Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
5. 7. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

5

Natisni članek

promet promet

Torek, 5. 7. 2016, 8.00

6 let, 6 mesecev

Že poznate nove prometne znake? Danes začenjajo tudi uradno veljati.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,23

5

Z novim pravilnikom danes ob slovenske ceste tudi uradno prihajajo novi prometni znaki. Nekatere so pristojni že postavili, za druge imajo še več let časa. Kljub pomembnim novostim, kot je na primer zavijanje v desno pri rdeči luči, večje revolucije na cestah ne bo. Z novimi prometnimi znaki morajo biti seznanjeni tudi že kandidati za vozniški izpit.

Za spremembo nekaterih znakov imajo kar deset let časa

Kljub začetku veljavnosti novega pravilnika o prometni signalizaciji se spremembe ne bodo zgodile čez noč. Edini spremenjen znak, ki bo stal že jutri, bo oznaka za začetek in konec hitre ceste. Na novem znaku ne bo več podobe avtomobila, temveč bo na njem narisana cesta, kot je na znaku za avtocesto.

Sicer pa bodo morali vzdrževalci nove znake postaviti v desetih letih, kar je celo dlje od življenjske dobe prometnega znaka. Spreminjajo se tudi nekatere talne oznake, ki jih bodo morali na novo urediti v prihodnjih štirih letih, veleva pravilnik.


Prihajajo novi prometni znaki: največja novost bo zavijanje v desno pri rdeči luči


Nova oznaka za začetek in konec hitre ceste. | Foto: Nova oznaka za začetek in konec hitre ceste.

Prometne revolucije ob cestah ne bo

Nov pravilnik večje revolucije na slovenskih cestah najverjetneje ne bo povzročil, saj bo kljub nekaterim novostim predvsem nekoliko bolje razporedil posamezne skupine znakov, označb in prometne opreme. Gre predvsem za prilagajanje že znanih prometnih znakov oziroma dodatnih oznak, nekatere bodo tudi razdelili v druge skupine.

Prometna signalizacija bo ločena na vertikalno (pokončni znaki) in horizontalno (talne označbe) signalizacijo ter prometno opremo.

S slovenskih cest se bodo postopoma umaknili sicer redki prometni znaki za "zadrgo". Pristojni na ministrstvu za infrastrukturo menijo, da bo prevladala kultura voznikov. (foto: Klemen Korenjak) | Foto: S slovenskih cest se bodo postopoma umaknili sicer redki prometni znaki za "zadrgo". Pristojni na ministrstvu za infrastrukturo menijo, da bo prevladala kultura voznikov. (foto: Klemen Korenjak)

Katere so najpomembnejše novosti? Novo opozorilo na portalih nad avtocestami, če bo vozilo peljalo v nasprotno smer. | Foto: Novo opozorilo na portalih nad avtocestami, če bo vozilo peljalo v nasprotno smer.

Med pomembnejšimi novostmi je prometni znak za zavijanje v desno pri rdeči luči. Vendar takšno zavijanje za zdaj še ne bo dovoljeno, najprej je treba sprejeti še nekatere podzakonske akte, ki bodo urejali tak prometni manever.

Voznike bo na morebitno vožnje vozila v nasprotno smer po avtocesti opozarjal nov prometni znak na informativnih portalih, novost je tudi prometni znak za nevarnost medvedovega prečkanja ceste.

Med drugim bo nekoliko preoblikovan znak, ki opozarja na nevarnost otrok na vozišču. Od zdaj bo na njem natančneje pisalo, ali je v bližini šola, vrtec ali igrišče. Največja novost bo zavijanje v desno pri rdeči luči. Za zdaj še ni znano, kje bi tak znak lahko postavili, za njegovo postavitev morajo na ministrstvu sprejeti še nekaj podzakonskih aktov. | Foto: Največja novost bo zavijanje v desno pri rdeči luči. Za zdaj še ni znano, kje bi tak znak lahko postavili, za njegovo postavitev morajo na ministrstvu sprejeti še nekaj podzakonskih aktov.

Preoblikovani bodo tudi znaki za premični most, bližino morja ali letalske steze ter predor, grbino, obvoz, prometni otok in kolesarske povezave. Tudi znak, ki kaže, v kateri smeri je policijska postaja, bo prenovljen.

S slovenskih cest se poslavlja znak za priporočeno hitrost, po ugotovitvah ministrstva za infrastrukturo ni nobenih podatkov, da bi bil ta znak koristen.

Umikajo tudi znak za sistem "zadrge" v prometu, torej znak, ki pojasnjuje način vključevanja vozil z več pasov na zoženo cesto. Na ministrstvu pričakujejo, da bo tukaj prevladala osnovna vozniška kultura. Prav tako iz uporabe odhajajo prometni znaki za tramvajsko progo, stranišča, neutrjeno bankino in nevarnost požara. Vse spremembe so objavljene na spletni strani ministrstva za infrastrukturo.

V izpitnih centrih okrog 300 spremenjenih nalog

Spremembe pravilnika bodo seveda vplivale tudi na opravljanje teoretskega dela vozniškega izpita. Agencija za varnost prometa (AVP) pravi, da pravilnik prinaša veliko sprememb.

Spremenjenih bo približno 250 nalog, kar pomeni več kot desetino vseh nalog, ki jih kandidati lahko dobijo na izpitu. Vključno z nalogami, ki jih nameravajo spremeniti pozneje, bo skupno spremenjenih okoli 300 nalog, ocenjujejo na agenciji.

Novi prometni znaki bodo tudi sestavni del nalog za nove kandidate za vozniški izpit. | Foto: Novi prometni znaki bodo tudi sestavni del nalog za nove kandidate za vozniški izpit.

Katere novosti morajo kandidati za izpit poznati že danes?

Nekatere novosti, na primer spremenjena oznaka za začetek in konec hitre ceste, bodo na izpitnih polah že v torek, vključevanju teh sprememb v izpite se namreč ne da izogniti, saj bodo aktualne že takoj, nekatere pa postopoma. Na te novosti morajo biti kandidati torej pripravljeni.

Poleg teh novosti se bo z uveljavitvijo pravilnika v izpite vključevalo tudi spremembe, ki se bodo lahko pripravile tako, da bodo primerne za tiste, ki so se na izpit pripravljali še po stari ureditvi, in tiste, ki so se po novi, saj gre pri številnih znakih le za posodobljeno različico, pojasnjujejo na agenciji. Ker bo vendarle potrebnega tudi nekaj pravilnega razmišljanja in sklepanja, bo pri tem kandidatom v pomoč, če bodo naučeno snov tudi razumeli, ne le poznali posamezna dejstva, na primer na pamet, dodajajo. Preostalih prometnih znakov na teoretičnem delu vozniškega izpita ne bo še najmanj pol leta.

Vendar tega postopnega pristopa ne bo mogoče prenesti na prakso. Od vseh voznikov se namreč pričakuje, da vozijo v skladu z veljavnimi cestnoprometnimi predpisi. Tako bo moral na primer kandidat na praktičnem delu vozniškega izpita za kategorijo BE že takoj ob začetku uporabe novega pravilnika vedeti, da znak s simbolom tovornega vozila iz skupine znakov za prepovedi in omejitve ne pomeni več le prepovedi prometa za tovorna vozila, pač pa tudi za skupine vozil.

 

Ne spreglejte