Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
25. 11. 2016,
11.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98

Natisni članek

top 10 nasvet spletna trgovina spletna prodaja nakupovanje

Petek, 25. 11. 2016, 11.42

6 let, 6 mesecev

Črni petek in "kiber ponedeljek"

TOP 10: Najboljši tehnološki nakupi za praznike

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,98
Darilo, tehnologija, black friday | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ta konec tedna je, kar zadeva predčasne nakupe prazničnih daril, prav poseben. Številni spletni trgovci sodelujejo v t. i. črnem petku in "kiber ponedeljku", sicer ameriških praznikih nakupovanja, ter zelo znižajo cene številnih izdelkov, predvsem (zabavne) elektronike. Poiskali smo nekaj tehnoloških idej za vse, ki bi praznična darila za svoje najbližje najraje kupili že zdaj.

Darila za navdušenca nad osebnimi računalniki

Disk SSD

Disk SSD Samsung Evo 850 | Foto: Disk SSD Samsung Evo 850

Nakup diska SSD je najboljši način za pospešitev starejšega osebnega računalnika. Disk SSD ima v primerjavi z navadnim diskom (HDD) več prednosti - je veliko hitrejši, tišji, bolj odporen na okvare. V zadnjem času so se nekdaj dragi diski SSD zelo pocenili. Model z 240 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov dobimo že za 80 evrov, model s 480 ali 500 gigabajti pa že za 140 do 150 evrov.  

Brezžična miška Logitech MX Master

Brezžična miška Logitech MX Master | Foto: Brezžična miška Logitech MX Master

Letos ena najbolje ocenjenih brezžičnih mišk. Odlikujejo jo velika natančnost laserskega senzorja, prilagodljivost, številne funkcije za napredne uporabnike in ergonomija oziroma udobje. Pri slovenskih spletnih trgovcih jo dobimo že za 80 evrov. 

Poceni prenosni računalnik - preverite naš izbor nekaterih najboljših na slovenskem trgu

Mehanska tipkovnica

Mehanska tipkovnica Cooler Master | Foto: Mehanska tipkovnica Cooler Master

Pravijo, da ne veš, kaj je udobno tipkanje, dokler ne preizkusiš mehanske tipkovnice. Namesto gumijaste membrane ima vsaka tipka svoj mehanizem za vnos črke, simbola, številke ali funkcije, ob pritisku pa se odzove s značilnim klikom. Cene mehanskih tipkovnic se pri nas začnejo pri okrog 100 evrih. Preverite znamke Logitech, Cooler Master, Razer. 


Darila za nekoga, ki potrebuje ali si želi nov pametni telefon

Huawei Honor 8

Huawei Honor 8 | Foto: Huawei Honor 8

Honor 8 je eden naših najljubših pametnih telefonov, ki so na voljo pri slovenskih trgovcih. Zakaj? Ker je udoben za uporabo in ponuja številne priročne funkcije, hiter, ima zelo dober fotoaparat, nenazadnje pa je tudi lep in ne predrag, cena je okrog 400 evrov. Preberite naš test pametnega telefona Huawei Honor 8.

OnePlus 3T

OnePlus 3T | Foto: OnePlus 3T

Kitajski proizvajalec pametnih telefonov OnePlus ga je predstavil prejšnji teden, s ceno 429 evrov za evropske kupce pa ga začne prodajati v ponedeljek, 28. novembra. 3T je trenutno eden najzmogljivejših, če ne kar najzmogljivejši pametni telefon na planetu, dobimo pa ga pol ceneje od podobno zmogljivih in velikih iPhone 7 Plus in Samsung Galaxy S7 edge, na primer. Preberite več

Apple iPhone 7 Plus

iPhone 7 Plus | Foto: Matic Tomšič iPhone 7 Plus Foto: Matic Tomšič

Omenjeni iPhone 7 Plus je trenutno sicer najboljša izbira za uporabnika, ki želi telefon s samega vrha ponudbe v Sloveniji. Ima enega najboljših fotoaparatov med pametnimi telefoni, prvi dobi vse najboljše aplikacije, je hiter in odporen proti vdoru vode. Preberite naš vtis. Najcenejši iPhone 7 Plus (različica z 32 gigabajti prostora za shranjevanje podatkov) pri nas sicer stane okrog 900 evrov. 

