Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
19. 4. 2016,
12.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

11

Natisni članek

Torek, 19. 4. 2016, 12.33

6 let, 6 mesecev

Prihajajo novi prometni znaki: največja novost bo zavijanje v desno pri rdeči luči

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

11

Junija ob slovenskih cestah pričakujemo prve nove prometne znake. Največja novost bo poskus zavijanja v desno pri rdeči luči na semaforju. Pravilnik ukinja "zadrgo", nad avtoceste prihaja tudi znak za nevarnost vožnje v nasprotno smer.

Nova razporeditev prometnih znakov

Nov pravilnik o prometni signalizaciji bo začel veljati julija. Večje revolucije na slovenskih cestah najverjetneje ne bo povzročil, saj bo kljub nekaterim novostim predvsem nekoliko bolje razporedil posamezne skupine znakov, označb in prometne opreme. Gre predvsem za prilagajanje že znanih prometnih znakov oziroma dodatnih oznak, nekatere bodo tudi razdelili v druge skupine.

Prometna signalizacija bo ločena na vertikalno (pokončni znaki) in horizontalno (talne označbe) signalizacijo ter prometno opremo.

Spremembe bodo opazne postopno. Nekateri znaki bodo morali biti prilagojeni že čez dva meseca, v celoti pa mora pravilnik začeti veljati v desetih letih.

V Slovenijo poskusno prihaja zavijanje v desno ob rdeči luči  | Foto:

Gre za poskusni prometni znak, ki bo poskušal na slovenske ceste preslikati prometno prakso iz ZDA. Tam je kljub rdeči luči na semaforju v desno smer, če je cesta seveda prosta, dovoljeno zaviti. V Sloveniji bodo na posameznih križiščih postavili desno puščico na črni podlagi, ki bo nameščena ob semaforju v višini rdeče luči. Za zdaj še ni znano, na katerih križiščih bodo ta znak postavili in kje bomo torej lahko desno zavijali tudi skozi rdečo luč na semaforju.

Taka ureditev je najbolj smiselna, kjer je zavijanju v desno že zdaj namenjen poseben prometni pas. Tak primer bi lahko bilo križišče Linhartove ceste in Topniške ulice v smeri središča Ljubljane, a zaradi prisotnosti pešcev in kolesarjev ta možnost najbrž ne bo prišla v poštev.

Za zdaj še ni znano, kje bodo ta poskusni prometni znak lahko postavili. Na fotografiji je desni pas namenjen le zavijanju desno, a bi težava morda lahko nastopila zaradi prečkanja ceste pešcev in kolesarjev. | Foto: Za zdaj še ni znano, kje bodo ta poskusni prometni znak lahko postavili. Na fotografiji je desni pas namenjen le zavijanju desno, a bi težava morda lahko nastopila zaradi prečkanja ceste pešcev in kolesarjev.

Nevarnost nasproti vozečega vozila: zakaj je rdeče vozilo narisano Opozorilo na informacijskih portalih: bliža se vozilo, ki pelje v napačno smer. | Foto: Opozorilo na informacijskih portalih: bliža se vozilo, ki pelje v napačno smer. na sredini in ne na levi strani?

Novost je tudi opozorilni znak za nasproti vozeče vozilo na avtocestah in hitrih cestah z enosmernim prometom. To je neposredni ukrep na relativno veliko število različnih vozil, ki po slovenskih avtocestah in hitrih cestah zaradi napake ali namensko vozijo v nasprotno smer. Gre za enega najnevarnejših položajev v cestnem prometu. Hitrosti so visoke, vozila v nasprotno smer pa nihče ne pričakuje.

Znak se bo v primeru nevarnosti izpisal na informativnih portalih nad avtocestami in hitrimi cestami. Pomislek? Na znaku je rdeči avtomobil, ki vozi v nasprotno smer, narisan na sredini. Po tej logiki bi se torej avtomobil v nasprotno smer bližal po sredini vozišča, a največkrat se pripelje po levi strani, torej po prehitevalnem pasu. Kdor v nasprotno smer vozi nenamensko, se drži svoje desne …

Nad avtoceste tudi opozorilo na prečkanje medveda

Opozorilni znaki za nevarnost prečkanja divjih živali prek ceste ostajajo. Nameščeni so tam, kjer so evidentirani prehodi živali in povozi živali (vsaj deset osebkov na leto v zadnjih petih letih na razdalji 500 metrov).

Novost je opozorilni znak za prečkanje divje živali, ki prikazuje medveda, postal pa bo del informativnih portalov s spremenljivo prometno signalizacijo.

Nova oznaka za začetek in konec hitre ceste. Oznaka je zdaj poeenotena z oznakom za avtocesto, le da je seveda modre in ne zelene barve. | Foto: Nova oznaka za začetek in konec hitre ceste. Oznaka je zdaj poeenotena z oznakom za avtocesto, le da je seveda modre in ne zelene barve.

