Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
23. 2. 2019,
17.59

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,12

2

Natisni članek

nasvet Chrome internet top 10

Sobota, 23. 2. 2019, 17.59

5 let, 1 mesec

Počasen računalnik? Poskusite to rešitev, ki vzame eno sekundo.

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,12

2

Naslovna slika | Namestitev in uporaba razširitve OneTab za spletna brskalnika Chrome in Firefox sta zelo hitra in preprosta, rezultat pa je sploh na počasnejših računalnikih opazen takoj. | Foto Matic Tomšič

Namestitev in uporaba razširitve OneTab za spletna brskalnika Chrome in Firefox sta zelo hitra in preprosta, rezultat pa je sploh na počasnejših računalnikih opazen takoj.

Foto: Matic Tomšič

Večina uporabnikov, ki med brskanjem po spletu tarna zaradi počasnega računalnika, lahko težavo močno omili z namestitvijo razširitve za spletna brskalnika Chrome in Firefox, ki se imenuje OneTab. Ta razširitev vse odprte zavihke združi v enega samega. S tem ne le sprosti ogromno sistemskih sredstev, temveč uporabniku tudi pomaga, da se bolje znajde med odprtimi spletnimi stranmi. Ob koncu prispevka preverite tudi naš izbor drugih uporabnih razširitev za spletni brskalnik Chrome. 

Preverjanje v dveh korakih, Google
Novice Reši vam lahko kožo, mnogi Slovenci pa ga še kar ne uporabljajo #video

Kaj je OneTab in komu je namenjen?

OneTab je razširitev oziroma dodatek za spletna brskalnika Chrome in Firefox, ki ju skupaj uporablja okrog 75 odstotkov vseh lastnikov osebnih računalnikov (Chrome 65, Firefox 10 odstotkov). 

Razširitve spletnim brskalnikom dodajo funkcije, ki jih sicer nimajo. Glavna funkcija OneTab je, da s kupčkanjem odprtih zavihkov v brskalniku računalniku omogoči, da lažje zadiha, saj zapre spletne strani, ki jih uporabnik takrat ne potrebuje.

OneTab je namenjen uporabnikom, ki med brskanjem po spletu ali pri delu v zavihkih po sistemu "to me zanima, to potrebujem kasneje, to bom še pogledal" odpirajo veliko spletnih strani. Ker so te spletne strani nato aktivne na posameznih zavihkih tudi takrat, ko uporabnik gleda druge, sistemski pomnilnik zasedajo in procesor obremenjujejo v prazno.

Razvijalci razširitve OneTab, ki jo uporablja okrog 2 milijona ljudi, obljubljajo do 95-odstotno sprostitev pomnilnika, ki ga porablja brskalnik Chrome.  | Foto: Google Razvijalci razširitve OneTab, ki jo uporablja okrog 2 milijona ljudi, obljubljajo do 95-odstotno sprostitev pomnilnika, ki ga porablja brskalnik Chrome. Foto: Google
Če ima uporabnik hiter računalnik, to ni velika težava, pri nekoliko starejših in cenejših modelih pa lahko množica odprtih spletnih strani povzroči zatikanje in odpoved poslušnosti.

Takšni prizori med pisanjem člankov in preverjanjem, ali podatki držijo, pogosto niso redkost. | Foto: Matic Tomšič Takšni prizori med pisanjem člankov in preverjanjem, ali podatki držijo, pogosto niso redkost. Foto: Matic Tomšič
Brskalnika Chrome in Firefox sta namreč znana kot velika požrešneža, kar zadeva sistemska sredstva, in 30 odprtih zavihkov hkrati bo ohromilo računalnike s 4 gigabajti delovnega pomnilnika, kakršne Slovenci kupujemo zelo pogosto.

Možnosti za razvijalce, Android
Novice Zelo uporabna skrivnost večine pametnih telefonov: kako do nje? #video

Kje dobim OneTab, kako ga uporabljam in kakšni so rezultati?

OneTab lahko uporabniki brskalnika Chrome namestite tukaj (kliknite na gumb Dodaj v Chrome), uporabniki brskalnika Firefox pa tukaj (kliknite na gumb Dodaj v Firefox). 

