Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
19. 8. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

2

Natisni članek

Volkswagen Toyota Tesla Motors Mercedes-Benz Avtosalon Pariz 2016

Petek, 19. 8. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Izziv energije: za eno električno teslo kar 4 tisoč iPhonov

Volkswagnov novi električni avtomobil velikosti golfa, a s passatovim prtljažnikom

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,95

2

Avtomobilska jesen bo v znamenju elektrike in pogledov v prihodnost. Volkswagen bo avtomobilski salon v Parizu izkoristil za predstavitev novega električnega avtomobila, ki bo imel dimenzije golfa, a prtljažnik velikosti passata. Medtem ko je njihov glavni globalni tekmec Toyota zavezan prihodnosti z vodikom, Volkswagen v ospredje postavlja elektriko.

Volkswagen je v zadnjem letu že predstavil študijo električnega vozila budd-e, ki je reinkarnacija kultnega kombija z nadimkom bulli. Na avtomobilski salon v Pariz bodo prav tako pripeljali študijo električnega avtomobila, ki bo po obljubah vodstva družbe blizu serijske različice.  | Foto: Reuters Volkswagen je v zadnjem letu že predstavil študijo električnega vozila budd-e, ki je reinkarnacija kultnega kombija z nadimkom bulli. Na avtomobilski salon v Pariz bodo prav tako pripeljali študijo električnega avtomobila, ki bo po obljubah vodstva družbe blizu serijske različice. Foto: Reuters

Leto dni po izbruhu Dieselgatea Volkswagen še bolj zavzeto govori o električni prihodnosti Električna različica golfa se dobro prodaja, a tehnološko gre vendarle za vmesno stopnjo do resnično uporabnega Volkswagnovega električnega vozila. | Foto: Gregor Pavšič Električna različica golfa se dobro prodaja, a tehnološko gre vendarle za vmesno stopnjo do resnično uporabnega Volkswagnovega električnega vozila. Foto: Gregor Pavšič

Volkswagen je kot največji evropski avtomobilski proizvajalec pred slabim letom po avtomobilskem salonu v Frankfurtu doživel največjo sramoto v zgodovini podjetja. Od izbruha afere s sporno programsko opremo v dizelskih motorjih je družba iz Wolfsburga zasukala krmilo razvoja in strategije prihodnosti povsem v nasprotno smer. Že spomladi so na avtomobilskem salonu v Ženevi namesto tradicionalnega bohotenja z zmogljivimi bencinskimi ali dizelskimi motorji v ospredje postavili zgolj elektriko in digitalizacijo avtomobilov.

Pri Volkswagnu so bili do zdaj kljub zaprisegi električni energiji na tem področju še relativno zadržani. Električni volkswagen e-golf je v številnih evropskih državah sicer najbolje prodajani električni avtomobil, a ima predvsem na področju moči vgrajenega polnilca še velike rezerve. Po napovedi, da bo njihova elitna limuzina phaeton v novi generaciji le še električna, prihaja oktobra na avtomobilski salon v Parizu prvi konkretni dokaz, da Volkswagen z elektriko vendarle misli resno.

Herbert Diess, predsednik znamke Volkswagen, do leta 2025 napoveduje 30 novih modelov oziroma različic z električnim pogonom. Volkswagen bo po njegovih besedah čez deset let na letni ravni izdelal že od dva do tri milijone električnih vozil. | Foto: Reuters Herbert Diess, predsednik znamke Volkswagen, do leta 2025 napoveduje 30 novih modelov oziroma različic z električnim pogonom. Volkswagen bo po njegovih besedah čez deset let na letni ravni izdelal že od dva do tri milijone električnih vozil. Foto: Reuters

Električni koncept, ki na ceste prihaja čez dve ali tri leta

Herbert Diess, prvi mož znamke Volkswagen, je v pogovoru za nemški časnik WirtschaftsWoche napovedal pariški debi za novi električni koncept. To bo avtomobil z dimenzijami, podobnimi golfu. Njegov doseg bo znašal od 400 do 600 kilometrov, imel pa bo prtljažnik velikosti tistega v passatu. Diess sicer ni razložil, ali misli na enotni prtljažni prostor ali seštevek dveh prtljažnikov. Ker je elektromotor zelo majhen, imajo lahko električni avtomobili danes namreč prtljažnik tako spredaj kot zadaj.

Diess: Za masovno proizvodnjo električnih avtomobilov bomo potrebovali tovarno baterij v Nemčiji

Diess je v istem intervjuju poudaril, da bo koncept zelo blizu serijski različici in da bo treba nanjo počakati še največ dve ali tri leta. Volkswagen sicer namerava do leta 2025 predstaviti tri nove električne modele oziroma različice. Čez deset let si želijo letno izdelati kar od dva do tri milijone električnih avtomobilov. To je slaba tretjina njihove celotne današnje proizvodnje.

"Za tak obseg električnih avtomobilov bomo morali proizvodnjo baterij postaviti znotraj naših tovarn ali pa proizvodnjo vsaj preseliti v Nemčijo," še pravi Diess.

