Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
5. 8. 2016,
11.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Natisni članek

tovornjak avtocesta avtocesta

Petek, 5. 8. 2016, 11.45

6 let, 6 mesecev

Izpoved tovornjakarja: Prehitevam, tovornjak pospeši, vsi se jezijo name

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

13

Preobremenjene slovenske avtoceste so polne tranzitnega tovornega prometa, vsako medsebojno prehitevanje tovornjakov pa poskrbi za dolgo kolono in jezo voznikov. Voznikom tovornjakov se mudi na cilj, a zaradi pomanjkanja strpnosti in kulture gre v prehitevalnih obračunih tudi za dvoboje vozniških egov.

Tovorni promet obremenjuje slovenske avtoceste, vozniki opozarjajo na pomanjkanje strpnosti in vozniške kulture. Kakšne so vaše izkušnje s tovornjakarji? | Foto: Klemen Korenjak Tovorni promet obremenjuje slovenske avtoceste, vozniki opozarjajo na pomanjkanje strpnosti in vozniške kulture. Kakšne so vaše izkušnje s tovornjakarji? Foto: Klemen Korenjak


Na morje v kabini 120 tisoč evrov vrednega pametnega in varčnega tovornjaka


"Začnem prehitevati, vzhodnoevropski tovornjakar pa namenoma pospeši" Ste tudi sami že naleteli na podobne prizore, ko prehitevanja tovornjakov trajajo tudi minuto in več? | Foto: Ste tudi sami že naleteli na podobne prizore, ko prehitevanja tovornjakov trajajo tudi minuto in več?

Vsakdanji promet tudi v Sloveniji piše zanimive zgodbe izza volana do 45-tonskih vlačilcev. Ti s prstom najpogosteje kažejo na tuje voznike, obenem pa tudi na pomanjkanje policijskega nadzora na avtocestah. V Sloveniji je s tranzitnim prometom najbolj obremenjena avtocesta od Kopra proti Madžarski, ki je večinoma le dvopasovna in tam skoraj vsako medsebojno prehitevanje tovornjakov – še posebej v času prometnih konic – poskrbi za dolgo kolono in vrsto nezadovoljnih voznikov.

Pogled iz kabine tovornjaka, približno dva metra nad vročim asfaltom, pričakovano razkriva tudi drugo plat zgodbe.

"Dohitim tovornjak vzhodnoevropskega prevoznika, ki se pelje z 80 kilometri na uro. Počakam, da se osebni avtomobili razredčijo in zapeljem na prehitevalni pas. Takrat drugi tovornjak pospeši in nato prehitevanje traja bistveno dlje, kot bi moralo. Vozniki za menoj so živčni, jezni in ko se vendarle lahko umaknem nazaj na vozni pas, sem deležen navala sredinskih prstov. Pogledam v vzvratno ogledalo in tisti tovornjak, ki sem ga tako težko prehitel, je že spet upočasnil in pelje kilometer za menoj," pravi izkušen slovenski voznik Janez Kavčič, ki svojega vlačilca vozi že 24 let.

Video – Kako sta dva tovornjaka ustavila promet na primorski avtocesti

Kaj vas med vožnjo po avtocesti najbolj razburi?

  • Dolgo medsebojno prehitevanje dveh tovornjakov
    37,69 %
    366 glasov
  • Počasna vožnja osebnega avtomobila po levem prometnem pasu
    49,95 %
    485 glasov
  • Radovedneži ob nesrečah in zastojih
    9,58 %
    93 glasov
  • Nepravilno razvrščanje ob delih na avtocesti oziroma zastojih
    2,78 %
    27 glasov
Oddanih 971 glasov

Politiki predlagali splošno prepoved prehitevanja, ki je v tujini ni Na takem odseku avtoceste lahko tovornjak vozi le po obeh desnih prometnih pasovih. | Foto: Klemen Korenjak Na takem odseku avtoceste lahko tovornjak vozi le po obeh desnih prometnih pasovih. Foto: Klemen Korenjak

Stranka SLS je konec julija na ministrstvo za infrastrukturo podala predlog, da bi v Sloveniji na avtocestah popolnoma prepovedali medsebojno prehitevanje tovornjakov. Vozniki pričakovano ocenjujejo, da gre za neživljenjski in nerealen predlog, ki ne more biti uspešen.

