Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
18. 3. 2017,
4.02

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,15

3

Natisni članek

#dopustujdoma Goriška #dopustujdoma #dopustujdoma Biseri Slovenije Predmeja Avtomobilski izlet

Sobota, 18. 3. 2017, 4.02

3 leta, 11 mesecev

Cesta na Predmejo, ki jemlje dih s predori, prepadi in slavno preteklostjo #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,15

3

Predmeja cesta | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Cesta iz Ajdovščine na Predmejo velja za enega od najbolj spektakularnih cestnih odsekov v Sloveniji. Ozko cesto, ki je vklesana v skalovje in vodi skozi predore in tik nad globokimi prepadi, so zgradili že pred več kot stotimi leti. Cesta je bila leta 1989 prvič del relija Saturnus, dirkaški utrip pa bodo letos po 21 letih na njej spet obudili.

Ajdovci, ki radi delajo, izzivijo sanje in vohajo avtomobilski bencin

Poklon cesti: 50 kilometrov skozi Trnovski gozd, ki so rodili legendo


Cesta, ki je stara že stoletje

Iz zaledja Ajdovščine se skozi vasico Lokavec dviga asfaltna cesta, ki dolino povezuje s planoto na Predmeji. V začetnem delu je cesta zdaj nova, saj je staro pred leti odnesel velik plaz, proti vrhu pa se zoži in poskrbi za enega od najbolj spektakularnih cestnih odsekov v Sloveniji. Cesta se tam vije dobesedno skozi skalovje, tik nad globokimi prepadi, in pomeni tudi pravi inženirski podvig. Cesto so v nekaterih delih (predor) obnovili leta 1955 in na njenih najbolj izpostavljenih ovinkih se do danes ni veliko spremenilo. Skale okrog treh krajših predorov bi lahko povedale precej več kot le 60-letno zgodbo o tukajšnjem muhastem vremenu, močnih vetrovih in vseh avtomobilih, ki so že vozili skoznje.

Ta odsek velja za slovensko različico slavne hitrostne preizkušnje Col de Turini, ki je s podobnimi predori zaznamovala reli Monte Carlo za svetovno prvenstvo. | Foto: Gregor Pavšič Ta odsek velja za slovensko različico slavne hitrostne preizkušnje Col de Turini, ki je s podobnimi predori zaznamovala reli Monte Carlo za svetovno prvenstvo. Foto: Gregor Pavšič

Cesta skozi skalovje, ki je zaslovela z relijem Saturnus

Cesta od Lokavca proti Predmeji je zaslovela tudi zaradi avtomobilskega športa. Leta 1989 je v okolici Ajdovščine prvič potekal znameniti reli Saturnus. Direktor relija Rok Freyer je takrat iskanje trase zaupal ajdovskemu dirkaču Silvanu Luliku, enemu od najuspešnejših voznikov relija v takratnem jugoslovanskem državnem prvenstvu. Lulik je vozil dirkalnike s pogonom na zadnji par koles. Bil je med najbolj atraktivnimi in pravi oboževalec občinstva, ta je na Primorskem avtomobilske dirke spremljala še posebej čustveno.

Slovenska različica slavnega Col de Turinija

Lulik je takrat v traso relija Saturnus vključil tudi hitrostno preizkušnjo Predmeja. Ta se je začela v Lokovcu, peljala navzgor do Predmeje in se nato po zelo razgibani cesti postopno spuščala do Cola nad Ajdovščino. To je bila ena od najbolj raznovrstnih in tehnično zahtevnih hitrostnih preizkušenj v nekdanjem jugoslovanskem in pozneje slovenskem reliju. Vsebovala je tako ozke odseke kot zadnji spust proti Colu, kjer so avtomobili dosegali tudi hitrosti okrog 200 kilometrov na uro.

Toda najbolj znamenit je bil tisti kilometer nad prepadi in izklesanimi predori. Ta odsek velja za slovensko različico slavne hitrostne preizkušnje Col de Turini, ki je s podobnimi predori zaznamovala reli Monte Carlo za svetovno prvenstvo.

Cesta pelje ob robu slikovite pokrajine, ki odpira pogled na Ajdovščino in Vipavsko dolino. | Foto: Gregor Pavšič Cesta pelje ob robu slikovite pokrajine, ki odpira pogled na Ajdovščino in Vipavsko dolino. Foto: Gregor Pavšič

Martin Štucin združuje vlogo dirkača in tudi enega glavnih organizatorjev. Reli Vipavska dolina bo letos v celoti domena kluba Ajdovščina Motorsport. | Foto: Gregor Pavšič Martin Štucin združuje vlogo dirkača in tudi enega glavnih organizatorjev. Reli Vipavska dolina bo letos v celoti domena kluba Ajdovščina Motorsport. Foto: Gregor Pavšič Ajdovci že danes živijo za svoj reli

"Vsi se še spomnimo te hitrostne preizkušnje in sam sem si jo vedno želel obuditi. Ni mi všeč, da so reliji iz leta v leto enaki. Dirkači nato že poznajo ceste in odpade tisti element nepredvidljivosti. Zato smo se letos odločili za kar nekaj sprememb. Štart hitrostne preizkušnje Predmeja bo letos nekoliko višje, saj je novozgrajena cesta preširoka in bolj podobna gorski dirki. Cilj bo tik pred zadnjim spustom do Cola. Tam bi morali v nasprotnem primeru postaviti umetne šikane in nižati hitrost," razlaga Martin Štucin iz ajdovskega klub Ajdovščina Motorsport, ki organizira letošnji prvi reli za državno prvenstvo.

Ta se je že lani izkazal z odlično atmosfero in velikim obiskom gledalcev. Tudi letos bosta sestavni del relija hitrostni preizkušnji po drsečih ovinkih v Velikih Žabljah in servisna cona v središču mesta.

Reli z imenom Vipavska dolina bo 21. in 22. aprila, ko bo dirkanje po znameniti cesti proti Predmeji obujeno po 21 letih. Vse od leta 1989 je bila ta preizkušnja del relija Saturnus, organizatorji te dirke pa so jo zadnjič uporabili leta 1996.   

Cesta pelje skozi več predorov, čez most, pa mimo globokih prepadov ... | Foto: Gregor Pavšič Cesta pelje skozi več predorov, čez most, pa mimo globokih prepadov ... Foto: Gregor Pavšič

Po tej cesti je reli Saturnus prvič potekal že leta 1989, ko je zmagal Avstrijec Franz Wittmann z lancio delto. | Foto: Gregor Pavšič Po tej cesti je reli Saturnus prvič potekal že leta 1989, ko je zmagal Avstrijec Franz Wittmann z lancio delto. Foto: Gregor Pavšič

 

Ne spreglejte