Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
20. 8. 2016,
16.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

1

Natisni članek

baterija

Sobota, 20. 8. 2016, 16.22

6 let, 6 mesecev

Ali bodo baterije v naših pametnih telefonih kmalu zdržale dvakrat dlje?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

1

Znanstveniki so izpopolnili tehnologijo, ki omogoča 200-odstotno povečanje energetske gostote litij-ionskih baterij. Te se posledično praznijo dvakrat počasneje. Kaj to pomeni za uporabnike, ni težko ugotoviti.

Dobra novica za vse je, da baterije, ki so jih izumili v podjetju SolidEnergy Systems, niso samo prototip, temveč izdelek, pripravljen na masovno proizvodnjo, v spletnem dnevniku poroča ameriški tehnološki inštitut MIT.

Prav z MIT izhaja ustanovitelj podjetja SolidEnergy Systems Qichao Hu, ki pravi, da bodo izboljšane baterije v prve naprave začeli vgrajevati že letos. Najprej so na vrsti brezpilotni letalniki oziroma droni, pametnim telefonom in pametnim uram pa bodo na voljo v prvi polovici leta 2017, obljublja Hu.

Baterijam za zabavno elektroniko se bodo kmalu pridružili tudi bolj zmogljivi akumulatorji za električna vozila (na fotografiji: Tesla), obljubljajo v podjetju SolidEnergy Systems..  | Foto: Baterijam za zabavno elektroniko se bodo kmalu pridružili tudi bolj zmogljivi akumulatorji za električna vozila (na fotografiji: Tesla), obljubljajo v podjetju SolidEnergy Systems..

Zakaj so nove baterije tako posebne

Baterija podjetja SolidEnergy Systems grafit, ki je zelo pogost gradnik ene od elektrod v litij-ionskih baterijah, anode zamenja z zelo tanko plastjo kovinskega litija oziroma litijevo folijo. Litij lahko zadrži več ionov od grafita, kar posledično pomeni več električnega naboja.

Težava baterij, ki uporabljajo kovinski litij (v nasprotju s tako imenovanim pogostejšim interkaliranim litijem, v katerega so vrinjene molekule drugih elementov in spojin, rezultat je na primer litij-kobaltov oksid), je, da niso primerne za polnjenje, temveč za enkratno uporabo.

Kovinska litijeva folija je bila dolgo neke vrste sveti gral razvijalcev litij-ionskih baterij. Slabo namreč reagira z elektrolitom, tekočino, ki v bateriji prenaša ione med elektrodama, anodo in katodo, pri tem pa tvori tudi spojine, ki povečujejo električni upor in zmanjšujejo življenjsko dobo baterije. | Foto: Kovinska litijeva folija je bila dolgo neke vrste sveti gral razvijalcev litij-ionskih baterij. Slabo namreč reagira z elektrolitom, tekočino, ki v bateriji prenaša ione med elektrodama, anodo in katodo, pri tem pa tvori tudi spojine, ki povečujejo električni upor in zmanjšujejo življenjsko dobo baterije.

Znanstvenikom pri SolidEnergy Systems je to oviro uspelo zaobiti in ustvarili so baterije, ki jih je mogoče varno uporabljati v pametnih telefonih in drugih napravah, ki zahtevajo pogosto polnjenje.

Preberite, kateri je najboljši način za polnjenje baterij pametnih telefonov

Kaj je prednost novih baterij

Baterija podjetja SolidEnergy Systems lahko ob za polovico manjših dimenzijah zadrži 1,1-krat toliko električnega naboja kot baterija pametnega telefona Apple iPhone 6S. V praksi to pomeni, da bodo:

- baterije pametnih telefonov lahko manjše, kar pomeni, da lahko naprave postanejo tanjše in lažje,

- baterije ohranile zdajšnjo velikost, a bodo telefon pri življenju lahko ohranjale dvakrat dlje.

Velika prednost inovativnih baterij je, da so z nekaj majhnimi, a pomembnimi spremembami zgrajene na istem ogrodju kot klasične litij-ionske baterije. Razlike v ceni bodo zato minimalne, proizvodni proces pa bo ostal enak.

Kateri pametni telefoni imajo najboljše baterije

Ne spreglejte