Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
13. 12. 2016,
5.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,80

4

Natisni članek

dizel bencin gorivo

Torek, 13. 12. 2016, 5.30

6 let, 6 mesecev

Slovenski patent, ki prepreči točenje napačnega goriva v avtomobil

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,80

4

Vse pogostejšo vozniško napako točenja napačnega goriva že osem let preprečuje slovenski patentirani zaščitni vstavek, ki so ga razvili v Šentjerneju. Zaščita mehansko prepreči točenje bencinskega goriva v dizelski motor, kar je tudi najpogostejša napaka voznikov.

Napačno gorivo v avtomobilu? Dogaja se tudi v Sloveniji in to celo vse pogosteje, ugotavljajo trgovci s pogonskimi gorivi. Slovenski patentirani izdelek tako napako fizično prepreči. | Foto: Gregor Pavšič Napačno gorivo v avtomobilu? Dogaja se tudi v Sloveniji in to celo vse pogosteje, ugotavljajo trgovci s pogonskimi gorivi. Slovenski patentirani izdelek tako napako fizično prepreči. Foto: Gregor Pavšič

Napačno gorivo v avtomobilu: kaj storiti, koliko voznika stane prečrpavanje? #nasvet


Pred skoraj tremi leti se je vozniku ene izmed limuzin predsednika ZDA Baracka Obame zgodila neprijetna in odmevna napaka. V limuzino je med obiskom Izraela namesto bencina natočil dizelsko gorivo, avtomobil je seveda obstal, Obami pa so morali takrat iz Jordanije dostaviti nadomestno limuzino. To je le en primer točenja napačnega goriva v avtomobil, ki je dokaj pogost pojav tudi v Sloveniji. Čeprav ima vse več novih avtomobilov serijsko vgrajeno zaščito, ki preprečuje vstavljanje napačne ročice goriva, po izkušnjah slovenskih trgovcev s pogonskimi gorivi število takih napak narašča.

Rdeči kaveljčki fizično preprečijo vstavljanje ročice z bencinskim gorivom. Vstavek tudi v celoti nadomesti originalen pokrov odprtine posode za gorivo. | Foto: Gregor Pavšič Rdeči kaveljčki fizično preprečijo vstavljanje ročice z bencinskim gorivom. Vstavek tudi v celoti nadomesti originalen pokrov odprtine posode za gorivo. Foto: Gregor Pavšič Izdelajo več deset tisoč zaščitnih nastavkov na leto

"Tudi našemu inovatorju se je to zgodilo in začeli smo razmišljati, s kakšnim produktom bi lahko take vozniške napake preprečili ter voznike obvarovali pred nevšečnostmi in predvsem visokimi stroški," pravi Luka Peljhan iz iz novomeškega podjetja Alara, ki neposredno zastopa izdelek. Tega izdelujejo v Šentjerneju.

Ta mehansko preprečuje točenje bencinskega goriva v avtomobil z dizelskim motorjem, kar je zaradi velikosti odprtine tudi najpogostejša napaka. Dolenjci letno izdelajo in prodajo več deset tisoč teh nastavkov, veliko večino pa jih izvozijo v tujino. Glavni trgi so zahodnoevropski.

Izdelek je v tujini priljubljen predvsem pri podjetjih z večjim voznim parkom. Ta pogosto menjajo svoje voznike, kar neposredno povečuje možnost napake točenja napačnega goriva. Ko se taka napaka zgodi – po statističnih podatkih so samo v Angliji že zaznali 150 tisoč napačnih točenj –, to povzroči vsaj nekaj sto evrov stroškov. V najslabšem primeru ta znesek naraste tudi na več tisoč evrov. | Foto: Gregor Pavšič Izdelek je v tujini priljubljen predvsem pri podjetjih z večjim voznim parkom. Ta pogosto menjajo svoje voznike, kar neposredno povečuje možnost napake točenja napačnega goriva. Ko se taka napaka zgodi – po statističnih podatkih so samo v Angliji že zaznali 150 tisoč napačnih točenj –, to povzroči vsaj nekaj sto evrov stroškov. V najslabšem primeru ta znesek naraste tudi na več tisoč evrov. Foto: Gregor Pavšič

Nastavek z mehansko zaščito, ki nadomesti originalni pokrovček

Zaščita je povsem mehanska. Voznik mora odstraniti originalen pokrovček odprtine in ga nadomestiti z zaščito. Ta pozneje omogoča točenje goriva brez odvijanja pokrovčka. Ključen del so kaveljčki, ki fizično preprečujejo, da bi v odprtino vstavili ročico z bencinskim gorivom.

Prva generacija izdelka je imela še dva kaveljčka, ki sta pod določenim kotom vseeno omogočila vstavljanje bencinske ročice. Zdaj take možnosti ni več. Po točenju vgrajena loputa spet zapre odprtino, skladno z vsemi evropskimi standardi pa skrbi tudi za pravilno ventilacijo in uravnavanje pritiska v rezervoarju goriva.

Cev za bencinsko gorivo je ožja kot pri dizelskem in prav zato so pogostejše napake, ko voznik v dizelski avtomobil natoči bencinsko gorivo. | Foto: Gregor Pavšič Cev za bencinsko gorivo je ožja kot pri dizelskem in prav zato so pogostejše napake, ko voznik v dizelski avtomobil natoči bencinsko gorivo. Foto: Gregor Pavšič

Točenje goriva kot pri formuli ena? Odstranjevanje pokrovčka sploh ni potrebno ... | Foto: Gregor Pavšič Točenje goriva kot pri formuli ena? Odstranjevanje pokrovčka sploh ni potrebno ... Foto: Gregor Pavšič Devet različic zaščite za 85 odstotkov obstoječih dizelskih avtomobilov

Ker se grla odprtin in nastavki med avtomobilskimi znamkami močno razlikujejo, so morali Dolenjci izdelati devet različnih izdelkov.

Ti imajo ali klasični navojni ali pa bajonetni nastavek in so dodatno prilagojeni posameznim modelom. Na voljo so za okrog 85 odstotkov vseh dizelskih avtomobilov, ki so danes na trgu. Mnogi novejši avtomobili imajo danes že originalno zaščito. Prvi jo je pred dobrimi šestimi leti začel vgrajevati Ford.

Ste v avtomobil že kdaj natočili napačno gorivo?

  • Da, vendar samo enkrat
    23,83 %
    412 glasov
  • Da, že večkrat
    4,34 %
    75 glasov
  • Ne, še nikoli
    71,83 %
    1242 glasov
Oddanih 1729 glasov
Ne spreglejte