Google Chrome razširitev | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Ikona razširitve OneTab se bo pojavila v vrstici z razširitvami v zgornjem desnem kotu spletnega brskalnika. Ko jo želite uporabiti in vse odprte zavihke združiti v enega, jo preprosto kliknite.

Postopek je zelo hiter in traja zgolj sekundo ali dve:

Kot je razvidno iz zgornjega videoposnetka, brskalnik Chrome z odprtimi nekaj več kot sto zavihki porablja okrog pet gigabajtov sistemskega pomnilnika, obenem pa se je v takšni zmedi zavihkov nemogoče znajti, če logotipov posameznih spletnih strani ne poznamo na pamet.

Še en primer, kolikšen prihranek pomnilnika omogoča razširitev OneTab. Na tem računalniku razlika v hitrosti delovanja sicer ni ravno opazna, ker ima 16 gigabajtov pomnilnika in kar uren procesor, na računalniku, ki ga ima štirikrat manj, pa bi pospešek občutili takoj (če ga ne bi zaviralo tudi kaj drugega, kot je počasen disk). V zgornjem videoposnetku je obremenitev procesorja (CPE) veliko višja kot na teh fotografijah zato, ker smo snemali dogajanje na zaslonu.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Še en primer, kolikšen prihranek pomnilnika omogoča razširitev OneTab. Na tem računalniku razlika v hitrosti delovanja sicer ni ravno opazna, ker ima 16 gigabajtov pomnilnika in kar uren procesor, na računalniku, ki ga ima štirikrat manj, pa bi pospešek občutili takoj (če ga ne bi zaviralo tudi kaj drugega, kot je počasen disk). V zgornjem videoposnetku je obremenitev procesorja (CPE) veliko višja kot na teh fotografijah zato, ker smo snemali dogajanje na zaslonu. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

OneTab je porabo pomnilnika ne le zmanjšal za okrog 80 odstotkov, temveč je iz zavihkov tudi ustvaril veliko preglednejši seznam naslovov. Ko želimo znova odpreti eno od spletnih strani, preprosto kliknemo na njen naslov in iz seznama se bo preselila na samostojen zavihek.

S klikom na Restore all lahko hkrati tudi znova odpremo vse zaprte zavihke:

Google Chrome razširitev | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Lažne trgovine
Novice Seznam trgovin, kjer kljub popustom ne naročajte ničesar

Preverite še deset drugih zelo priročnih razširitev za spletni brskalnik Google Chrome:

Boomerang za spletno pošto Gmail

Boomerang | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Razširitev Boomerang uporabniku Googlove e-pošte Gmail omogoča, da sporočilo napiše zdaj, pošlje pa ga šele ob določenem času, na primer čez eno uro, čez šest ur ali čez en teden. Uporabnik napiše sporočilo in nastavi čas pošiljanja, Boomerang pa ga bo prejemniku nato poslal samodejno. Ena od prednosti razširitve Boomerang je ta, da se v Gmail integrira brezšivno - videti je namreč, kot da gre za eno od privzetih funkcij Gmaila. 

Privacy Badger

Privacy Badger | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Razširitev Privacy Badger izdaja neprofitna organizacija borcev za zaščito elektronskih pravic uporabnikov EFF (Electronic Frontier Foundation). Njen namen je, da digitalnim vohunom, kot so oglaševalske agencije, družbena omrežja in morebitne zlonamerne programske skripte, prepreči sledenje vašim aktivnostim na spletu. 

Make Google Images Great Again

Google Chrome razširitev | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Google je februarja ujezil mnogo uporabnikov, ko je svojemu iskalniku slik vzel gumb, s klikom na katerega si je uporabnik sliko ali fotografijo lahko ogledal v polni velikosti. Razširitev Make Google Images Great Again v Googlov iskalnik vrne omenjeni gumb in uporabniku olajša morebitno shranjevanje slik.

Dark Reader

Dark Reader | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Zelo uporaben dodatek za vse, ki v računalniški zaslon strmijo v temi. Dark Reader spremeni barvno paleto spletne strani tako, da je temnejša, in oči ponoči s tem zaščiti pred bleščečo belo svetlobo zaslona, ki lahko povzroči tudi težave s spanjem. 

