Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
12. 3. 2019,
4.05

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,01

6

Natisni članek

intervju Marko Škriba Prodaja avtomobilov Volkswagen

Torek, 12. 3. 2019, 4.05

5 let, 1 mesec

Intervju z Markom Škribo, direktorjem znamke Volkswagen v Sloveniji

Direktor Volkswagna v Sloveniji presenetil z drzno napovedjo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,01

6

Volkswagen bo v Slovenijo v enem letu pripeljal še enega novega športnega terenca, novega golfa in tudi svoj prvi namenski električni avtomobil. Direktor znamke Marko Škriba se najbolj veseli prav prvega vozila družine I.D. "Prodati jih želim 500," pogumno napoveduje.

Marko Škriba v Sloveniji vodi znamko, ki je lani na bruto avtomobilskem trgu prodala skoraj 12 tisoč avtomobilov in imela 16-odstotni tržni delež. | Foto: Gregor Pavšič Marko Škriba v Sloveniji vodi znamko, ki je lani na bruto avtomobilskem trgu prodala skoraj 12 tisoč avtomobilov in imela 16-odstotni tržni delež. Foto: Gregor Pavšič

Seat El Born
Avtomoto Najbolj sveže: Zasnova vozila za družino v Sloveniji #video

Marko Škriba v Sloveniji vodi znamko Volkswagen, ki je skupaj z Renaultom tradicionalno vodilna na slovenskem avtomobilskem trgu. Minili so časi, ko se je prodaja Volkswagna vrtela le okrog golfa in passata. Na trg prihaja vse več njihovih športnih terencev in crossoverjev, pred štirimi leti z dizelsko afero osramočena znamka pa danes vodi najresnejši program električnih avtomobilov prihodnosti med tradicionalnimi avtomobilskimi proizvajalci.  

Kako se bo z električnimi avtomobili spremenilo poslovanje trgovcev, kako bodo nadomestili manjše prihodke z naslova servisiranja bencinskih in dizelskih avtomobilov, na kakšne nove načine bomo Slovenci lahko v prihodnje kupili avtomobile? Jih bomo lahko menjali glede na trenutne potrebe?

Ena izmed vohunskih fotografij še dokaj zamaskiranega golfa osme generacije. V Slovenijo prihaja prihodnjo pomlad. | Foto: Ena izmed vohunskih fotografij še dokaj zamaskiranega golfa osme generacije. V Slovenijo prihaja prihodnjo pomlad. Je golf še ključni Volkswagnov produkt?

"Golf je za znamko še vedno zelo pomemben avtomobil. Ne le zaradi čustev, ampak tudi kot produkt. Golf je še vedno kot razvojna puščica, znotraj volumenskega segmenta vanj vlagamo največ. Tam se srečajo naše vrednote, torej ponuditi avtomobil z veliko inovacij in varnosti za velikoserijski razred," pravi Škriba. Tudi prihod nove škode scale v tradicionalni "golfov" razred ga ne skrbi preveč.

Volkswagen bo golfa sicer predvidoma razkril jeseni, na slovenske ceste pa bo prišel kvečjemu spomladi prihodnje leto. Prodajno najpomembnejša novost leta bo zato T-cross, s katerim želi Škribova ekipa preseči lanske prodajne rezultate nekoliko večjega T-roca. Teh so lani v Sloveniji prodali več kot 1.300. Jeseni sledi še prenovljeni passat.

Parkirišče tovarna
Avtomoto Nova kriza? Trg avtomobilov pred drastičnimi spremembami.

"Ekonomsko upravičena cena bo ključna za večjo prodajo električnih avtomobilov." | Foto: Gregor Pavšič "Ekonomsko upravičena cena bo ključna za večjo prodajo električnih avtomobilov." Foto: Gregor Pavšič Tri največje novosti Volkswagna v prihodnjem letu bodo torej T-cross, novi golf in pa prvi električni avtomobil družine I.D. Kakšen pomen ima za vas ta nova električna ponudba?

Električnim vozilom se že več let posvečamo zelo intenzivno. To je povsem novo področje, tako tehnično kot tudi prodajno in pri preostalih storitvah. Že z XL1 smo potovali po Sloveniji in pridobivali prve izkušnje. Nato smo dobili prve električne različice, urediti smo morali servisne procese, postaviti polnilne postaje in podobno. Preostale znamke na trgu so se elektrifikacije lotile različno. Mi smo želeli verjeti v širino električnih vozil in zato razvijali celotno mrežo naenkrat. Zdaj res prihaja družina I.D., ki je tista prava stvar. Moram reči, da sem osebno nad temi avtomobili in nad splošnim razvojem avtomobilov zelo navdušen.

