Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
11. 11. 2016,
11.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

2

Natisni članek

Petek, 11. 11. 2016, 11.42

6 let, 6 mesecev

Deset dejstev, vprašanj in kritik Uberja pred prihodom v Slovenijo

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,40

2

Ključna vprašanja o Uberju pred prihodom v Slovenijo: kakšne so prednosti za uporabnika, kdo vse in kako bo lahko prevažal njihove potnike ter kakšni so pomisleki sindikatov, ki Uberju očitajo izkoriščevalski odnos do samozaposlenih voznikov.

Uber | Foto: Reuters Foto: Reuters

Test Uberja v Londonu: Vozniki z njim zelo zadovoljni, enako tudi mi

Najem avtomobila, ki je v Ljubljani že cenejši od taksija


Bomo lahko že prihodnje leto prevoz prek Uberja naročili tudi v središču Ljubljane? | Foto: Gregor Pavšič Bomo lahko že prihodnje leto prevoz prek Uberja naročili tudi v središču Ljubljane? Foto: Gregor Pavšič Po razcvetu svoje storitve na Hrvaškem ameriški Uber stoji tudi pred vrati Slovenije. Pri naših južnih sosedih mu uspešno delovanje v Zagrebu in Dalmaciji omogoča veljavna zakonodaja, ki predvideva najem voznika z njegovim avtomobilom. V Sloveniji je taka storitev za zdaj na voljo le taksistom. Boris Koprivnikar, minister za javno upravo, je z Uberjem pred meseci podpisal namero o spremembi zakonodaje, ki je sicer pod pristojnostjo infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča. Vlada bo spremembo zakona o prevozih v cestnem prometu predvidoma obravnavala v prvih mesecih prihodnjega leta.

Posameznika v Sloveniji lahko pelje le taksist, Go Opti ga lahko kot "shuttle" pelje le do letališča

Slovence Uber vseeno zanima. To velja tako za uporabnike, ki so storitev morda v tujini že preizkusili, kot za voznike. V Slovenijo prihaja veliko turistov, ki so ena glavnih ciljnih skupin voznikov Uberja. V Ljubljani je do zdaj aplikacijo Uberja odprlo 17 tisoč uporabnikov, kar je po podatkih ameriške družbe celo več kot v Zagrebu pred prihodom Uberja na Hrvaško.

Kdor bi kot posameznik želel naročiti prevoz, lahko po veljavnem zakonu o cestnih prevozih to stori le pri taksistu. Uspešnemu podjetju Go Opti se je uspelo dogovoriti le zakonsko sprejemljive "shuttle prevoze", ki pa se morajo vselej končati na letališču v Sloveniji ali tujini.

GoOpti lahko prevaža ljudi, a ciljna destinacija mora biti letališče.  | Foto: GoOpti lahko prevaža ljudi, a ciljna destinacija mora biti letališče.

Glavni adut je preprosta uporabniška izkušnja

Uber svetovni hit ni postal zaradi privlačnosti za voznike in učinkovitejšega obdavčevanja, temveč zaradi prijaznosti do uporabnika. Ta prek aplikacije na pametnem telefonu opravi celotno storitev. Aplikacija v njegovi okolici poišče prosta vozila. Ko naroči prevoz, program samodejno poišče najprimernejšega voznika. Med vožnjo lahko na aplikaciji spremlja lokacijo vožnje, po končani vožnji pa storitve ni treba plačati. Postopek je namreč samodejen in vezan na kreditno kartico (lahko tudi debetno) uporabnika.

Konkurenca lastništvu avtomobila

Uber bi teoretično že danes lahko vstopil v Slovenijo, le da bi v tem primeru lahko računal zgolj na licencirane voznike taksijev. Ameriško zagonsko podjetje pa v svojem bistvu išče drugačno obliko mobilnosti. Zato v prvi vrsti niso konkurenca taksijem, temveč lastništvu avtomobila v najširšem smislu. Storitve prevoza torej želijo ponuditi veliko širšemu krogu ljudi. Kdor kupi osebni avtomobil, bi lahko z njim vozil naokrog tudi tiste, ki se zavestno niso odločili za nakup avtomobila.

Celotna storitev Uberja poteka prek aplikacije na pametnem mobilnem telefonu. | Foto: Gregor Pavšič Celotna storitev Uberja poteka prek aplikacije na pametnem mobilnem telefonu. Foto: Gregor Pavšič

Voznik bo potreboval podjetje za opravljanje storitev prevoza

Za tako storitev pa bo Slovenec potreboval pravno osnovo. Če bodo spremenili zakonodajo o prevozih, kot je napovedala vlada premierja Mira Cerarja, bi lahko voznik odprl gospodarsko družbo za izvajanje prevoza tudi zgolj ene osebe. To je lahko gospodarska družba z omejeno odgovornostjo ali pa samozaposleni voznik posameznik, ki bi storitve torej ponujal prek lastnega s. p. Za zdaj še ni povsem jasno, ali bi voznik poleg gospodarske družbe potreboval tudi licenco pristojnih organov, ki bi jo na primer lahko podeljevala obrtna zbornica. To je odločitev slovenske države in zakonodaje, pravijo pri Uberju.

