Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Četrtek,
9. 3. 2017,
11.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

6

Natisni članek

Dell Asus Acer kakovost računalniška znamka tiskalnik računalnik tablice prenosnik prenosni računalniki Apple Samsung HP tiskalniki Lenovo

Četrtek, 9. 3. 2017, 11.08

6 let, 7 mesecev

Raziskava: zanesljivost računalnikov

Računalniške znamke, ki se najmanj kvarijo #infografika

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

6

Foto: Reuters

Čeprav ima proizvajalec Apple najdražje izdelke med računalniškimi znamkami, je, kot kaže, cena glede na kakovost upravičena. Njihovi izdelki se izkažejo za najbolj zanesljive med prenosniki, tablicami, namiznimi in računalniki vse v enem. Imajo največji delež uporabnikov, ki ob menjavi naprave ne vidijo razloga za menjavo znamke.

Zveza potrošnikov Slovenije je objavila raziskavo zanesljivosti elektronskih naprav. Ta je zaradi večjega števila potrošnikov in s tem bolj reprezentativnega vzorca povzeta po raziskavi britanske zveze potrošnikov Which?. Potrošniki so odgovarjali na vprašanja, kako so zadovoljni s svojimi računalniškimi napravami in po koliko časa se je z njimi prvič pojavila kakšna težava. Katere znamke se izkažejo za najbolj zanesljive?

Računalniki so se v naše življenje naselili v tolikšni meri, da si težko predstavljamo dan brez njih. Težko nam je, ko so ti na servisu, in dostikrat še težje, ko vidimo, koliko nas bo stalo popravilo. Veliko tovrstnih glavobolov si lahko prihranimo z odločitvijo za pravo obliko in znamko naše računalniške naprave.

Najbolj pokvarljivi so prenosniki

Po prvih treh letih uporabe se je pojavila napaka na skoraj petini prenosnikov. Po petih letih se je prenosnik pokvaril praktično vsakemu tretjemu lastniku. V treh letih od nakupa so se potrošnikom najmanj kvarili tablični in namizni računalniki, s katerimi je po treh letih imelo težave 15 odstotkov lastnikov.

Največja težava prenosnih računalnikov je hitra pokvarljivost baterije, dostikrat tudi zaradi nepravilne uporabe. Zaradi kompaktnosti imajo prenosniki tudi manj prostora za pretok zraka in s tem slabše hlajenje komponent. Pregrevanje je tudi ena od najšibkejših točk prenosnih računalnikov.

Po enem letu uporabe se pokvari 10 odstotkov prenosnih računalnikov in tiskalnikov, 8 odstotkov tablic in računalnikov vse v enem ter 6 odstotkov namiznih računalnikov. Po petih letih uporabe pa se pokvari 28 odstotkov prenosnih računalnikov, 18 odstotkov računalnikov vse v enem, 20 odstotkov namiznih računalnikov in 24 odstotkov tiskalnikov, medtem ko t za tablice ni podatka.
Najvišjo oceno zanesljivosti imajo:
-    prenosni računalniki Apple
-    tablice Apple 
-    namizni računalniki Apple
-    računalniki vse v enem Apple
-    tiskalniki Canon
 
Najnižjo oceno zanesljivosti ima med:
-    prenosni računalniki Packard Bell
-    tablice Acer 
-    namizni računalniki Packard Bell
-    računalniki vse v enem Sony
-    tiskalniki Kodak
 
Največje zadovoljstvo uporabnikov uživajo:
-    prenosni računalniki Apple
-    tablice Apple
-    namizni računalniki Apple
-    računalniki vse v enem Apple
-    tiskalniki Samsung
 
Uporabniki so najmanj zadovoljni z:
-    prenosnimi računalniki Packard Bell
-    tablicami Acer
-    namiznimi računalniki Packard Bell
-    računalniki vse v enem Sony
-    tiskalniki Kodak

Prenosniki

Najpogostejša težava pri prenosnikih je hitro padanje trajanja baterije (23 odstotkov), nekatere baterije celo popolnoma prenehajo delovati (štiri odstotke). Med pogostimi težavami se pojavijo tudi zmrzovanje ekrana (šest odstotkov) in nezmožnost računalnika, da začne nalagati operacijski sistem (pet odstotkov). Te težave so pogosto posledica pregrevanja in dejstva, da pregrete komponente zaradi neposredne bližine segrevajo ena drugo.