Prenosni polnilec baterije Xiaomi Mi Power Bank 10.000 mAh 

Prenosni akumulator Xiaomi Mi Power Bank | Foto: Prenosni akumulator Xiaomi Mi Power Bank

Resen uporabnik pametnega telefona potrebuje tudi prenosni polnilec. Tale je naš najljubši - ima kapaciteto 10.000 miliamperskih ur, kar je dovolj za trikratno polnjenje večine sodobnih pametnih telefonov. V teh prazničnih dneh, kar zadeva nakupovanje prek spleta, ga lahko ulovite tudi za manj kot 15 evrov, sicer pa stane okrog 25 do 30 evrov. 


Darila za pametnejši in bolj povezan dom

Pametna žarnica Philips Hue

Pametna žarnica Philips Hue | Foto: Pametna žarnica Philips Hue

Žarnica, ki se poveže z aplikacijo na pametnem telefonu, s katero lahko nato uravnavamo raven njene svetlosti. Futuristično, uporabno in zelo "kul". Ena žarnica pri nas stane od 20 do 30 evrov.

Robotski sesalec iRobot Roomba 866

iRobot Roomba 866 | Foto: iRobot Roomba 866

Roomba 866 je robotski sesalec srednjega razreda, pri nas stane okrog 600 evrov. Preizkusili smo ga pred nekaj tedni in ugotovili, da se odlično znajde tudi v manjših in natrpanih prostorih (dvosobno stanovanje), saj se ne zaletava v elemente okolice in ne zapleta v situacije, iz katerih se ne more rešiti, je pa tudi zelo temeljit odstranjevalec prahu. Težav mu ne dela niti čiščenje sedežnih garnitur - bojazen, da bo padel dol, je bila odveč.

Ojačevalnik signala Wi-Fi

Ojačevalnik signala Wi-Fi TP-Link | Foto: Ojačevalnik signala Wi-Fi TP-Link

Nekateri starejši ali cenejši mrežni usmerjevalniki (ruterji) signala ne spravijo do vseh stanovanjskih prostorov. Pomagamo si lahko z ojačevalniki, ki signal okrepijo in razširijo do vseh prostorov. Ojačevalnik je poceni rešitev resne težave - eden naših najljubših, model TL-WA850RE proizvajalca TP-Link, stane le malce več kot 20 evrov. Preberite več o izboljšanju domačega omrežja Wi-Fi

Pametna električna vtičnica

Pametna električna vtičnica znamke D-Link | Foto: Pametna električna vtičnica znamke D-Link

Električna vtičnica, ki jo namestimo med stensko vtičnico in napravo, ki jo želimo vanj priklopiti. Zakaj je uporabna? Zato, ker lahko električni tok z njo upravljamo (prekinemo, odpremo) na daljavo prek aplikacije za pametni telefon. Cena: okrog 40 evrov. 

Detektor ogljikovega monoksida

Nekatera gospodinjstva (preberite, katera) ga bodo čez en mesec že morala kupiti. Pri nas lahko kakovostnega (model Kidde 5CO, na primer) kupite za okrog 25 evrov. 


Darila za zapriseženega športnika

Športna zapestnica Fitbit Charge 2

Športna zapestnica Fitbit Charge 2 | Foto: Športna zapestnica Fitbit Charge 2

Letos najbolje prodajana zapestnica za beleženje vsakodnevnih (športnih) aktivnosti. Ves čas šteje korake in porabljene kalorije, meri srčni utrip, nastavimo jo lahko za spremljanje vadbe, spremlja kakovost našega spanca. Vse podatke sproti nalaga v oblak, preverjamo pa jih lahko prek aplikacije za pametni telefon. Pri nas jo dobimo za okrog 150 evrov.

Športna ura Samsung Gear Fit 2

Samsung Gear Fit 2 | Foto: Samsung Gear Fit 2

"Brez pametne ure na zapestju približno veste – ali vsaj mislite, da veste –, kako poteka vaš dan; koliko stopnic prehodite, koliko vode spijete, koliko (kilo)metrov prehodite, a ne veste, koliko kalorij porabite, prav gotovo pa se vsako uro ne spomnite, da bi vstali z delovnega mesta in malce pretegnili noge." - Uvod v naš članek o pametni uri Gear Fit 2 pove vse. Gre za eno najbolj kompletnih športnih pametnih ur, katere glavni adut je to, da jo lahko uporabljamo povsem neodvisno od pametnega telefona. Pri nas stane okrog 200 evrov. 

