Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
28. 11. 2016,
3.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,70

6

Natisni članek

AMZS gorivo nasvet

Ponedeljek, 28. 11. 2016, 3.49

6 let, 6 mesecev

Napačno gorivo v avtomobilu: kaj storiti, koliko voznika stane prečrpavanje? #nasvet

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,70

6

Število voznikov, ki v svoj avtomobil natočijo napačno gorivo (dizel namesto bencina ali obratno), se kljub napredni tehnologiji ob slovenskih cestah povečuje. Ste tudi vi že natočili to "najdražje" gorivo, ki ga ne boste morali le zliti stran, temveč lahko povzroči celo drago tehnično okvaro motorja? Strošek goriva (dve posodi) in prečrpavanja se lahko giblje okrog 200 evrov.

Točenje goriva je za voznika rutinsko opravilo. Kdor znotraj družinske ali službene flote vozil redno menja avtomobile z bencinskim in dizelskim motorjem, se lahko ob premajhni pozornosti zmoti in v avtomobil natoči napačno gorivo. Pogosteje se zgodi, da v avtomobil z dizelskim motorjem nalijemo bencin kot obratno. | Foto: Gregor Pavšič Točenje goriva je za voznika rutinsko opravilo. Kdor znotraj družinske ali službene flote vozil redno menja avtomobile z bencinskim in dizelskim motorjem, se lahko ob premajhni pozornosti zmoti in v avtomobil natoči napačno gorivo. Pogosteje se zgodi, da v avtomobil z dizelskim motorjem nalijemo bencin kot obratno. Foto: Gregor Pavšič

Čeprav so se nekateri moderni avtomobili že prilagodili tovrstnim napakam in v odprtino posode za gorivo ni več mogoče vstaviti napačne ročice, število voznikov, ki v svoj avtomobil natočijo napačno gorivo, celo narašča. Pri Petrolu in OMV Slovenija, ki obvladujeta praktično ves trg ob avtocestnem križu in večino preostalega trga pogonskih goriv, podrobne statistike o takih napakah ne vodijo. Po poročanju prodajalcev vozniki napačno gorivo v avtomobil natočijo celo pogosteje kot pred leti, ugotavljajo na Petrolu.

Število napak se povečuje, Evropa pripravlja direktivo o novem označevanju pogonskih goriv

Evropska komisija pripravlja novo direktivo o označevanju goriv na prodajnih mestih, ki bo pomagala preprečevati izbiro napačnega goriva. Bencin in dizel sta na večini črpalk sicer barvno različno označena že danes. Napake se dogajajo predvsem zaradi rutine. Vozniki so premalo pozorni, družine pa hkrati uporabljajo več različnih avtomobilov z različnimi pogoni. Enako velja tudi za flote službenih vozil v podjetjih. Če je voznik premalo pozoren, izbere tisto gorivo, ki ga največkrat uporablja, ugotavljajo prodajalci goriva.

Različne vrste pogonskih goriv so dobro označene, ključna je razlika med različnimi bencinskimi gorivi (od 95 do 100 oktanov) in dizlom.  | Foto: Gregor Pavšič Različne vrste pogonskih goriv so dobro označene, ključna je razlika med različnimi bencinskimi gorivi (od 95 do 100 oktanov) in dizlom. Foto: Gregor Pavšič

Najpogosteje točijo bencin v avtomobil z dizelskim motorjem

"Pri napačnem točenju goriva v rezervoar se po naših izkušnjah pogosteje zgodi, da voznik v vozilo na dizelski pogon nalije bencin kot pa obratno. Vrat bencinske ročke je tanjši kot vrat dizelske, zato jo zlahka vtaknemo v vsako odprtino za točenje goriva. Obratno je z dizelsko ročko, ki je običajno prevelika za odprtine v vozilih na bencinski pogon," razlaga Jurij Kočar, tehnični inštruktor pri AMZS.

Ste v avtomobil že kdaj natočili napačno gorivo?