Na kakšen način boste sploh oglaševali ta novi električni avtomobil oziroma kako ga približati širšemu krogu kupcev?

Značaji kupcev električnih vozil so in bodo drugačni. Nekateri želijo biti zraven novega trenda, nekatere privablja ekologija, glavni razmah prodaje pa bo prišel z ekonomsko primerljivim izhodiščem s klasičnim avtomobilom. Cena bo torej morala biti za večino ekonomsko sprejemljiva. Napovedi so take, da bodo električni avtomobili res postali bolj dostopni in cena se bo začela premikati močno navzdol. Danes je naš e-golf res precej drag, a že zdaj obstaja krog strank, za katerega je tak avtomobil ekonomsko upravičen, ni pa jih veliko. Cenovna izboljšava bo vidna že takoj s prihodom novega modela, v ponudbi bo ostal s prenovo tudi majhen e-up. Cene bodo zagotovo bistveno bolj zanimive, še bolj pa bodo cene padale v prihodnjih letih.

Ženeva novosti
Avtomoto To so avtomobili, ki kmalu pripeljejo v Slovenijo

Trg električnih vozil je v Sloveniji še zelo majhen, toda novi precej uporabnejši avtomobili bodo to verjetno spremenili. Koliko električnih I.D.-jev želite prodati Slovencem? Najbrž imate že danes vsaj okvirna pričakovanja.

Seveda imam pričakovanja. Če sem iskren, in to je moja optimistična napoved, želimo prihodnje leto prodati 500 novih električnih I.D.-jev. Prihodnje leto bo prišel tudi drugi model te družine, to bo električni crossover. Prav tako bo na voljo prenovljeni e-up z izboljšanim dosegom. Upam, da bomo prihodnje leto že prodali tisoč električnih avtomobilov.

To je kar pogumna napoved in naslednje logično vprašanje je, ali boste toliko električnih avtomobilov sploh lahko dobili?

Upam si trditi, da bomo te avtomobile dobili. Načrtujemo jih in računamo nanje.

To je Volkswagnov prvi električni avtomobil družine I.D. Dolg bo okrog 4,2 metra, kot prvi volkswagen po legendarnem hrošču pa bo imel motor nameščen v zadku vozila. Sistemska moč elektromotorja bo znašala od osnovnih 150 do dobrih 200 "konjev", v obeh primerih bo imel motor 300 njutonmetrov navora. Natančne tehnične specifikacije za zdaj še niso znane. Doseg bo odvisno od različice (po meritvah WLTP) znašal od 330 do okrog 450 kilometrov. | Foto: To je Volkswagnov prvi električni avtomobil družine I.D. Dolg bo okrog 4,2 metra, kot prvi volkswagen po legendarnem hrošču pa bo imel motor nameščen v zadku vozila. Sistemska moč elektromotorja bo znašala od osnovnih 150 do dobrih 200 "konjev", v obeh primerih bo imel motor 300 njutonmetrov navora. Natančne tehnične specifikacije za zdaj še niso znane. Doseg bo odvisno od različice (po meritvah WLTP) znašal od 330 do okrog 450 kilometrov.

To sprašujem, ker so imeli oziroma imajo vaši tekmeci kar precej težav z zadovoljevanjem povpraševanja po električnih vozilih. Kupci čakajo tudi po deset mesecev. Kako bo Volkswagen organiziral to proizvodnjo?

Natančnih številk nimam, vem pa za načrte vodstva Volkswagna, da bi že leta 2021 prodali več kot 200 tisoč električnih avtomobilov v Evropi. Te avtomobile bodo morali nekje tudi narediti, zato sem tudi glede proizvodnega dela načrta optimističen.

Kaj pa večji delež električnih vozil pomeni za vašo prodajno-servisno mrežo? Serviser bo od električnega vozila zaslužil precej manj kot od klasičnega avtomobila, za marsikaterega trgovca pa so prihodki iz servisov nujni za preživetje.

Dolgoročno bo vpliv na poslovanje servisov zagotovo zelo velik. Popolnoma jasno je, da je strošek vzdrževanja električnega vozila bistveno manjši, kot je zdajšnji. To pomeni sčasoma nižje prihodke za naše serviserje. Iščemo nove oblike storitev, ki jih lahko ponudimo. Iščemo jih v celotnem smislu mobilnosti. To je priložnost za celotno panogo, da se odlepimo od položaja, v katerem smo le trgovci in serviserji. Mobilnost bo treba razumeti kot celotno storitev in tu bomo morali zelo resno delati.

