Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
12. 5. 2017,
10.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

Android pametni telefon mobilne naprave phablet Samsung Galaxy Note 7R Samsung Galaxy Note 7 Samsung Na dopustu

Petek, 12. 5. 2017, 10.12

6 let, 7 mesecev

Galaxy Note 7 se vrača – morda že kmalu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13
Samsung Galaxy Note 7 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Z novim akumulatorjem (manjše zmogljivosti) dobiva nesojeni Samsungov paradni konj novo priložnost – le, da še ne vemo zanesljivo, na katerih trgih ga bodo ponudili.

Južnokorejski visokotehnološki proizvajalec Samsung je že pred časom potrdil, da se bo prenovljena različica njihovega phableta Galaxy Note 7 še letos ponovno pojavila na prodajnih policah nekaterih držav.

Takrat še niso razkrili niti datuma niti cenovnih okvirjev, a najnovejši namigi iz njihove domovine nakazujejo, da ta dan morda ni več daleč.

Južna Koreja, verjetno ZDA, morda še kje?

Korejski časnik Chosun Ilbo poroča, da bo nov Note 7 že ta mesec na prodaj v Južni Koreji, in da Samsung že pridobiva vsa potrebna dovoljenja za začetek prodaje v ZDA.

Ocenjujejo, da bodo ti postopki končani še ta mesec, kar pomeni, da bi Note 7 lahko tudi tam začeli prodajati nekje v roku enega meseca, še poroča omenjeni korejski časnik.

Dodatnih namigov, kje in kdaj bo prenovljeni Note na voljo, ni, tudi zato, ker Samsung teh navedb uradno ni in (še) ne bo komentiral,.

Pametna telefona Samsung Galaxy S8 in S8+ (na fotografiji) sta prehitela phablet Samsung Galaxy Note 7, a bo ta, kot vse kaže, vendarle dobil še eno priložnost. | Foto: Srdjan Cvjetović Pametna telefona Samsung Galaxy S8 in S8+ (na fotografiji) sta prehitela phablet Samsung Galaxy Note 7, a bo ta, kot vse kaže, vendarle dobil še eno priložnost. Foto: Srdjan Cvjetović

Tri milijone phabletov čaka nov akumulator in nova priložnost

Prenovljeni Galaxy Note 7 bo dobil še črko R pri številki, korejskim medijem pa je Samsung pojasnil, da bodo 7R zagotovo začeli prodajati prej kot Galaxy Note 8, katerega zagon se pričakuje v drugi polovici leta.

Spomnimo, ob zagonu takrat najpopolnejše Samsungove mobilne naprave avgusta lani so se pojavili sicer redki primeri, ko je akumulator (baterija) naprave eksplodiral. Samsung je nemudoma odpoklical prve serije, med katerimi so bile tudi sporne naprave, a so se enake težave pojavile tudi na prav tako redkih primerih zamenjanih naprav.

Takrat so se odločili za popoln vpoklic in zdaj približno tri milijone teh sicer vrhunskih mobilnih naprav (če odštejemo njen akumulator) čaka svojo nadaljnjo usodo.

Razlika tehničnih specifikacij le v akumulatorju in operacijskem sistemu

Neuradne informacije navajajo, da bo namesto akumulatorja z zmogljivostjo 3500 milimaperskih ur v prvotnih napravah Galaxy Note 7R opremljen z nekoliko manj zmogljivim akumulatorjem (3200 miliamperskih ur). Ravno preveč ambicij, da bi čim več zmogljivosti stlačili v čim manjši akumulator, naj bi bil glavni razlog, zakaj je pri izvirnih sedmicah prihajalo do neljubih dogodkov.

Ker pa je od premiere Galaxy Note 7 minilo že več kot devet mesecev, na 7R ne bo več nameščen operacijski sistem Androidu 6.0.1, temveč njegova najnovejša različica 7.1.1. Vse druge lastnosti, torej z izjemo akumulatorja in operacijskega sistema, bodo, kot kažejo še neuradni namigi, nespremenjene.

Samsung Galaxy Note 7R se bo od svojega predhodnika Galaxy Note 7 (na sliki) po specifikacijah razlikoval le po akumulatorju, prednaloženem operacijskem sistemu - in ceni. Novinec bo predvidoma približno pol cenejši kot izvirna sedmica. | Foto: Reuters Samsung Galaxy Note 7R se bo od svojega predhodnika Galaxy Note 7 (na sliki) po specifikacijah razlikoval le po akumulatorju, prednaloženem operacijskem sistemu - in ceni. Novinec bo predvidoma približno pol cenejši kot izvirna sedmica. Foto: Reuters

… in še bistvena razlika v ceni

In na koncu še namig/podatek, da naj bi bil 7R za približno polovico cenejši, kot je bila izvirna sedmica ob svojem zagonu. Po prvotnih (vedno neuradnih) napovedih, da bi se cena lahko gibala okrog slabih 600 evrov (brez subvencij in vezav naročniškega razmerja), so najnovejše govorice bolj usmerjene na ceno okrog 400 evrov.

Ta poteza bi bila zelo razumljiva: pomagala bi praznjenju njihovih skladišč, vnesla bi nov veter na trg najzmogljivejših pametnih telefonov, kjer nekatera morda nekoliko manj znana imena cenovno igrajo zelo agresivno, in bo gotovo pomagalo pri krepitvi zaupanja v Note 7, ki bi, če se mu ne bi (zaradi prevelikih ambicij) ponesrečila konstrukcijska pomanjkljivost, lahko bil najboljša mobilna naprava svojega časa.

Ne spreglejte