V Sloveniji sicer na posameznih odsekih že poznamo prepoved prehitevanja tovornjakov ob določenih urah, čez dan so prehitevanja prepovedana tudi na avtocestah na Madžarskem. Popolne prepovedi ni nikjer, so pa tudi v državah, kot sta Avstrija in Nemčija, vezane na posamezna časovna obdobja. Na italijanski avtocesti prepoved prehitevanja tovornjakov velja med Trstom in Benetkami. Zagroženih je več sto evrov globe in odvzem vozniškega dovoljenja od enega to treh mesecev. Tudi tam se vsi teh pravil ne držijo.

Video – Prehitevanje tovornjaka na avtocesti, ki traja 40 sekund

Bolj severno ko se vozimo, bolj strpni so vozniki

"S tovornjakom sem prevozil že vse od juga Balkana do Skandinavije. Bolj severno ko gremo, bolj so vozniki tovornjakov strpni tudi do nas tujcev. Še posebej dobre izkušnje imam iz Velike Britanije. Pri nas manjka ravno te strpnosti in boljše kulture, a na drugi strani so naše dvopasovne avtoceste tudi resnično preobremenjene s tranzitnim prometom. Prevozniki pritiskajo na voznike, ki lovijo vsako minuto in vsak kilometer," pravi prevoznik Blaž Časl, ki rešitev za izboljšanje položaja prav tako vidi v večjem policijskem nadzoru, a tudi izboljšanju vozniške kulture.

"Avstrija ima nižje kazni kot Slovenija, a sta tam strpnost in kultura na bistveno višji ravni. Veliko je sicer tudi nadzora policije. Pri nas se pogosto dogaja, da voznik počasnejšega tovornjaka tudi noče popustiti, za malenkost znižati hitrost in s tem omogočiti hitrejše prehitevanje. Vozniki se seveda jezijo, toda najbolj jezni so ponavadi tisti, ki nas prav gotovo niso dohiteli s še dovoljeno hitrostjo vožnje," dodaja Časl.

Video – Minuto in pol dolgo medsebojno prehitevanje tovornjakov na avtocesti na Gorenjskem:

Prehitevanje na prepovedanih odsekih lahko stane 300 evrov

Po podatkih policije so bila lani tovorna vozila udeležena v 2.253 prometnih nesrečah. Najpogostejši kršitve voznikov tovornjakov so povezane s hitrostjo, preobremenjenostjo vozil in s časom trajanja vožnje. Prejšnji teden je policija v sklopu vseevropskega nadzora tovornih vozil ustavila 1.844 tovornih vozil in ugotovila 247 kršitev. Največ kršitev je bilo povezanih z neuporabo varnostnega pasu, prekoračitvami hitrosti ter neupoštevanjem obveznih počitkov in odmorov.

Dolge kolone tovornjakov so že dalj časa stalnica slovenskih avtocest, po katerih potekajo pomembne mednarodne tranzitne poti. | Foto: Klemen Korenjak Dolge kolone tovornjakov so že dalj časa stalnica slovenskih avtocest, po katerih potekajo pomembne mednarodne tranzitne poti. Foto: Klemen Korenjak

Slovenski zakon veleva, da lahko veliki tovornjaki vozijo le po dveh prometnih pasovih, ki sta na desni strani smernega vozišča. Vozniki tovornih vozil smejo prehitevati na avtocestah in hitrih cestah le na delih, kjer to ni prepovedano s prometno signalizacijo. Zagrožena globa za kršitelje znaša 300 evrov.

Problematika tudi zaradi premajhnega števila parkirišč ob avtocesti

Medsebojna prehitevanja seveda niso edina težava tovornega prometa na slovenskih avtocestah. Ob njih drastično primanjkuje razpoložljivih parkirišč, zato so tovornjaki na večjih bencinskih črpalkah parkirani vse do uvoza oziroma izvoza nanje, nevarnost predstavljajo tudi vozniki tovornjakov, ki zgrešijo izvoz in nato do njega vozijo vzvratno po odstavnem pasu.

Ne spreglejte