Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
27. 7. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

zaslužek na spletu Pokemon Pokemon Go aplikacije

Sreda, 27. 7. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Predstavljamo vam poslovno priložnost, o kateri je vredno razmisliti

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Gostinci, trgovci, sladoledarji in drugi podjetniki, ki svoje storitve ponujajo na javnih mestih, lahko s pomočjo Pokemon Go, izredno priljubljene igre za pametne telefone, poskusijo povečati prihodke svojega lokala ali butika. Kot kažejo primeri iz tujine, je to mogoče. 

Mobilna igra Pokemon Go je najuspešnejša aplikacija leta 2016. Hkrati jo igra več milijonov ljudi, število prenosov na pametne telefone drvi proti sto milijonom, od izida pa ni minil še niti en mesec. 

Preberite vse, kar morate vedeti o Pokemon Go (ali pa preberite spodnji povzetek)

Pokemon Go temelji na lovljenju in zbiranju domišljijskih živalic, ki se imenujejo Pokemoni. Bitja se pojavljajo na resničnem zemljevidu sveta, po katerem se igralec premika s hojo ali prevoznimi sredstvi, njegovo gibanje pa spremlja antena GPS.

Cilj vsakega igralca je ujeti vseh 150 Pokemonov, kolikor jih je bilo v prvi seriji videoiger Pokemon. Leta 1996 so izšle za ročno igralno konzolo Nintendo Gameboy. 

 | Foto:

V igralnem svetu je ob Pokemonih, ki se bolj ali manj naključno prikazujejo vsakemu igralcu posebej, mogoče srečati še dve vrsti statičnih lokacij, ki jih lahko na istem mestu najdejo in obiščejo vsi igralci.

Prve so postojanke Pokestop, kjer se lahko oskrbimo s pokežogami, v katere lovimo divje Pokemone, ter drugimi uporabnimi pripomočki. Druge so arene pokegym (foto spodaj), ki jih lahko poskusimo zavzeti z napadom svojih Pokemonov in jih nato ubraniti pred napadi drugih igralcev. 

 | Foto:
Z uspešnim zbiranjem Pokemonov in osvajanjem aren igralec nabira tudi izkušnje. Ko jih ima dovolj, napreduje na naslednjo stopnjo razvoja svojega avatarja (lika) v igri. Vsaka nova stopnja prinese določeno število nagrad (dodatne pokežoge, napitke za zdravljenje Pokemonov), z višjimi stopnjami pa se začnejo pred igralcem pojavljati tudi boljši in redkejši Pokemoni. 

Toliko na kratko o igri Pokemon Go. Kje je torej poslovna priložnost iz naslova?

Če želite igralce Pokemon Go privabiti k sebi, potrebujete:

- Aplikacijo Pokemon Go. Namestite jo lahko tukaj (Android) ali tukaj (iOS oziroma iPhone).

- Poslovni prostor v bližini ene od postojank Pokestop. V večjih mestih so Pokestopi posejani precej na gosto, tam praviloma to ne bi smela biti prevelika ovira. Težje je v manjših mestih in na podeželju.

V mojem domačem kraju s približno 5.000 prebivalci je Pokestopov v središču mesta, kjer je največ butikov in gostinskih lokalov, samo pet. Tole je teren v mestnem jedru Celja, kjer jih je bistveno več. V prestolnici in v Mariboru pa Pokestop srečamo na praktično vsakem koraku. | Foto: V mojem domačem kraju s približno 5.000 prebivalci je Pokestopov v središču mesta, kjer je največ butikov in gostinskih lokalov, samo pet. Tole je teren v mestnem jedru Celja, kjer jih je bistveno več. V prestolnici in v Mariboru pa Pokestop srečamo na praktično vsakem koraku.

- Modul Lure. Lure (vaba po slovensko) je eden od pomembnih elementov igre Pokemon Go. Igralec modul vstavi v postojanko Pokestop in naslednjih 30 minut bo k njej privabljal divje Pokemone, ki jih bo nato mogoče ujeti. Aktiviran modul Lure lahko izkoristijo vsi igralci v bližini Pokestopa. 

Tako je videti modul Lure v igri Pokemon Go.  | Foto: Tako je videti modul Lure v igri Pokemon Go. 

Lure ni vaba le za divje Pokemone, temveč tudi za igralce, ki jih rožnato svetlikanje v bližini Pokestopa na zemljevidu opozori, da je nekdo aktiviral modul Lure. Med našim za zdaj dvotedenskim igranjem Pokemon Go (začeli smo 11. julija) smo večkrat opazili, da Pokestopi z modulom Lure takoj privabijo večje število igralcev. 