Novi T-cross v Slovenijo prihaja aprila. V primerjavi s polom bo okrog dva tisoč evrov dražji. Volkswagen jih namerava v Sloveniji prodati več kot tisoč in celo preseči lansko prodajo T-roca. | Foto: Gregor Pavšič Novi T-cross v Slovenijo prihaja aprila. V primerjavi s polom bo okrog dva tisoč evrov dražji. Volkswagen jih namerava v Sloveniji prodati več kot tisoč in celo preseči lansko prodajo T-roca. Foto: Gregor Pavšič

Kakšne bi bile lahko konkretne rešitve na področju mobilnosti oziroma nove storitve trgovcev?

Obnoviti je treba stične točke, kjer se stranka sreča z vprašanjem mobilnosti. Poznamo že koncept "car sharing", kjer lahko tudi mi kot avtomobilisti močno sodelujemo. Vprašanje je sicer, v kakšnem obsegu je to mogoče uvesti v Sloveniji. Le Ljubljana z vidika gostote prebivalstva ponuja model, ki je ekonomsko vzdržen.

Vprašanje lastništva se zagotovo spreminja. Širimo ponudbo stran od golega financiranja proti celotni ponudbi. To so financiranja s podaljšano garancijo in celotnim vzdrževanjem za več let. Kupec ima tako celoten mesečni strošek vozila. Te koncepte bomo še naprej razvijali, potrebne pa bodo tudi bolj kratkoročne oblike. Tu mislim na najem avtomobila za en mesec, morda za tri mesece ali pol leta. Tako bi prilagodili ponudbo trenutni potrebi določene stranke. Vse to pa mora pokriti kompetentna mreža, v kateri seveda ne morejo biti le novi avtomobili.

Kako bomo torej v prihodnosti lahko kupili avtomobil? Jaz bi na primer plačal trgovcu neki mesečni paket in nato izbiral avtomobil glede na svojo potrebo. Med tednom bi vozil električnega malčka, konec tedna pa karavana. Bo to mogoče?

Prepričan sem, da bo to prihodnost naše mobilnosti. Že s prihodom električnih avtomobilov si bomo prizadevali za model, v katerem lahko znotraj te cene najameš tudi drugo klasično vozilo. Marsikdo ga bo potreboval za rešitev drugih mobilnostih vprašanj, na primer za selitev ali družinsko potovanje na dopust.

Seatov skoraj serijski koncept el born je do zdaj najbolj nazorno pokazal Volkswagnovo družino električnih avtomobilov.  | Foto: Gregor Pavšič Seatov skoraj serijski koncept el born je do zdaj najbolj nazorno pokazal Volkswagnovo družino električnih avtomobilov. Foto: Gregor Pavšič

Se bomo Slovenci zadovoljili z avtomobilom, ki bi ga uradno le najemali, torej naše ime ne bi bilo več zapisano v prometnem dovoljenju vozila? Kako velik pomen ima torej še lastništvo avtomobila?

Razmišljanja se spreminjajo. Jaz živim na vasi, kjer je nove oblike mobilnosti težje uresničiti. Toda pred kratkim sem dobil obisk sorodnice iz Ljubljane, ki sploh nima avtomobila in si ga po potrebi samo sposodi. To je generacijsko vprašanje. Avtomobil kot objekt lastništva smo imeli vcepljen v razmišljanje naše generacije, pomen lastništva pa pada. Toda danes je pomembno vprašanje, koliko je nekdo oddaljen od Ljubljane. Eno je status lastništva, drugo pa je na podeželju vprašanje čiste potrebe. Tam avtomobil še naprej ostaja nuja.

Pod črto najbrž lahko ugotoviva, da bodo avtomobili za Slovence še naprej ostali vsakodnevna nuja. Javni prevoz več kot očitno ne more nadomestiti vsakodnevnih kolon avtomobilov na naših cestah.

Rad imam avtomobile, a v službo in nazaj domov bi se zelo rad vozil z vlakom. Živim pet kilometrov od železniške postaje, v službi pa imam postajo oddaljeno 300 metrov. Marsikaj bi se moralo spremeniti. Vlak bi moral voziti vsaj na pol ure, vagonov je malo in gneča na njih je zelo velika. Pričakoval bi, da se lahko med vožnjo vsaj usedem. Odgovorni se izgovarjajo na rentabilnost, a če bi država gledala na ponudbo javnega prometa, bi bila lahko nadgradnja železnic tudi storitev države za ljudi. Vlaganja bi bila lahko večja, a tudi vse to cestnega prometa ne bi rešilo v celoti. Blizu uvozov in izvozov z avtocest pogrešam parkirišča za avtomobile. Marsikdo si že danes deli avtomobil za vožnjo v službo in tega bi bilo lahko še več. Žalostno je na cestah videti avtomobile z le enim potnikom.

Ne spreglejte