StayFocusd

Google Chrome razširitev | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

StayFocusD je primeren za uporabnike, ki spletni brskalnik Chrome uporabljajo za delo ali učenje, pri čemer jim občasno zmanjka volje ali motivacije. Prisili jih namreč, da časa, ki bi ga lahko porabili bolj kakovostno in produktivno, ne zapravljajo na Facebooku, YouTubu in podobnih zabavnih spletnih straneh. S StayFocusD lahko ustvarimo sezname spletišč, ki jih bo razširitev med delom na internetu blokirala oziroma nam dostop dovolila le za določen čas. Ko se dovoljeni čas izteče, se nam bo ob ponovnem obisku spletne strani pokazalo tole.

PanicButton

Google Chrome razširitev | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Razširitev za res nujne primere, ki v trenutku skrije vse zavihke, odprte v brskalniku Chrome. Skrijejo se ob kliku na ikono razširitve, ki je v obliki opozorilnega znaka s klicajem prikazana v zgornjem desnem kotu zaslona, ali s pritiskom gumba F4 na tipkovnici. Ko želite zavihke odpreti nazaj, preprosto še enkrat kliknete na ikono PanicButton. 

Full Page Screen Capture

Google Chrome razširitev | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Full Page Screen Capture je zelo uporabno orodje, ki omogoča ustvarjanje posnetka celotne spletne strani, ne samo tistega dela, ki ga vidimo na zaslonu. Posnetek lahko nato preprosto shranimo na računalnik kot sliko v formatu PNG ali dokument v formatu PDF.

Pixel Block

Google Chrome razširitev | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Pošiljatelji e-pošte, pogosto so to oglaševalci in drugi, ki jih zanimajo navade uporabnikov, v sporočila občasno vstavijo samo en piksel veliko posebno sliko, ki jim lahko pove, ali je prejemnik odprl in prebral e-poštno sporočilo. Razširitev Pixel Block takšne poskuse vdora v uporabnikovo zasebnost zazna in jih onemogoči.

Clipboard History 2

Google Chrome razširitev | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Uporabna razširitev za vse, ki pogosto kopirajo velike količine besedila in jih kdaj skrbi, da bi jih izgubili. Clipboard History 2 sproti shranjuje vse skopirane vsebine, medtem ko klasično odložišče shrani le eno naenkrat, ko kopiramo drugo vsebino, pa prva izgine.

Decreased Productivity

Tako je članek na Siol.net videti z uporabo razširitve Decreased Productivity. Da vklopite ta videz na izbrani spletni strani, z desno tipko na miški kliknite na ikono razširitve v zgornjem desnem kotu zaslona (skodelica za kavo) in izberite možnost Blacklist this Domain.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Tako je članek na Siol.net videti z uporabo razširitve Decreased Productivity. Da vklopite ta videz na izbrani spletni strani, z desno tipko na miški kliknite na ikono razširitve v zgornjem desnem kotu zaslona (skodelica za kavo) in izberite možnost Blacklist this Domain. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Zanimiva razširitev, ki s spletnih strani odstrani oblikovanje in jih prikaže kot navadno besedilo. Uporabna je lahko takrat, ko v službi do konca delovnega časa nimate več česa početi, a ne želite, da vas šef zaloti med obiskovanjem spletnih strani, ki ne spadajo v opis vašega dela. Z Decreased Productivity bo videti, kot da obiskujete puste, "resne" spletne portale. 

Preberite tudi:

Google obvestilo
Novice Kaj pomeni obvestilo, ki ga je prejelo tudi ogromno Slovencev
Vesoljci, Žalec
Novice Na tisoče Slovencev navdušil nenavaden dogodek v Žalcu, svarilo policije
Internet Romunija
Novice Nore številke za manj kot deset evrov: fenomen interneta v Romuniji
Polnjenje baterije
Novice Fant umrl po nesreči, ki se je lani zgodila tudi Slovenki: kako se zaščititi?
Google
Novice Razkrinkali Google: kaj se zgodi, če poskusimo skriti, kaj iščemo
Aplikacija
Novice Ukradli so mu 140 evrov: nova podla prevara na pametnih telefonih
Bankomat, thumb
Novice Bankomati v Sloveniji: banke opozarjajo na trike vseh vrst
Ne spreglejte