Popravilo prenosnika nas največkrat precej udari po žepu. Razen diska in delovnega spomina RAM so druge komponente velikokrat del ene matične plošče. Ob okvari je tako treba menjati celotno matično ploščo. Te so ponavadi narejene posebej za določen model (niso kompatibilne med različnimi znamkami), kar pomeni omejeno število rezervnih delov in s tem višjo ceno menjave.

Zmagovalec med najzanesljivejšo znamko prenosnih računalnikov je Apple. Čeprav se zdi veliko dražji od konkurentov, se nakup na dolgi rok poplača. Z njim je imelo v prvih petih letih težave le 16 odstotkov uporabnikov. To je skoraj polovico manj od povprečnega števila uporabnikov prenosnih računalnikov s težavami v prvih petih letih od nakupa. Najmanj zanesljiva znamka prenosnikov se v prvih petih letih pokvari skoraj vsakemu drugemu lastniku.

Tablice

89 odstotkov lastnikov tablic iPad se je opredelilo, da bi ob menjavi ponovno kupilo istega proizvajalca. | Foto: Reuters 89 odstotkov lastnikov tablic iPad se je opredelilo, da bi ob menjavi ponovno kupilo istega proizvajalca. Foto: Reuters Zmrzovanje ekrana je težava, s katero se je srečalo največ (27 odstotkov) lastnikov tabličnih računalnikov. 16 odstotkov lastnikov tablic si želi, da bi pri nakupu tablice dobili tudi miško. Še posebej pri cenejših tablicah ekrani na dotik hitro odpovejo in postanejo neodzivni. Skrajšana doba trajanja baterije je težava, ki prizadene 15 odstotkov lastnikov tablic.

Podobno kot pri prenosnih računalnikih imajo tudi pri tablicah uporabniki najraje znamko Apple. Po treh letih uporabe je imel težave s tablico Apple vsak deseti lastnik, pa še ti najraje zamenjajo svojo staro tablico Apple z novo istega proizvajalca. Usodno napako, ki je ni bilo več mogoče odpraviti, sta imela dva odstotka lastnikov naprave iPad. Tudi po raznih neodvisnih testih se tablica iPad proizvajalca Apple največkrat izkaže za najboljšo.

Za najslabšo znamko na trgu tablic se izkaže tajvanski proizvajalec Acer. Po treh letih se je pokvarila dobri tretjini lastnikov, pri petini je bila okvara prevelika, da bi se jo izplačalo popraviti.

Namizni računalniki

Namizni računalniki podjetja HP se po oceni zanesljivost uvrščajo na tretje mesto, po zadovoljstvu uporabnikov pa na šesto. | Foto: Reuters Namizni računalniki podjetja HP se po oceni zanesljivost uvrščajo na tretje mesto, po zadovoljstvu uporabnikov pa na šesto. Foto: Reuters Namizni računalniki imajo za razliko od prenosnikov veliko manj težav s pregrevanjem. Zaradi prostornosti je v njem dokaj preprosto očistiti ventilatorje ali dodati nove, močnejše. Tudi za komponente originalnih proizvajalcev obstaja veliko konkurence, tako da te dosegajo nižje cene kot pri prenosnikih. Tako je tudi nadgradnja dokaj nezahtevna in cenovno ugodna.

Na trgu namiznih računalnikov najdemo veliko modelov brez znamke. V bistvu gre za lokalne znamke, kjer računalniška podjetja komponente nabavijo po najboljših cenah in računalniške komplete sestavijo pod svojo blagovno znamko. Na žalost se v raziskavi ne pokaže zanesljivost takih kompletov.

