Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
8. 6. 2017,
4.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,20

Natisni članek

znanost pametni telefon kbm

Četrtek, 8. 6. 2017, 4.01

6 let, 6 mesecev

Konec ene od največjih težav pametnih telefonov?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,20

Ameriški in britanski znanstveniki so razvili nov material, iz katerega bi bilo mogoče izdelati neuničljiv zaslon za pametne telefone. Kako je narejen in ali ima kakšno pomanjkljivost?

Zaslon je tradicionalno na poškodbe najmanj odporen del pametnih telefonov.  | Foto: Pixabay Zaslon je tradicionalno na poškodbe najmanj odporen del pametnih telefonov. Foto: Pixabay

Tanko steklo, ki prekriva zaslon na praktično vseh sodobnih telefonih, je izdelano iz silikatov, ki padcev, udarcev ob okoliške predmete in sedanja na napravo ne prenašajo dobro. 

Znanstveniki z državne univerze v Kaliforniji in univerze v britanskem Belfastu zdaj trdijo, da so razvili material, ki bi ob nekaj dodelavah na pametnih telefonih lahko nadomestil silikatna stekla.


Telefon mi je padel po tleh in se razbil. Kaj pa zdaj?


Nov material je izdelan iz slojev heksagonalnega borovega nitrida (tudi hBN), grafena in fulerena C60 (alotrop ogljika, nogometni žogi podobna molekula). Edinstvena zmes ni le odporna na poškodbe, temveč je tudi energetsko učinkovita in je odličen prevodnik elektrike.

Grafen je močnejši in obenem lažji kot jeklo ter hkrati zelo dober prevodnik. Zadnja lastnost velja tudi za C60, ki ga je mogoče izkoristiti še za pretvarjanje sončne energije v elektriko. To pomeni, da bi zaslon nekoč lahko polnil baterijo pametnega telefona.

Kliknite na fotografijo, da bi izvedeli vse, kar morate vedeti o grafenu, ki mu številni pravijo tudi material prihodnosti. | Foto: Univerza v Žejangu Kliknite na fotografijo, da bi izvedeli vse, kar morate vedeti o grafenu, ki mu številni pravijo tudi material prihodnosti. Foto: Univerza v Žejangu

Znanstveniki pravijo, da njihov material z določenimi lastnostmi spominja na silikatno steklo, a je bolj odporen na poškodbe, lažji in tudi upogljiv. 

Material, ki lahko na trgu pametne telefonije morda povzroči revolucijo, ni brez pomanjkljivosti. Glavna je ta, da grafen (še) ne pozna energijske vrzeli, kar pomeni, da njegove električne prevodnosti ni mogoče "izklopiti". 

Vir: ACS Nano, Queen's University Belfast


Preberite tudi:

Napoved prihodnosti: to bodo kmalu imeli vsi pametni telefoni

Vsi testi najnovejših pametnih telefonov na enem mestu

Ne spreglejte