  • Da, vendar samo enkrat
    23,83 %
    412 glasov
  • Da, že večkrat
    4,34 %
    75 glasov
  • Ne, še nikoli
    71,83 %
    1242 glasov
Oddanih 1729 glasov

Novejši avtomobili imajo na pokrovu odprtine za točenje goriva tudi nalepko z opozorilom, katero gorivo je treba natočiti.  | Foto: Gregor Pavšič Novejši avtomobili imajo na pokrovu odprtine za točenje goriva tudi nalepko z opozorilom, katero gorivo je treba natočiti. Foto: Gregor Pavšič Kakšne okvare lahko povzroči napačno gorivo v motorju?

Bencinsko gorivo v avtomobilu z dizelskim motorjem predstavlja tudi večje tveganje za različne tehnične okvare. Dizel v dovodu goriva, kar še posebej velja za črpalko, deluje kot mazivo. Če je v posodi za gorivo med nafto pomešan bencin, nastane nasprotni učinek in mešanica deluje kot topilo. Večja ko je količina prečrpane mešanice skozi sistem, večja škoda lahko nastane.

Po Kočarjevih izkušnjah so najpogostejše okvare visokotlačne črpalke, dovajalne črpalke, injektorjev, v skrajnih primerih pa tudi celotnega pogonskega agregata. Pri tem je treba poudariti, da so novejša vozila zaradi višjih tlakov in višjih temperatur celo bolj dovzetna za tovrstne okvare.

 

Vozniki AMZS letno posredujejo v približno sto primerih, v katerih voznik v avtomobil natoči napačno gorivo. O podobnem število pričajo tudi vozniki zasebnih avtovlek. Število napak se povečuje tudi po besedah trgovcev z gorivom. | Foto: Gregor Pavšič Vozniki AMZS letno posredujejo v približno sto primerih, v katerih voznik v avtomobil natoči napačno gorivo. O podobnem število pričajo tudi vozniki zasebnih avtovlek. Število napak se povečuje tudi po besedah trgovcev z gorivom. Foto: Gregor Pavšič

Dve polni posodi goriva in pretakanje za dobrih 200 evrov

Voznik v najboljšem primeru napako opazi že pred vžigom motorja. Če je na primer v avtomobil natočil 50 litrov goriva, ga je to pri današnjih cenah stalo okrog 60 evrov. To gorivo mu ne bo v pomoč. Treba ga je pretočiti in avtomobil pozneje še enkrat napolniti s pravim gorivom. Postopek največkrat izvajajo na avtomobilskih servisih, saj bencinski servisi nimajo posebnega mesta za varno pretakanje večjih količin goriva. Pri AMZS na primer prečrpavanje stane slabih 90 evrov.

Novejši avtomobili kljub vsemu zaradi vse elektronike hitro zaznajo, da je z gorivom v motorju nekaj narobe. Znaki, da ste natočili napačno gorivo, so lahko zmanjšana moč motorja, neenakomeren tek, "cukanje" in neobičajen bel dim skozi izpušni sistem.

Zasebne avtovleke gorivo prečrpajo kar z mobilnim sistemom in vakuumsko črpalko

Nekatere zasebne avtovleke imajo tudi posebne certificirane sisteme za prečrpavanje goriva na mestu, pri čemer ni potreben prevoz v avtomehanično delavnico. Pri tem sistemu delo opravi vakuumska črpalka, ki dela na zrak. Ker zraven vnetljivih hlapov zato ni elektrike, je po zagotovilih lastnikov tak poseg, ki stane okrog sto evrov, tudi varen.

Tudi zasebniki se strinjajo, da se število prečrpavanj napačno natočenega goriva povečuje. Toni Novak, eden izmed lastnikov tovrstnih zasebnih avtovlek, pravi, da letno "napačno" gorivo prečrpa od tri- do pettisočkrat. Vsak teden naleti na vsaj en ali dva tovrstna primera.

Ne spreglejte