Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
6. 6. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Natisni članek

Apple

Ponedeljek, 6. 6. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Grozijo jim s smrtjo: Zakaj si ne želite delati v Applovi trgovini (fotozgodba)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Nekdanja uslužbenka Applove trgovine Apple Store je v intervjuju za Business Insider razkrila, da je prodaja iPhonov nestimulativno težaško delo, odnosi s sodelavci in nadrejenimi pa spominjajo na kult. 

O tem, kako se je treba strankam smehljati, čeprav ti grozijo z umorom

"Če pri Applu delaš v prodaji, te večino časa obravnavajo kot navadno smet. Ne sodelavci ali nadrejeni, stranke. Veste, kako težko je včasih nekomu razložiti, da mu ne moremo zamenjati iPhona, ker ga je prinesel eno leto po izteku garancije? To se dogaja zelo pogosto, v vsakih trgovini vsaj enkrat na dan. Zmerljivke, tudi grožnje padajo z leve in desne. Nekoč mi je nekdo dejal, da bo pred trgovino počakal, da končam delo, in me povozil s svojim avtomobilom." | Foto: "Če pri Applu delaš v prodaji, te večino časa obravnavajo kot navadno smet. Ne sodelavci ali nadrejeni, stranke. Veste, kako težko je včasih nekomu razložiti, da mu ne moremo zamenjati iPhona, ker ga je prinesel eno leto po izteku garancije? To se dogaja zelo pogosto, v vsakih trgovini vsaj enkrat na dan. Zmerljivke, tudi grožnje padajo z leve in desne. Nekoč mi je nekdo dejal, da bo pred trgovino počakal, da končam delo, in me povozil s svojim avtomobilom."

O tem, kakšno nagrado dobiš za posebej uspešno prodajo

"Enkrat so v butik prišli predstavniki podjetja, ki je želelo kupiti dodatke za svoje naprave. Na koncu mi jim je uspelo prodati pogodbo, s katero so se zavezali za nakup več sto računalnikov, tablic in druge opreme. Vrednost posla je bila okrog 130 tisoč evrov. Vodstvo se mi je zahvalilo s stiskom roke in pomežikom. Nobene provizije, nobenega bonusa ali zvišanja urne postavke. Takrat sem na uro dobila okrog sedem funtov (devet evrov). Moja urna postavka, ko sem nehala delati v Apple Store, pa je znašala osem funtov (malce več kot deset evrov)." | Foto: "Enkrat so v butik prišli predstavniki podjetja, ki je želelo kupiti dodatke za svoje naprave. Na koncu mi jim je uspelo prodati pogodbo, s katero so se zavezali za nakup več sto računalnikov, tablic in druge opreme. Vrednost posla je bila okrog 130 tisoč evrov. Vodstvo se mi je zahvalilo s stiskom roke in pomežikom. Nobene provizije, nobenega bonusa ali zvišanja urne postavke. Takrat sem na uro dobila okrog sedem funtov (devet evrov). Moja urna postavka, ko sem nehala delati v Apple Store, pa je znašala osem funtov (malce več kot deset evrov)."

"Sedem, osem funtov na uro ni slaba urna postavka, še posebej za delo v prodaji. A služba je zelo zahtevna, stres z dela ti sledi domov. Tedenskih ur je po drugi strani malo, od 16 do 24. V eni trgovini namreč dela tudi več kot sto zaposlenih. Končni mesečni izkupiček je pogosto betežen. Še toliko bolj, če upoštevamo, da živim v Londonu, kjer so stroški bivanja bistveno višji kot drugje. " | Foto: "Sedem, osem funtov na uro ni slaba urna postavka, še posebej za delo v prodaji. A služba je zelo zahtevna, stres z dela ti sledi domov. Tedenskih ur je po drugi strani malo, od 16 do 24. V eni trgovini namreč dela tudi več kot sto zaposlenih. Končni mesečni izkupiček je pogosto betežen. Še toliko bolj, če upoštevamo, da živim v Londonu, kjer so stroški bivanja bistveno višji kot drugje. "

O tem, kako se je moral vodja trgovine zaradi preslabe plače preseliti nazaj k staršem

"Večina uslužbencev v Apple Store ima glede na mednarodni ugled in status podjetja zelo slabo plačo. Privoščiti si ne morejo praktično ničesar, nove iPhone tako kot vsi preostali kupujejo na obroke. Tudi če spadaš v menedžment, v Apple Store to ni zagotovilo za dobro plačo. Eden od vodij trgovine je zaslužil tako malo, da si ni mogel več privoščiti živeti sam, preselil se je nazaj k staršem. Star je bil blizu 40 let." | Foto: "Večina uslužbencev v Apple Store ima glede na mednarodni ugled in status podjetja zelo slabo plačo. Privoščiti si ne morejo praktično ničesar, nove iPhone tako kot vsi preostali kupujejo na obroke. Tudi če spadaš v menedžment, v Apple Store to ni zagotovilo za dobro plačo. Eden od vodij trgovine je zaslužil tako malo, da si ni mogel več privoščiti živeti sam, preselil se je nazaj k staršem. Star je bil blizu 40 let."