Slušalke Bose SoundSport

Slušalke Bose SoundSport | Foto: Slušalke Bose SoundSport

Slušalke s čepki za v ušesa z zelo dobro kakovostjo zvoka, ki pa jih odlikuje predvsem odpornost proti vdoru vode (znoja ali dežja, na primer). Cena teh slušalk v slovenskih spletnih trgovinah je okrog 150 evrov. 


Darilo za pozabljivega sorodnika

Tile Mate

Tile Mate | Foto: Tile Mate

Obesek za ključe, ki ga povežemo z istoimensko aplikacijo (Tile) za pametni telefon. Kaj počne? Če založimo ključe, pritisnemo na gumb v aplikaciji in obesek bo začel piskati. Če se zgodi obratno, pritisnemo na gumb na obesku in piskati bo začel telefon. Zadevica stane 25 ameriških dolarjev (23,5 evra), iz uradne ameriške trgovine pa jo pošljejo tudi v Slovenijo.


Darila za ljubitelja videoiger

Igralna konzola Sony Playstation 4 Slim

Sony Playstation 4 Slim | Foto: Sony Playstation 4 Slim

Sony je pred nekaj meseci stanjšal in pocenil igralno konzolo Playstation 4, nastal je Playstation 4 Slim. Konzola zdaj stane 299 evrov, v kombinaciji s katero od priljubljenih videoiger (simulacijo nogometa FIFA 17, na primer), pa cena ne presega 350 evrov. 

Igralna konzola Xbox One S

Microsoft Xbox One S | Foto: Microsoft Xbox One S

Tudi Microsoftov Xbox One je v različici One S postal malce manj obilen, je pa tudi malce cenejši od Sonyjevega tekmeca - konzolo brez iger dobimo za okrog 280 evrov, v kombinaciji s katero od priljubljenih iger pa je pri nas na voljo od 299 (z igro Minecraft) do okrog 340 evrov (z igro Gears of War 4). 

Računalniške igre na Steamu

Fotogalerija
1 / 6

Steam, največji spletni trgovec z računalniškimi igrami, ima trenutno velikansko razprodajo, ki bo trajala do torka, 29. novembra. Nekaj odličnih zelo znižanih iger: Grand Theft Auto V (z 59,99 na 29,99 evra), Fallout 4 (iz 59,99 na 19,99 evra), Doom (iz 59,99 na 19,79 evra), Just Cause 3 (iz 49,99 na 12,49 evra), Dark Souls III (iz 59,99 na 38,99 evra), The Elder Scrolls: Skyrim z vsemi dodatki (iz 59,96 na 16,71 evra). 


Darila za nekoga, ki ne more brez glasbe

Slušalke Beats Solo 2

Slušalke Beats Solo 2 | Foto: Slušalke Beats Solo 2

Glasne, dobro udušijo zvoke iz okolice, izdelane iz trpežnih materialov, udobne, privlačnega videza. Cena je okrog 200 evrov, ta podaljšani konec tedna (vključujoč kiber ponedeljek) pa jih lahko dobite tudi za pol manjši znesek. 

Prenosni brezžični zvočnik Bose Soundlink Mini II

Brezžični zvočnik Bose Soundlink Mini II | Foto: Brezžični zvočnik Bose Soundlink Mini II

Soundlink Mini II je eden najboljših prenosnih zvočnikov na trgu. Na fotografiji je videti večji, kot je v resnici, saj je dolg samo 18 in visok 5 centimetrov. Kljub miniaturnim dimenzijam igra kot ponorel - ob najvišji glasnosti se v prostoru ni mogoče več pogovarjati, kljub temu pa ne prihaja do popačenja zvoka. Baterija zmore do 10 ur predvajanja, pri navijanju glasnosti le 7 do 8. Cena? Pri nas od 210 evrov naprej. 


Darila za nadobudnega fotografa in snemalca

Dron Parrot Bepop 2

Parrot Bepop 2 | Foto: Parrot Bepop 2

Francoski proizvajalec brezpilotnih letalnikov Parrot ima trenutno razprodajo - eden njihovih najboljših in najbolje prodajanih dronov, Bepop 2, je namesto za 549 na voljo za 399 evrov. Tega vsestranskega drona, ki se ponaša z dobro kamero (ločljivost Full HD), zelo stabilnim letom, majhno težo (500 gramov) in posledično kar dolgimi časi poletov (do 25 minut) vam bodo poslali tudi v Slovenijo. 

