Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
18. 12. 2016,
14.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Super Mario iPhone 7 iPhone Apple pametni telefon aplikacija

Nedelja, 18. 12. 2016, 14.46

6 let, 6 mesecev

Najtežje pričakovana aplikacija leta podrla rekord, toda ...

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

V četrtek je za pametne telefone iPhone izšla težko pričakovana igra Super Mario Run. Apple je njen izid napovedal ob septembrski predstavitvi pametnega telefona iPhone 7. Štiriindvajset ur po izidu je aplikacijo preneslo rekordno število uporabnikov, a odzivi igralcev so mlačni. Super Mario Run se namreč spopada s kritikami na račun dolžine in cene.

Napoved igre Super Mario Run na septembrski predstavitvi pametnega telefona iPhone 7. Apple je na oder povabil samega Šigera Mijamota, očeta serije Super Mario in legendo japonskega razvijalca videoiger Nintendo. | Foto: Reuters Napoved igre Super Mario Run na septembrski predstavitvi pametnega telefona iPhone 7. Apple je na oder povabil samega Šigera Mijamota, očeta serije Super Mario in legendo japonskega razvijalca videoiger Nintendo. Foto: Reuters

Kar 2,85 milijona prenosov aplikacije Super Mario Run v prvih 24 urah po izidu (podatek: Apptopia) je nov rekord. Prejšnji rekorder je bil poletni hit, mobilna igra Pokemon Go, ki jo je na dan izida preneslo okrog 900 tisoč uporabnikov. Super Mario Run je trenutno najbolj priljubljena aplikacija na Applovem servisu App Store

Čeprav je Super Mario Run v dneh po izidu preneslo več uporabnikov kot Pokemon Go, primerjava morda ni čisto na mestu. Prvi je namreč izšel v 150 državah, medtem ko smo na Pokemon Go slovenski uporabniki, na primer, čakali dlje kot uporabniki v ZDA. | Foto: Reuters Čeprav je Super Mario Run v dneh po izidu preneslo več uporabnikov kot Pokemon Go, primerjava morda ni čisto na mestu. Prvi je namreč izšel v 150 državah, medtem ko smo na Pokemon Go slovenski uporabniki, na primer, čakali dlje kot uporabniki v ZDA. Foto: Reuters

Super Mario Run je za zdaj na voljo lastnikom pametnih telefonov iPhone, na Android prihaja v začetku leta 2017.

Maria lahko upravljamo samo z enim prstom

Igralec prevzame nadzor nad priljubljenim likom Mariem, ki, kot pove že ime igre (Run), ves čas samodejno teče od leve proti desni. To omogoča igranje z držanjem telefona v eni roki, saj pravzaprav potrebujemo samo palec, da Mariu ukažemo, kako visoko ali kako daleč naj skoči.

Hiter pritisk zaslona pomeni krajši skok, dolgotrajnejši pritisk pa daljšega. Mario bo sam preskakoval manjše prepreke ali ozke globeli. 

Kot v drugih igrah Super Mario tudi v igri Run pobiramo kovance in gobice ter skačemo po glavah številnih sovražnikov. | Foto: Kot v drugih igrah Super Mario tudi v igri Run pobiramo kovance in gobice ter skačemo po glavah številnih sovražnikov.

Mario teče prehitro

Razlog za priljubljenost aplikacije Super Mario Run v trgovini App Store je dejstvo, da je prenos brezplačen. Uporabnik lahko odigra prve tri ravni, za dostop do preostalih 21 pa bo moral plačati 10 dolarjev, kar je okrog 9,5 evra. 

Cena bi bila čisto pravična, če bi bila igra dostojno dolga, tako pa se je čez vse ravni mogoče prebiti v pičlih dveh urah, pri naštevanju plusov in minusov opozarjajo pri mediju Business Insider:

Drugi dejavnik, zaradi katerega se cena Super Mario Run morda zdi previsoka, pa je zahteva po stalni povezavi s spletom med igranjem. Nintendo je ta ukrep uvedel zato, da igre Super Mario Run ne bi napadli spletni pirati.

Nekateri igralci menijo, da je to nepošteno: za Super Mario Run so plačali 10 dolarjev, zdaj jim bo pa Nintendo še postavljal pogoje? Stranski učinek Nintendove zahteve po stalni spletni povezavi je namreč, da je igro nemogoče pognati, če si brez interneta. 

Samo pol zvezdice za najbolj pričakovano aplikacijo te jeseni

To sta dva poglavitna razloga, da je Super Mario Run v trgovini App Store ocenjen samo z dvema zvezdicama in pol od mogočih petih. Kar polovica uporabnikov je igri Super Mario Run podelila samo pol zvezdice.

Ne spreglejte