O tem, zakaj kadrovanje v Apple Store spominja na indijske kaste

"Napredovanje na boljše delovno mesto znotraj Apple Store oziroma podpis ugodnejše pogodbe o zaposlitvi je blizu nemogočega. Če si v Apple Store zaposlen za polovični delovni čas, kar nas je (bila) večina, lahko pozabiš, da boš kdaj napredoval do zaposlitve za polni delovni čas. Prodajalce, ki se jim to zgodi, lahko preštejemo na prste ene roke." | Foto: "Napredovanje na boljše delovno mesto znotraj Apple Store oziroma podpis ugodnejše pogodbe o zaposlitvi je blizu nemogočega. Če si v Apple Store zaposlen za polovični delovni čas, kar nas je (bila) večina, lahko pozabiš, da boš kdaj napredoval do zaposlitve za polni delovni čas. Prodajalce, ki se jim to zgodi, lahko preštejemo na prste ene roke."

O tem, koliko ljudi lahko ve, da delaš v Apple Store

"Praktično nihče razen sodelavcev in najožjega kroga družine in prijateljev. Ob podpisu pogodbe o zaposlitvi, četudi le začasni, podpišeš tudi dogovor o molčečnosti. Če javnosti izdaš informacije in podrobnosti o notranjem delovanju Applovih trgovin, te lahko podjetje toži. Dogovor ti preprečuje tudi, da bi se na delovnem mestu fotografiral ali pa delo v Apple Store navedel kot zaposlitev na Facebooku." | Foto: "Praktično nihče razen sodelavcev in najožjega kroga družine in prijateljev. Ob podpisu pogodbe o zaposlitvi, četudi le začasni, podpišeš tudi dogovor o molčečnosti. Če javnosti izdaš informacije in podrobnosti o notranjem delovanju Applovih trgovin, te lahko podjetje toži. Dogovor ti preprečuje tudi, da bi se na delovnem mestu fotografiral ali pa delo v Apple Store navedel kot zaposlitev na Facebooku."

O tem, kako težko je postati prodajalec v Apple Store

"Zanimanje za delo v Apple Store je po vsem svetu neverjetno. V povprečju na vsakih nekaj sto prejetih prošenj za zaposlitev sprejmejo enega novega sodelavca. Prej prideš na elitno univerzo, kot postaneš del družine Apple Store." | Foto: "Zanimanje za delo v Apple Store je po vsem svetu neverjetno. V povprečju na vsakih nekaj sto prejetih prošenj za zaposlitev sprejmejo enega novega sodelavca. Prej prideš na elitno univerzo, kot postaneš del družine Apple Store."

O tem, ali je Apple kult

"Določeni vidiki dela v Apple Store vsekakor spominjajo na kult. Ko je Apple predstavil nov izdelek, smo se zbrali v krogu in ploskali. Skupaj smo poslušali videosporočila šefov iz Kalifornije, nekateri so jih gledali kot uročeni. Vsak dan si moral kritizirati delo vsaj enega sodelavca. Veliko mi jih je priznalo tudi, da so si vsak dan nadeli masko in bili človek, ki je v Apple verjel najbolj na svetu. Ko so prišli domov, so glavo zakopali v dlani in jokali." | Foto: "Določeni vidiki dela v Apple Store vsekakor spominjajo na kult. Ko je Apple predstavil nov izdelek, smo se zbrali v krogu in ploskali. Skupaj smo poslušali videosporočila šefov iz Kalifornije, nekateri so jih gledali kot uročeni. Vsak dan si moral kritizirati delo vsaj enega sodelavca. Veliko mi jih je priznalo tudi, da so si vsak dan nadeli masko in bili človek, ki je v Apple verjel najbolj na svetu. Ko so prišli domov, so glavo zakopali v dlani in jokali."

