Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
22. 7. 2017,
4.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

2

Natisni članek

rak digizgodbe Apple Steve Jobs

Sobota, 22. 7. 2017, 4.02

6 let, 6 mesecev

Je res moral umreti?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,15

2

Oktobra letos bo minilo že šest let od smrti Steva Jobsa, ustanovitelja podjetja Apple in enega od največjih tehnoloških vizionarjev vseh časov. Nekateri zdravniki so sicer mnenja, da bi bil lahko Steve Jobs med živimi še danes, če se bolnišničnemu zdravljenju po diagnozi raka ne bi izmikal skoraj eno leto. To odločitev je Jobs pozneje, ko je bilo že prepozno, obžaloval. 

Steve Jobs se je rodil 24. februarja 1955 v San Franciscu v ameriški zvezni državi Kaliforniji. Danes bi bil star 62 let.  | Foto: Apple Steve Jobs se je rodil 24. februarja 1955 v San Franciscu v ameriški zvezni državi Kaliforniji. Danes bi bil star 62 let. Foto: Apple

Steve Jobs je umrl 5. oktobra 2011, vzrok njegove smrti pa je bil zastoj dihanja, ki ga je povzročil rak trebušne slinavke. To obliko rakavega obolenja so Jobsu sicer prvič odkrili že oktobra 2003, a je zavrnil bolnišnično zdravljenje in se je raje odločil za alternativno.

Malokdo ve, da je imel Jobs na začetku svoje dolgoletne bitke s smrtonosno boleznijo pravzaprav veliko srečo, saj je zbolel za skoraj edino manj agresivno obliko raka trebušne slinavke, pri kateri je prognoza zelo obetavna (vir). Zdravniki so mu zato priporočali takojšni operativni poseg in odstranitev tumorja, a Jobs tega ni želel storiti.

Namesto operacije korenje, akupunktura in vedeževalci

Več kot devet mesecev po prvotni diagnozi raka trebušne slinavke je Jobs tega poskusil pozdraviti s številnimi alternativnimi in psevdoznanstvenimi metodami. Poskusil je vse od izključno veganske prehrane, diet s sokovi, zeliščnih izvlečkov, hipnoze in akunpunkture do srečanj s šarlatani, ki so "napovedovali prihodnost".

Številni zdravniki so se po Jobsovi smrti strinjali, da ga je med drugim pokopala tudi nezadostna prehrana. Jobs je bil znan po tem, da je ne le jedel zelo malo, temveč je tudi sestavljal zelo čudne jedilnike. Nekoč je, na primer, več tednov vztrajal izključno ob korenju in jabolkih, zaradi česar je po pričevanju Applovih zaposlenih na delo prihajal z malce oranžno kožo.  | Foto: Reuters Številni zdravniki so se po Jobsovi smrti strinjali, da ga je med drugim pokopala tudi nezadostna prehrana. Jobs je bil znan po tem, da je ne le jedel zelo malo, temveč je tudi sestavljal zelo čudne jedilnike. Nekoč je, na primer, več tednov vztrajal izključno ob korenju in jabolkih, zaradi česar je po pričevanju Applovih zaposlenih na delo prihajal z malce oranžno kožo.  Foto: Reuters

Bolezen je napredovala in Jobs se je julija 2004 končno odločil za operacijo, a po mnenju večine zdravnikov je bilo takrat že prepozno, da bi popolnoma ozdravel.

Čeprav so njegov tumor uspešno odstranili, Jobs pa je se je vrnil na čelo Appla in ga vodil še nekaj let, je bilo očitno, da ima še naprej zdravstvene težave, saj se je v javnosti pojavljal vidno shujšan. To je januarja 2009 tudi priznal in vodenje Appla začasno predal Timu Cooku, zdajšnjemu direktorju. Aprila 2009 so Jobsu presadili del jeter, zdravniki so dejali, da so obeti za remisijo dobri. 

Tim Cook (levo) je Stevu Jobsu (desno) ponudil del svojih jeter, a ga je ta ostro zavrnil z besedami: "Tega ti nikoli ne bi dovolil. Tega ti nikoli ne bi dovolil." | Foto: Reuters Tim Cook (levo) je Stevu Jobsu (desno) ponudil del svojih jeter, a ga je ta ostro zavrnil z besedami: "Tega ti nikoli ne bi dovolil. Tega ti nikoli ne bi dovolil." Foto: Reuters

A rak trebušne slinavke se je pozneje vrnil. Jobs je kot direktor Appla odstopil avgusta 2011 in vajeti podjetja dokončno predal Timu Cooku. Manj kot mesec in pol pozneje je umrl na svojem domu v Kaliforniji. 

Zdravnica Barrie R. Cassileth, vodja onkološkega centra Memorian Sloan Kettering v New Yorku, ki sicer zagovarja tudi poskuse alternativnega zdravljenja rakavih obolenj, je po smrti Steva Jobsa za medij USA Today dejala, da ga je življenje najverjetneje stala njegova velika vera v alternativno medicino.

"Imel je edino obliko raka trebušne slinavke, ki jo je mogoče zdraviti, a se je odločil drugače. Pravzaprav je storil samomor."

Walter Isaacson, avtor, ki je po smrti ustanovitelja Appla objavil njegovo biografijo, je v knjigi zapisal, da je Steve Jobs odločitev o zavrnitvi konvencionalnega zdravljenja raka trebušne slinavke pozneje zelo obžaloval.  | Foto: Walter Isaacson, avtor, ki je po smrti ustanovitelja Appla objavil njegovo biografijo, je v knjigi zapisal, da je Steve Jobs odločitev o zavrnitvi konvencionalnega zdravljenja raka trebušne slinavke pozneje zelo obžaloval. 

Preberite tudi:

Česa niste vedeli o Stevu Jobsu: Mamila, laganje in nezakonski otroci

Ne spreglejte