Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
23. 9. 2017,
13.07

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

Natisni članek

nasvet pametni telefon

Sobota, 23. 9. 2017, 13.07

6 let, 6 mesecev

Tudi vi to počnete? Morda je bolje prenehati.

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,75

Prejšnjo soboto smo opisali deset največjih napak, ki jih delamo pri uporabi pametnih telefonov. Seznamu zdaj dodajamo še eno zelo pomembno napako, na katero je ta teden opozorila študija ameriških znanstvenikov. Še enkrat več je bilo namreč potrjeno, da je zaklepanje pametnega telefona z vzorcem eden od najmanj varnih načinov za zaščito zasebnosti in podatkov na napravi. 

Kar 77 odstotkov uporabnikov risanje vzorca začne v enem od štirih kotov, kar polovica pa ima najraje zgornji levi kot. Deset odstotkov vseh uporabnikov z vzorcem tudi nariše črko, ugotavljajo znanstveniki. | Foto: YouTube Kar 77 odstotkov uporabnikov risanje vzorca začne v enem od štirih kotov, kar polovica pa ima najraje zgornji levi kot. Deset odstotkov vseh uporabnikov z vzorcem tudi nariše črko, ugotavljajo znanstveniki. Foto: YouTube

Študija, ki sta jo skupaj izvedla raziskovalni oddelek akademije vojske ZDA in univerze zvezne države Baltimore, je dokazala, da si je s kukanjem čez ramo razmeroma preprosto zapomniti vzorec, ki ga na zaslon za odklepanje pametnega telefona uporabnik nariše s prstom.

V raziskavi je sodelovalo 1.173 prostovoljcev, ki so vnašanje vzorca na zaslon v posebej za to pripravljenih videoposnetkih opazovali iz šestih različnih položajev in z različnih oddaljenosti, nato pa so ga poskusili posnemati.

Kar 64 odstotkom prostovoljcev je pravilen vzorec uspelo vnesti po samo enem ogledu videoposnetka, pa čeprav so bili med opazovanjem vnašanja vzorca od uporabnika oddaljeni tudi do dva metra in v nekaterih primerih brez neposrednega pogleda na njegov pametni telefon, opozarjajo avtorji študije. Osemdeset odstotkov prostovoljcev je bilo uspešnih po dveh ogledih vzorčnih videoposnetkov.

Cilj ameriških znanstvenikov je bil dokazati, kako preprosto si je z gledanjem čez ramo zapomniti vzorec na zaslonu pametnega telefona drugega uporabnika. Če bi telefon nato nekje pozabil ali pa bi mu ga opazovalec odtujil, bi ga brez težav odklenil in pridobil dostop do vseh uporabnikovih osebnih podatkov.  | Foto: Thinkstock Cilj ameriških znanstvenikov je bil dokazati, kako preprosto si je z gledanjem čez ramo zapomniti vzorec na zaslonu pametnega telefona drugega uporabnika. Če bi telefon nato nekje pozabil ali pa bi mu ga opazovalec odtujil, bi ga brez težav odklenil in pridobil dostop do vseh uporabnikovih osebnih podatkov. Foto: Thinkstock

Če nimate čitalnika prstnih odtisov, za zaščito pametnega telefona uporabite kodo PIN. To je po dveh ogledih vnašanja uspešno ponovilo le 27 odstotkov uporabnikov, razkriva študija.

Uporabo kode PIN znanstveniki tudi predlagajo kot metodo zaklepanja telefona, primernejšo od vzorca, če uporabnik nima na voljo biometričnih načinov varovanja naprave, kot je prepoznavanje prstnih odtisov, na primer.  | Foto: Thinkstock Uporabo kode PIN znanstveniki tudi predlagajo kot metodo zaklepanja telefona, primernejšo od vzorca, če uporabnik nima na voljo biometričnih načinov varovanja naprave, kot je prepoznavanje prstnih odtisov, na primer.  Foto: Thinkstock

Uporabo kode PIN namesto vzorca znanstveniki predlagajo tudi za zaklepanje telefona, če uporabnik nima na voljo biometričnih načinov varovanja naprave, kot je prepoznavanje prstnih odtisov, na primer. 

Še dva znanstvena razloga, zakaj se je vzorcem morda bolje odpovedati

V začetku tega leta je raziskava britanskih znanstvenikov dokazala, da tatovom pametnih telefonov zaščita z vzorcem danes ne pomeni prevelike ovire. Med preizkusom varnosti zaklepanja z vzorcem so namreč v manj kot petih poskusih uganili 95 odstotkov od 120 različnih vzorcev.

Študija, opravljena leta 2015, pa je medtem razkrila, da večina uporabnikov uporablja vzorce, ki v mreži povezujejo samo štiri točke, kar je minimalna zahteva skoraj vseh pametnih telefonov.

Kaj lahko storite, če se ne želite odreči uporabi vzorcev

Pametni telefon v javnosti odklepajte diskretno, obrnite se stran od morebitnih opazovalcev.

Če vas skrbi, da bi vam med odklepanjem telefona kdo gledal čez ramo ali kukal od strani in videl narisan vzorec, v nastavitvah izklopite prikazovanje vzorca med odklepanjem. S tem bodo izginile črte med pikami v mreži.

Nekateri pametni telefoni v nastavitvah omogočajo tudi povečanje številka pik v mreži z 9 na 16, 25 ali celo 36, na primer. Največje število mogočih vzorcev se s tem skokovito poveča. Ni treba, da na večji mreži izberete veliko bolj zapleten vzorec, lahko je enak kot na manjši, le prestavite ga drugam. | Foto: YouTube Nekateri pametni telefoni v nastavitvah omogočajo tudi povečanje številka pik v mreži z 9 na 16, 25 ali celo 36, na primer. Največje število mogočih vzorcev se s tem skokovito poveča. Ni treba, da na večji mreži izberete veliko bolj zapleten vzorec, lahko je enak kot na manjši, le prestavite ga drugam. Foto: YouTube

Preberite tudi:

Deset uporabnih fotografskih aplikacij za pametne telefone

Kmalu konec ene največjih težav pametnih telefonov?

Ne spreglejte