Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
17. 9. 2021,
21.00

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

1

Natisni članek

avtošport 2021 Jan Mrak nesreča nesreča reli

Petek, 17. 9. 2021, 21.00

2 leti, 8 mesecev

Kako se vrniti v avtomobil po tako grozoviti nesreči?

Grozovita nesreča: “Občutek pri 150 km/h je bil strašen”

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

1

Reli je lahko nevaren šport, saj v primeru vozniške napake ali tehnične okvare ne ponuja varnosti izletnih con. Pred šestimi leti je tako nesrečo doživel voznik relija Jan Mrak. Kljub izkušnji, ko je ob okvari zavor pri hitrosti okrog 150 kilometrov na uro postal povsem nemočen, se je hitro vrnil v dirkalni avtomobil.

Dvanajsti september leta 2015. Jan Mrak je veljal za enega od najbolj atraktivnih in brezkompromisnih voznikov relija v Sloveniji. Z majhnim MG ZR 105 je spomladi reli v Mariboru končal na skupno tretjem mestu in tudi v drugi polovici sezone se je še bojeval za naslov državnega prvaka v svojem tekmovalnem razredu. Nato pa sta prišla reli v Novi Gorici in deveta hitrostna preizkušnja mimo Liga. Mrak in sovoznik Luka Kuštrin sta imela v svojem razredu 3,2 sekunde zaostanka za vodilnima bratoma Mlinar.  

Počilo je le dva ovinka pred ciljem, in to na hitrem spustu. Pred ostrim desnim ovinkom so odpovedale zavore. Mrak je hitro pretaknil dve prestavi nižje, zapeljal v brežino in začel drseti z avtomobilom. Kot je razvidno z zgornjega posnetka, sta ograjo kar preletela.

Preletela sta ograjo in končala med drevesi pod cesto

"Mislim, da je bila šesta prestava in kakih 150 kilometrov na uro. Občutek je strašen, ne bi ga rad ponovil. Vse se zgodi tako hitro in nepričakovano. Če napako storiš sam kot voznik, potem veš, da se ne bo izšlo, in pričakuješ trk. Tu pa se je vse zgodilo tako nenadoma," se nesreče spominja Mrak.

Zadnji del dirkalnika je bil povsem potlačen. S Kuštrinom sta imela srečo, da sta eno izmed dreves zadela z zadnjim delom dirkalnika. Pozneje so ugotovili, da je odpovedala zavorna črpalka. Nekaj dni sta bila na opazovanju v bolnišnici.

Čeprav reliji potekajo po navadnih cestah, ne dirkališčih, kjer za varnost skrbijo izletne cone in so tudi razmere bolj predvidljive, je varnost na visoki ravni. Voznik in sovoznik sta oblečena v negorljivo spodnje perilo in negorljiv tekmovalni kombinezon. Na glavi imata čeladi in sistem HANS, ki ju v primeru nenadnih trkov varuje pred poškodbami vratu. V dirkalnem avtomobilu sedita v posebnih sedežih z močnim bočnim oprijemom, pripeta sta tudi s posebnimi večtočkovnimi varnostnimi pasovi. Ključno zaščito pa zagotavljajo varnostna kletka in cevi, ki ohranjajo celovitost predvsem vozniškega in sovozniškega prostora. Del varnostnega paketa je tudi sistem za gašenje v primeru požara. Kljub vsem varnostnim ukrepom pa popolne zaščite v avtomobilskem športu žal ni.

Jan Mrak je sodil med najhitrejše voznike relija v svojem razredu. | Foto: Gregor Pavšič Jan Mrak je sodil med najhitrejše voznike relija v svojem razredu. Foto: Gregor Pavšič

Dirkalni MG ZR 105 po nesreči. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Dirkalni MG ZR 105 po nesreči. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

"V šoku tudi zato, ker za hud trk nisem bil kriv sam …"

"Najprej sem bil v popolnem šoku. Kričal sem, bil sem v solzah. Ne toliko zato, ker sem tam dokončno izgubil prvenstvo, ampak ker sem se zavedal, kaj bi se lahko zgodilo. Po petnajstih minutah sem prišel k sebi in nato sem že začel razmišljati, kako naprej. Saj sem že pred tem imel nekaj hujših nesreč, toda vedno sem bil kriv sam. To sem lažje sprejel kot pa hud trk zaradi tehnične okvare, na katero nisem imel neposrednega vpliva," se spominja danes 30-letni voznik z Vojskega nad Idrijo.

Čeprav je bil dirkalnik povsem uničen, so imeli čez tri tedne že pripravljenega novega. Mrak je vedel, da se mora čim prej spet usesti v dirkalni avtomobil in premagati morebitni strah.

Danes v reliju vozi njegov mlajši brat Nejc Mrak. | Foto: Gregor Pavšič Danes v reliju vozi njegov mlajši brat Nejc Mrak. Foto: Gregor Pavšič Nezavedni strah je premagal za volanom dirkalnika

"Za zadnji reli sezone v Idriji še nisem imel motorja, sem pa vseeno najel majhnega fiata pando kit car in šel na štart. Potreboval sem novo dirko, da prebijem ta led. Čeprav sem se dobro počutil, sem sprva vozil zelo nervozno. Pred ovinkom sem preventivno zaviral, obotavljal sem se in nisem vozil sproščeno. Videl sem, da je nesreča iz Nove Gorice pustila nekaj posledic. Toda na polovici relija je bilo že vse v redu in s tem sem tudi na to hudo nesrečo pozabil," se spominja Mrak, ki danes aktivno ne dirka več.

Ukvarja se s pripravo dirkalnih avtomobilov, na relijih pa stiska pesti za svojega sedem let mlajšega brata Nejca, ta je s suzukijem swiftom eden od najhitrejših voznikov v svojem tekmovalnem razredu Divizije 1 in tudi še v igri za letošnji naslov državnega prvaka.

Podobno nesrečo, le da se je zgodila pri nekoliko nižji hitrosti, sta na letošnjem reliju v Novi Gorici doživela tudi Martin Štucin in sovoznika Rebeka Kobal. Tudi v njunem primeru se je nesreča zgodila na hitrostni preizkušnji Lig, ki pa so jo letos vozili v nasprotni smeri kot leta 2015. Na njunem renaultu cliu R3 so odpovedale zavore in čeprav je Štucin poskušal na različne načine znižati hitrost, se trku drevesa ni mogel izogniti. Dirkalnik je bil močno poškodovan, voznik in sovoznica pa sta bila nepoškodovana.

 

Ne spreglejte