Uber je platforma za zagotavljanje strank in ne zaposlovalec voznikov

"To pomeni, da bodo lahko to storitev ponujala zgolj podjetja in samostojni posamezniki, ki bodo pridobili zakonsko licenco za prevoz potnikov, pri čemer bodo morali izpolnjevati najstrožja varnostna in druga merila," so nam sporočili iz Uberja, ki torej ni zaposlovalec voznikov, temveč zgolj tehnološka platforma za povezovanje vseh voznikov, ki ponujajo storitev prevozov.

Uber čaka pred vrati Slovenije oziroma Ljubljane. Če bo država spremenila zakonodajo, bodo v Ljubljano vstopili, sicer ne. | Foto: Gregor Pavšič Uber čaka pred vrati Slovenije oziroma Ljubljane. Če bo država spremenila zakonodajo, bodo v Ljubljano vstopili, sicer ne. Foto: Gregor Pavšič

Avtomobil ne sme biti starejši kot deset let, voznik mora imeti dokazilo o nekaznovanosti

Kljub načelni odprtosti sistema mora vsakega voznika potrditi Uber. Voznik mora imeti osebni avtomobil, ki ni star več kot deset let in ima več kot tri vrata. Voznik mora imeti potrdilo o nekaznovanju, kar pa ni vezano na manjše prometne prekrške. Pri Uberju poudarjajo, da vsakega voznika, ki se prijavi v njihov sistem, ne sprejmejo. Ko ga in ko začne opravljati svojo dejavnost, za vsako vožnjo dobi oceno uporabnika.

Bi ob spremembi zakonodaje postali voznik Uberja?

  • Da, to bi bila moja naslednja osrednja služba oziroma zaposlitev.
    8,36 %
    32 glasov
  • Da, za Uber bi vozil v popoldanskem času kot dopolnino dejavnost.
    45,95 %
    176 glasov
  • Ne, samo zaradi Uberja ne bom odpiral podjetja ali se samozaposlil (s. p.).
    26,89 %
    103 glasov
  • Ne, prihoda Uberja ne podpiram, za prevoze naj skrbijo tradicionalne taksi službe.
    18,80 %
    72 glasov
Oddanih 383 glasov

Določenega delovnega časa ni

Ker je v Sloveniji nadpovprečno veliko lastniških osebnih avtomobilov, Uber ponuja dodatno možnost dela za veliko večino lastnikov več kot milijon registriranih osebnih avtomobilov. Delo prek Uberja s seboj ne prinaša natančnega delovnega časa. Nekateri vozniki so na voljo ves dan, večina jih to delo opravlja le kot dopolnitev svoje zaposlitve in v manjšem delu dneva.

Kritiki Uberja izpostavljajo prekarno delo, obveznosti se z delodajalcev selijo na ramena posameznika

Čeprav je tudi danes med taksisti v Sloveniji veliko samozaposlenih voznikov, ki delajo samostojno ali pa so vključeni v večje taksi družbe, nasprotniki prihoda Uberja v Slovenijo izpostavljajo prav povečanje tako imenovanega prekarnega dela. To je delo, kjer se dolžnosti in obveznosti delodajalca prenašajo na posameznika. Ta kot samozaposleni nosi breme davkov, prispevkov v državne blagajne, sam mora poskrbeti za zdravstveno zavarovanje, nihče mu ne plača dodatkov, kot sta na primer regres ali kratkotrajna bolniška odsotnost. Tovrstne oblike zaposlovanja so v zadnjih letih v Sloveniji močno poskočile in nikakor niso problematika zgolj Uberja. Sindikati sicer priznavajo, da je prekarno delo problematično že pri zdajšnji ureditvi taksi prevozov.

Električni volkswagni, ki jih ima Mestna občina Ljubljana, bodo postali del Uberjeve posebne različice z električnimi avtomobili. | Foto: Jure Gregorčič Električni volkswagni, ki jih ima Mestna občina Ljubljana, bodo postali del Uberjeve posebne različice z električnimi avtomobili. Foto: Jure Gregorčič

Zaradi digitalne platforme je obdavčena vsaka vožnja

Država podpira prihod Uberja tudi zaradi boljšega sistema obdavčevanja. Ker je vsaka vožnja prek njihove platforme digitalno zabeležena in storitev v celoti poteka prek aplikacije, voznik vsaj v imenu Uberja ne more voziti na črno in služiti mimo uradne evidence. Bistvo Uberja je tudi v negotovinskem plačevanju. Poznamo primere taksistov, ki so uradno prejemali zgolj osnovno minimalno plačo, ves preostanek pa so vsak dan v gotovini vzeli kot vnaprej dogovorjen del celodnevnega prometa. Ta del zaslužka je torej šel mimo državne blagajne.

V Ljubljani tudi zeleni Uber

Če bodo sprejeli omenjeno zakonodajo, bo Uber v Slovenijo pripeljal tudi različico svoje ponudbe z električnimi avtomobili. Vanje bodo zagotovo vključili nove električne volkswagen e-golfe Mestne občine Ljubljana, kar je napovedal tudi župan Zoran Janković. Ta podpira prihod Uberja v Slovenijo in napoveduje tudi spremembe v mobilnosti ter lastništvu avtomobilov v slovenski prestolnici. V Ljubljani smo po številu avtomobilov na prebivalca pred Dunajem, a Janković poudarja, da se bo število vozil zmanjšalo. Po njegovi oceni bo čez deset let v Ljubljani že 25 odstotkov električnih avtomobilov.

Ne spreglejte