Apple je letos praznoval 40. rojstni dan

O tem, kako je ob izidu novega iPhona

"Noro. Trgovine se vedno odprejo eno uro prej, ob 8.00. V vrsti za nakup novega iPhona je vsakič dobesedno na tisoče ljudi. Prerivanje je neverjetno, vsi ga želijo takoj. Kampiranje pred trgovinami se začne že prejšnji večer, še preden Apple Store za tisti dan zapre vrata. Na dan izida lahko vsaka stranka kupi samo dva iPhona. Precej je takšnih, ki telefone zunaj takoj prodajo za višji znesek." | Foto: "Noro. Trgovine se vedno odprejo eno uro prej, ob 8.00. V vrsti za nakup novega iPhona je vsakič dobesedno na tisoče ljudi. Prerivanje je neverjetno, vsi ga želijo takoj. Kampiranje pred trgovinami se začne že prejšnji večer, še preden Apple Store za tisti dan zapre vrata. Na dan izida lahko vsaka stranka kupi samo dva iPhona. Precej je takšnih, ki telefone zunaj takoj prodajo za višji znesek."

O tem, kakšne so ugodnosti za zaposlene

"Kdor misli, da iPhone in Mace dobimo brezplačno, se zelo moti. Kupimo jih lahko ceneje, to je vse. Za pametno uro Apple Watch so nam ponudili 50-odstotni popust, s cene za računalnike Mac odbijejo kakšnih 450 evrov. Dvakrat na leto imamo tudi možnost za cenejši nakup Applovih delnic." | Foto: Reuters "Kdor misli, da iPhone in Mace dobimo brezplačno, se zelo moti. Kupimo jih lahko ceneje, to je vse. Za pametno uro Apple Watch so nam ponudili 50-odstotni popust, s cene za računalnike Mac odbijejo kakšnih 450 evrov. Dvakrat na leto imamo tudi možnost za cenejši nakup Applovih delnic." Foto: Reuters

O tem, koliko prodajalcev uporablja iPhone

"Skoraj vsi. Sem in tja se najde kdo, ki ima telefon druge znamke, na primer Samsung, ampak takšnih je res malo. Dobesedno eden na sto zaposlenih." | Foto: Reuters "Skoraj vsi. Sem in tja se najde kdo, ki ima telefon druge znamke, na primer Samsung, ampak takšnih je res malo. Dobesedno eden na sto zaposlenih." Foto: Reuters

O tem, kaj je najboljša stvar pri delu v Apple Store

"Sodelavci. Prihajajo z vseh vetrov, največ je grafičnih oblikovalcev in glasbenikov. Večinoma so zelo razgledani, kreativni ljudje. Priložnosti za spoznavanje novih zanimivih ljudi je v Apple Store ogromno, hkrati je namreč v službi več kot sto prodajalcev, svetovalcev, serviserjev." | Foto: Reuters "Sodelavci. Prihajajo z vseh vetrov, največ je grafičnih oblikovalcev in glasbenikov. Večinoma so zelo razgledani, kreativni ljudje. Priložnosti za spoznavanje novih zanimivih ljudi je v Apple Store ogromno, hkrati je namreč v službi več kot sto prodajalcev, svetovalcev, serviserjev." Foto: Reuters

O tem, kako je bilo, ko je umrl Steve Jobs

"Takrat je vzdušje v trgovinah Apple Store na kult spominjalo bolj kot kadarkoli. Steva Jobsa so res častili in ga še vedno častijo kot boga. Ne le zaposleni pri Applu, celotna skupnost uporabnikov Applovih naprav. Dan po njegovi smrti (Jobs je umrl 5. oktobra 2011, op. p.) so ljudje prihajali v trgovino in se hoteli pogovarjati o Jobsu. Pred trgovinami so prižigali sveče. Vsi prodajalci in vodje oddelkov so bili žalostni, okrog so hodili s sklonjenimi glavami. Celo Applov logotip na pročelju trgovin je bil zatemnjen." | Foto: Reuters "Takrat je vzdušje v trgovinah Apple Store na kult spominjalo bolj kot kadarkoli. Steva Jobsa so res častili in ga še vedno častijo kot boga. Ne le zaposleni pri Applu, celotna skupnost uporabnikov Applovih naprav. Dan po njegovi smrti (Jobs je umrl 5. oktobra 2011, op. p.) so ljudje prihajali v trgovino in se hoteli pogovarjati o Jobsu. Pred trgovinami so prižigali sveče. Vsi prodajalci in vodje oddelkov so bili žalostni, okrog so hodili s sklonjenimi glavami. Celo Applov logotip na pročelju trgovin je bil zatemnjen." Foto: Reuters

Je Steve Jobs napovedal propad Appla?

Ne spreglejte