Prizor iz nedavnega počitnikovanja avtorja tega prispevka. Lure v enem od Pokestopov v središču turističnega kraja v srednji Dalmaciji je v manj kot dveh minutah privabil nekaj gruč igralcev Pokemon Go, ki so Pokemone prej lovili nekaj sto metrov stran. Čeprav bi iz fotografije lahko sklepali drugače, je bila večina zbranih igralcev Pokemon Go pravzaprav starih med 20 in 30 leti. Pokemon Go danes igra predvsem veliko pripadnikov generacij, ki so v poznih 90. letih prejšnjega stoletja odraščali z igrami za konzolo Game Boy in igralnimi kartami Pokemon. | Foto: Prizor iz nedavnega počitnikovanja avtorja tega prispevka. Lure v enem od Pokestopov v središču turističnega kraja v srednji Dalmaciji je v manj kot dveh minutah privabil nekaj gruč igralcev Pokemon Go, ki so Pokemone prej lovili nekaj sto metrov stran. Čeprav bi iz fotografije lahko sklepali drugače, je bila večina zbranih igralcev Pokemon Go pravzaprav starih med 20 in 30 leti. Pokemon Go danes igra predvsem veliko pripadnikov generacij, ki so v poznih 90. letih prejšnjega stoletja odraščali z igrami za konzolo Game Boy in igralnimi kartami Pokemon.

Je že jasno, kam Pokemon taco moli?

Več gostinskih lokalov v tujini z vstavljanjem modulov Lure v Pokestope v svoji neposredni bližini za svoje mize in točilne pulte že uspešno privablja trenerje Pokemonov.

 

Kot piše britanski medij Daily Mail, je londonska restavracija Maxwell zaradi mobilne igre Pokemon Go in predvsem modulov Lure dnevne prihodke dvignila za kar 26 odstotkov. V nekaj dneh jim je samo zaradi igre uspelo privabili več kot 2.500 več gostov. 

Britanska restavracija Maxwell je zaposlila celo osebo, ki se ves dan sprehaja med bližnjimi Pokestopi in vanje vstavlja vabe za Pokemone.  | Foto: Britanska restavracija Maxwell je zaposlila celo osebo, ki se ves dan sprehaja med bližnjimi Pokestopi in vanje vstavlja vabe za Pokemone. 

Je potreben denarni vložek?

Moduli Lure so med najbolj zaželenimi, a obenem najbolj izmuzljivimi elementi igre Pokemon Go. Mogoče jih je sicer dobiti brezplačno - z napredovanjem do 20. stopnje jih dobimo pet, zelo zelo redko pa se pojavijo med priboljški, ki jih najdemo med obiskom Pokestopa. 

Najlažja pot do modula Lure je nakup. Za enega je treba odšteti sto virtualnih kovancev Pokemon. Kovance lahko dobimo z uspešnimi boji v arenah, a takšen zaslužek ni obilen, pa tudi podjetniki za osvajanje aren najverjetneje nimajo časa. 

Kovance Pokemon je zato mogoče kupiti tudi s pravim denarjem. Sto kovancev stane 0,99 evra, kar pomeni, da za en modul Lure odštejemo prav toliko. Za osem modulov je treba odšteti 680 kovancev. 

 | Foto:

Kovance Pokemon lahko kupimo tudi v večjih količinah. 550 jih stane 4,99 evra, 1.200 9,99 evra, za 2.500 odštejemo 19,99 evra, za 5.200 39,99 evra in za 14.500 kovancev Pokemon 99,99 evra.

 | Foto:

Hipotetični gostinec in Pokemon Go

Hipotetični gostinec, ki želi v svojem mestnem lokalu povečati prihodke med 15. in 23. uro, bi vsak dan torej potreboval 16 modulov Lure (eden je aktiven 30 minut, na uro bi torej porabil dva). Seveda v primeru, da bi module Lure vstavljal samo v en Pokestop.

Če upoštevamo, da je hipotetični gostinec kupil 5.200 kovancev za 39,99 evra, saj želi sprva malo preveriti teren, module Lure pa kupuje v kompletih po osem, bo za pospeševanje prodaje s pomočjo igre Pokemon Go vsak dan zapravil približno deset evrov, ostalo pa mu bo še nekaj sto kovancev. 

Znanec, ki se na delo vsak dan vozi v Avstrijo, pravi, da so takšni prizori v Celovcu in njegovi okolici običajni, pa tudi, da nekateri tehnološko bolj ozaveščeni tamkajšnji gostinci mobilno igro Pokemon Go na zgoraj opisani način že izkoriščajo za privabljanje novih strank.  | Foto: Znanec, ki se na delo vsak dan vozi v Avstrijo, pravi, da so takšni prizori v Celovcu in njegovi okolici običajni, pa tudi, da nekateri tehnološko bolj ozaveščeni tamkajšnji gostinci mobilno igro Pokemon Go na zgoraj opisani način že izkoriščajo za privabljanje novih strank.

Preberite tudi: Lov na Pokemone kot dobra prodajna taktika

Ne spreglejte