Namizni računalniki poznanih proizvajalcev se ne izkažejo kot zelo zanesljivi, po petih letih se napaka pojavi vsakemu petemu lastniku. Med namiznimi računalniki poznanih proizvajalcev je po oceni uporabnikov najzanesljivejši Apple. Med znamkami z operacijskim sistemom Windows po zanesljivosti in zadovoljstvu uporabnikov zmaga proizvajalec Dell.

Najpogostejše težave namiznih računalnikov so zmrzovanje ekrana (22 odstotkov), nezmožnost zagona operacijskega sistema (15 odstotkov) in odpoved diska (14 odstotkov). Pri tem je še najbolj problematična odpoved diska, ki za sabo velikokrat potegne izgubo podatkov. Podatki pa dostikrat predstavljajo večjo vrednost, kot bi bil strošek nakupa novega namiznega računalnika.

Računalniki vse v enem

Sony se izkaže za najmanj zanesljivega proizvajalca računalnikov vse v enem. Ker je prenehal izdelovati take računalnike, se zaradi dosegljivosti rezervnih delov svetuje previdnost pri nakupu rabljenih. | Foto: Reuters Sony se izkaže za najmanj zanesljivega proizvajalca računalnikov vse v enem. Ker je prenehal izdelovati take računalnike, se zaradi dosegljivosti rezervnih delov svetuje previdnost pri nakupu rabljenih. Foto: Reuters Njihova edina prednost pred namiznimi računalniki je, da zavzamejo manj prostora, saj so komponente vgrajene v zaslon ali podstavek zaslona. Za razliko od namiznih računalnikov gre večinoma za zaprte sisteme, v katere sami ne moremo posegati, zato je njihovo popravilo dražje, težko jih je tudi nadgraditi. Pri menjavi npr. matične plošče moramo kupiti ploščo uveljavljene znamke, kar zaradi omejenega števila izdelanih kosov lahko predstavlja tudi trikrat višjo ceno komponente.

Najpogostejše težave pri računalnikih vse v enem so precej podobne kot pri namiznih računalnikih. Uporabniki največkrat omenjajo težave z zmrzovanjem ekrana, nezmožnostjo zagona operacijskega sistema in odpovedjo diska.

V roku štirih ali petih let od nakupa se izkažejo za bolj zanesljive od namiznih in prenosnih računalnikov. Po petih letih uporabe o težavah z računalnikom vse v enem poročata dva odstotka manj uporabnikov kot pri namiznih računalnikih in deset manj kot pri prenosnikih. Kot v vseh drugih kategorijah računalniških naprav med najbolj zanesljivimi in znamko, s katero so kupci najbolj zadovoljni, kraljuje znamka Apple.

Tiskalniki

Deset odstotkov uporabnikov tiskalnikov poroča o težavah z brezžično povezavo. | Foto: Reuters Deset odstotkov uporabnikov tiskalnikov poroča o težavah z brezžično povezavo. Foto: Reuters Cene tiskalnikov za domačo rabo so dostikrat tako nizke, da jih v primeru okvare najlažje zamenjamo z novimi. Večino cene predstavljajo kartuše ali tonerji, zato je njihova cena največkrat pomembnejša od cene tiskalnika. Dobra znamka vam lahko zaradi manjšega števila težav zatikanja papirja in porabe črnila pri čiščenju glav prihrani veliko živcev in denarja.

Pri tiskalnikih je najbolj občutljiva zadeva podajanje papirja, s čimer je imelo težave 15 odstotkov uporabnikov. Nekaterim tiskalnikom se papir zatakne na poti, nekateri jemljejo po dva ali več listov hkrati, tiskalnik papirja velikokrat sploh ne zagrabi. Pogosta težava je tudi padanje kakovosti izpisa, o kateri je poročalo 14 odstotkov uporabnikov.

Med proizvajalci je pri pogostosti okvar tiskalnikov velika razlika. V povprečju je četrtina tiskalnikov pokvarjena po štirih letih uporabe. Pri najmanj zanesljivi znamki Kodak ima po treh letih okvaro skoraj vsaki drugi tiskalnik. Med brizgalnimi tiskalniki se za najzanesljivejšega izkaže Canon, ko gre za lasersko tehnologijo tiskanja, pa Samsung.

 

Ne spreglejte