskih sistemov uporabljajo tehnologijo in digitalne zemljevide Nokia HERE, prav tako je avtomobilska industrija vir polovice prihodkov za Nokio HERE. Čeprav je Uber vrgel puško v koruzo, Baidu nadaljuje sam Kitajce to ni odvrnilo od njihovih namenov in so potrdili, da jih nakup Nokia HERE še naprej zanima. Ne brez razloga: njihove storitve zemljevidov pokrivajo samo Kitajsko in bi s tem nakupom v hipu pridobili globalno pokritost, ki si jo tako želijo. Ne nazadnje je prav tehnologija Nokia HERE tista, ki poganja Baidujeve digitalne kitajske zemljevide.

Nekateri so sicer pomislili, da Baidu ni več v igri, ko je njihov skupni poskus nakupa z Uberjem spodletel, a je prvi mož Baiduja Robin Li zelo jasno dal vedeti, da so še vedno zainteresirani. Prav veliko zanimanje je pognalo ceno v višine, ki jih Uber ni bil pripravljen sprejeti, zaradi česar je odstopil.

Li ni komentiral navedb o tem, ali iščejo novega partnerja pri morebitnem skupnem nastopu, prav tako ni zavrnil namigov, da bi se morda priključili omenjenemu nemškemu konzorciju v zameno za manjšinski delež.

Povpraševanje po digitalnih zemljevidih in navigacijskih sistemih strmo narašča Kdo bo zares kupec, pa je verjetno v tem trenutku še težko povsem zanesljivo napovedati. Ob več zainteresiranih snubcih si lahko Finci brez slabe vesti lahko privoščijo še nekaj več časa v upanju, da bodo od prodaje iztržili čim več. Kot potencialni kupci so se v prejšnjih mesecih med drugim omenjali tudi Apple, Amazon, Facebook in Alibaba, a zdaj o teh ni več govora, vsaj ne v javnosti.

Nokia HERE, ki prispeva približno tri odstotke vrednosti vse Nokie, je lani prispeval 7,6 odstotka vseh prihodkov Nokia, kar je več v primerjavi z letom 2013, ko je bil njihov delež 7,2 odstotka. Lani so navigacijske sisteme s tehnologijo Nokia HERE namestili v 13,1 milijona novih vozil, 22 odstotkov več kot predlani. Prav to strmo rastoče povpraševanje po navigacijskih sistemih – ne le v avtomobilih, temveč tudi za razne storitvene dejavnosti – je razlog, da Finci pričakujejo celo dvakrat več kupnine, kot je knjigovodska vrednost enote HERE, ki jo ocenjujejo na približno dve milijardi evrov. Finci nazaj k temeljnim vrednotam in dejavnostim Zakaj Finci sploh prodajajo tako obetavno enoto? Ker iščejo primernega strateškega partnerja, s katerim bodo lahko našli sinergije in to poslovanje še krepili. Menijo namreč, da po predlanski odprodaji enote za mobilne telefone Microsoftu tega sami ne morejo zagotoviti, četudi je Microsoft ena od njihovih največjih strank. Ob tem pa vendarle ni izključeno, da bi tudi po prodaji morda ohranili manjšinski delež.

Z uspešno prodajo bi finska Nokia obenem sklenila enega od svojih strateških ciljev: usmeritev na temeljno dejavnost, to je proizvodnja telekomunikacijske infrastrukture. S tem namenom bodo odšteli 15,6 milijarde evrov za nakup francosko-ameriške družbe Alcatel-Lucent, od katerega pričakujejo okrepljeno vlogo predvsem na severnoameriškem trgu.

Ne spreglejte