Digitalni zrcalnorefleksni (DSLR) fotoaparat Nikon D3400

Nikon D3400 | Foto: Nikon D3400

Za Nikon D3400 poznavalci pravijo, da je eden najboljših, če ne kar najboljši letošnji digitalni fotoaparat za začetnike. Ob veliki prilagodljivosti in preprostosti uporabe omogoča tudi brezžično povezavo z pametno napravo (telefonom, tablico) za hitro deljenje in shranjevanje fotografij. V kompletu z začetnim objektivom 18-55VR pri nas stane okrog 550 evrov. 

Kamera GoPro Hero5 Black

GoPro Hero5 Black | Foto: GoPro Hero5 Black

Nova izdaja najbolj priljubljene akcijske kamere na svetu. Hero5 uporabniku med drugim ponuja možnost glasovnih ukazov, kar pomeni, da ji lahko povemo, kdaj naj med snemanjem naredi fotografijo. Ima tudi zaslon na dotik in je vodoodporna brez uporabe zaščitnega ohišja, ki je bilo pri prejšnjih izdajah nujno. Skupaj z zmogljivo spominsko kartico za shranjevanje videoposnetkov Hero5 Black pri nas stane malce več kot 400 evrov. 


Darila za ljubitelja televizije

Dražja izbira: Pametni televizor LG 55UH668V 55''

LG 55UH668V 55 | Foto: LG 55UH668V 55

S tem TV-zaslonom, ki pri nas z akcijsko ceno stane malce manj od evrskega tisočaka, bomo pripravljeni na prihodnost, saj omogoča ogled vsebin v ultra-visoki ločljivosti 4K. Ima fantastičen zaslon z diagonalo 139 centimetrov, naprava, ki nas je zelo pritegnila na sejmu elektronike IFA v Berlinu, pa je zelo lepa in super-tanka (na najdebelejši točki meri samo 6 centimetrov). 

Cenejša izbira: Pametni televizor Samsung UE40J5100 40''

Samsung UE40J5100 40 | Foto: Samsung UE40J5100 40

Tale TV-zaslon je pri slovenskih spletnih trgovcih trenutno na voljo za manj kot 300 evrov, kar je za 102-centimetrski pametni televizor z odlično sliko (prikazuje ločljivost Full HD) znamke Samsung precej ugodno. Je primerna izbira predvsem za nekoga, ki išče drugi televizor za spalnico ali povezavo z igralno konzolo oziroma poceni zamenjavo svojega starega katodnika.

Naročnina na Netflix ali HBO GO

Netflix | Foto: Matic Tomšič Netflix Foto: Matic Tomšič

Če obdarovanec ne potrebuje novega televizorja, mu kupite nekaj, kar bo lahko gledal. Čeprav imata manj obsežni knjižici kot ameriška ali britanska storitev, sta tako Netflix kot HBO GO polna TV-serij, ki jih sicer ne moremo gledati na slovenskih zaslonih, vsaj zakonito ne. Mesečna naročnina na Netflix stane od 7,99 do 11,99 evra (odvisno od kakovosti slike in števila naprav, na katerih lahko hkrati gledamo vsebine), naročnina na HBO GO pa bo naročnike storitev Telekoma Slovenije stala 10,20 evra mesečno.

Google Chromecast

Google Chromecast | Foto: Google Chromecast

Zelo uporabna napravica za brezžični prenos slike z osebnega računalnika ali pametnega telefona na TV-zaslon. Druga generacija Chromecasta pri nas stane okrog 50 evrov.


Ne moremo ju uvrstiti v nobeno od zgornjih kategorij, sta pa izvrstni darili

Očala za navidezno resničnost Samsung Gear VR

Uporaba očal za navidezno resničnost Samsung Gear VR | Foto: Uporaba očal za navidezno resničnost Samsung Gear VR

Ena najboljših in tudi najcenejših očal za prikazovanje navidezne resničnosti ta hip. Zanje je že na voljo precej vsebin, tudi filmov, pogoj za uporabo pa je, da imamo pametni telefon znamke Samsung (za zdaj podprti so Galaxy S6, S6 edge, S6 edge+, Galaxy Note 5, Galaxy S7 in S7 edge). Očala Gear VR pri slovenskih spletnih trgovcih stanejo malo več kot 100 evrov. 

USB ključ SanDisk Cruzer Fit

USB ključ SanDisk Cruzer Fit | Foto: USB ključ SanDisk Cruzer Fit

Eden najmanjših USB ključev na trgu. 32-gigabajtni model pri nas stane od 10 evrov naprej, kar je zelo poceni za prenosni medij, ki ob vklopu v računalnik, TV-zaslon ali avtoradio praktično izgine. 

 

 

Ne spreglejte