Proizvodnja baterij za pametne telefone je v primerjavi z električnimi avtomobili mala malica. Avtomobil kot je tesla S potrebuje kar štiri tisoč baterij telefona kot je iPhone 6. | Foto: Reuters Proizvodnja baterij za pametne telefone je v primerjavi z električnimi avtomobili mala malica. Avtomobil kot je tesla S potrebuje kar štiri tisoč baterij telefona kot je iPhone 6. Foto: Reuters

Električni avtomobil, kot je tesla S, potrebuje štiri tisoč baterij iPhona 6 plus Tesla Motors je za potrebe lastne proizvodnje baterij s Panasonicom zgradila veliko tovarno v Nevadi. | Foto: Reuters Tesla Motors je za potrebe lastne proizvodnje baterij s Panasonicom zgradila veliko tovarno v Nevadi. Foto: Reuters

Sposobnost masovne proizvodnje litij-ionskih baterij bo eden ključnih premikov, da se bodo lahko avtomobilski proizvajalci resneje posvetili električnim vozilom. Zahteve po baterijskih celicah so v avtomobilih izredno velike in neprimerljive z obsegom potrebnih celic za mobilne telefone ali prenosne računalnike.

Povprečna tesla S (kapaciteta okrog 80 kilovatnih ur) na primer potrebuje okrog štiri tisoč baterij iz telefona, kot je iPhone 6 plus. Tesla Motors za proizvodnjo 50 tisoč električnih avtomobilov porabi več baterij kot Apple za celotno lansko prodajo 170 milijonov iPhonov.

Prav iz tega razloga je Tesla Motors zgradila lastno tovarno baterij, masovna proizvodnja baterij pa bo tudi znižala strošek baterij in pocenila električne avtomobile.

Odgovor na klasične električne avtomobile z baterijo ima Toyota. Japonci stavijo na vodik. Tudi avtomobil kot je mirai poganja elektrika, le da ta med vožnjo nastaja iz vodikovih gorivnih celic. | Foto: Jure Gregorčič Odgovor na klasične električne avtomobile z baterijo ima Toyota. Japonci stavijo na vodik. Tudi avtomobil kot je mirai poganja elektrika, le da ta med vožnjo nastaja iz vodikovih gorivnih celic. Foto: Jure Gregorčič

Dvoboj za svetovno avtomobilsko prevlado: Toyota prihodnost vidi v vodiku, Volkswagen v elektriki Nekatere evropske države so že resneje pristopile k gradnji vodikove polnilne infrastrukture. Vodik se kot pogonsko gorivo uporablja tudi v tovornem in mestnem avtobusnem prometu. V Sloveniji je tovrstna polnilnica ena. | Foto: Jure Gregorčič Nekatere evropske države so že resneje pristopile k gradnji vodikove polnilne infrastrukture. Vodik se kot pogonsko gorivo uporablja tudi v tovornem in mestnem avtobusnem prometu. V Sloveniji je tovrstna polnilnica ena. Foto: Jure Gregorčič

Medtem ko se je Volkswagen uradno zavezal razvoju električnih avtomobilov s klasičnimi litij-ionskimi baterijami, Toyota kot njihov največji tekmec na globalnem trgu še naprej elektrike v takem smislu ne omenja niti z eno besedo. Toyotina zaveza srednjeročno ostajajo bencinsko-električni hibridi, dolgoročno pa želijo elektriko za svoje avtomobile proizvajati iz vodikovih gorivnih celic. Avtomobili, kot je toyota mirai, s seboj ne vozijo baterije, ki jo je treba polniti vsakih sto ali 200 kilometrov (odvisno od njene kapacitete), temveč nekaj kilogramov vodika za doseg več sto kilometrov.

"Pričakujem, da bodo v naslednjih dvajsetih letih hibridi ekonomsko in praktično najprimernejša rešitev. V na primer 30 ali 40 letih pa kot osrednji vir vidim vodikove gorivne celice," je v intervjuju za Siol.net dejal Akira Kimura, predsednik znamke Toyota v Sloveniji.

Ob evropskih cestah rastejo tudi polnilnice z vodikom

Ker je postavitev polnilne infrastrukture pri vodiku še bistveno dražja kot pri elektriki, je tudi širitev ponudbe ustrezno počasnejša. Medtem ko lahko v Sloveniji že z električnim avtomobilom po zaslugi polnilnic potujemo brez večjih težav, imamo polnilno postajo z vodikom le eno. Nekatere evropske države – na primer Danska – so na tem področju že pošteno zavihale rokave. Tudi Nemci načrtujejo v nekaj letih postaviti mrežo polnilnic, s katero bi pokrili celotno državo.

Medtem ko med največjimi svetovnimi avtomobilskimi proizvajalci prevladuje usmeritev k elektriki in za zdaj le Toyota v večji meri poudarja vodik, vodilni premium proizvajalci razvijajo oba pola prihodnosti pogonov osebnih avtomobilov. Danes še noben avtomobilski menedžer ali strokovnjak ne more z gotovostjo trditi, kakšni pogoni bodo najbolj razširjeni čez 20 ali 30 let. Morda bo prevladoval le eden, morda bo tako kot danes, ko imajo avtomobili bencinski ali dizelski motor, tudi v prihodnje razdeljen pogon med elektriko in vodikom.

Pariz bo v znamenju elektrike

Letošnji pariški avtomobilski salon bo zagotovo znatno v znamenju električne energije. Ne le po zaslugi Volkswagnove študije, temveč tudi podobnega proizvoda iz hiše Mercedes-Benza. Stuttgartski domnevno električni crossover bo odgovor tako Audijevemu podobnemu avtomobilu kot tudi že obstoječim vozilom Tesle Motors.

Ne spreglejte