Nov prometni znak za začetek hitre ceste

Drugače se bodo označevali odseki hitrih cest. Modro tablo z belim avtomobilom bo zamenjal povsem enak znak, ki danes že zaznamuje začetek avtoceste. Razlika bo le v barvi, saj bo zeleno v primeru hitre ceste zamenjala modra barva. Dozdajšnji znak ostaja v uporabi, a le za ceste za motorna vozila, kjer je najmanjša dovoljena hitrost 60 kilometrov na uro.

Sistem "zadrge" tudi uradno ne obstaja več?

Novi pravilnik o prometni signalizaciji prav tako ne predvideva več znaka za tako imenovano zadrgo oziroma izmenični vklop vozil, ko se dva prometna pasova združita v enega. Postopek "zadrge" je sicer na slovenskih cestah pogosto povzročal precej polemik. Nekateri vozniki so ga uporabljali tudi ob delu na cesti ali nesrečah na avtocestah, mnogi so ga zavračali.

Na avtocesti znak za izmenični vklop vozil ni bil uporabljen, saj ga je bilo mogoče videti le na zoženju dveh enakovrednih prometnih pasov. Zdaj se "zadrga" tudi uradno umika iz pravilnika. Jo bodo zato vozniki pozabili? Poudarimo, da je treba v primeru zoženja iz dveh na en prometni pas, čeprav znaka ni, omogočiti varno vključitev vozil s sosednega prometnega pasu.

Prometni znak za izmenično razvrščanje vozil z dveh enakovrednih prometnih pasov se iz prakse poslavlja. | Foto: Prometni znak za izmenično razvrščanje vozil z dveh enakovrednih prometnih pasov se iz prakse poslavlja.

Kateri prometni znaki se bodo postopoma poslovili?

Nekaj zelo redko uporabljenih prometnih znakov se bo moralo posloviti. Taki primeri so znaki za prepoved hupanja, bližino tramvajske proge, neutrjeno bankino, nevarnost ognja in podobno.

Med novimi prometnimi znaki je tudi obvestilo o bližini polnilnice za električna vozila. Te znake danes na primer že vidimo ob avtocestnih postajališčih, kjer so postavljene nove hitre 50-kilovatov močne polnilnice.

Nekaj prometnih znakov pa se bo preselilo v drugo skupino. Znak za bližino policijske postaje bo postal le še bela dopolnila tabla, enako velja za primer bližine letališke steze ali premičnega mostu.

Za prometne oznake tudi nove barve

Nov prometni znak bodo postavili za prehod ceste pešcev in kolesarjev, prav tako tudi za izbokline ali ploščadi na cesti. To velja tudi za primere, ko so izbokline ("ležeči policaji") na cestah postavljene za znižanje hitrosti.

Prometne oznake bodo dobile tudi novo barvo. Oznake kolesarskih poti bodo postale rdeče, obvozi oranžni, table za preusmeritev prometa ali zapiranje prometnega pasu pa ne bodo več rumene, temveč bele.

Nova oznaka za izboklino na cestišču (levo zgoraj), oznaka za predor (na sredini zgoraj), nevarnost prečkanja divjih živali za informativne panoje s spremenljivo vsebino (levo spodaj), prehod za pešce in kolesarje (na sredini spodaj) in nova barva tabel za obvoze (skrajno desno). | Foto: Nova oznaka za izboklino na cestišču (levo zgoraj), oznaka za predor (na sredini zgoraj), nevarnost prečkanja divjih živali za informativne panoje s spremenljivo vsebino (levo spodaj), prehod za pešce in kolesarje (na sredini spodaj) in nova barva tabel za obvoze (skrajno desno).

Levo je novi prometni znak, ki kaže na bližino polnilnice za električna vozila. Desno je znak z enako vsebino poleg štadiona Bonifika v Kopru. Ga bodo poenotili? | Foto: Levo je novi prometni znak, ki kaže na bližino polnilnice za električna vozila. Desno je znak z enako vsebino poleg štadiona Bonifika v Kopru. Ga bodo poenotili?

Pravilnik o prometni signalizaciji že predvideva označbo polnilnic z vodikom kot gorivom za gorivne celice (levo zgoraj), nevarnost pred meglo (na sredini, ta znak pri Domžalah že stoji), novo oznako za intervencijski prehod (levo spodaj, nadomešča dozdajšnjo kapljico), pred cestninskimi postajami bodo morali biti jasno označeni posamezni pasovi glede na plačilo cestnine (desno). | Foto: Pravilnik o prometni signalizaciji že predvideva označbo polnilnic z vodikom kot gorivom za gorivne celice (levo zgoraj), nevarnost pred meglo (na sredini, ta znak pri Domžalah že stoji), novo oznako za intervencijski prehod (levo spodaj, nadomešča dozdajšnjo kapljico), pred cestninskimi postajami bodo morali biti jasno označeni posamezni pasovi glede na plačilo cestnine (desno).

Ne spreglejte