Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 4. 2017,
15.28

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa

Foto: Thinkstock
Infografika: Gregor Jamnik

Natisni članek

promet promet Vozimo pametno advertorial

Ponedeljek, 24. 4. 2017, 15.28

2 meseca, 1 teden

Si predstavljate, kaj pomeni samo en odstotek?

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa

Foto: Thinkstock
Infografika: Gregor Jamnik

Nesreča, promet

Hitrost na naših cestah ubija in je še vedno glavni vzrok prometnih nesreč. Samo z upoštevanjem hitrostnih omejitev bi bila vožnja na naših cestah varnejša. Predstavljamo vam nekaj številk, ki vam bodo nedvomno dale misliti.

Vozimo pametno je dolgoletni slogan Agencije za varnost prometa (AVP), s katerim želi voznike na slovenskih cestah ozaveščati o pomembnosti upoštevanja cestnih predpisov. Ker gre za naša življenja in za življenja naših najbližjih, se je še toliko pomembneje zavedati, da hiter in nespoštljiv način vožnje ne spada na cesto.

Številke so dovolj zgovorne in še vedno kažejo na skrb vzbujajočo vozno kulturo Slovencev: neprilagojena hitrost je bila v lanskem letu vzrok za kar 32 odstotkov vseh smrtnih žrtev na naših cestah in tako poglavitni vzrok prometnih nesreč.

Neprimerna oziroma neprilagojena hitrost je v letu 2016 povzročila 3.371 prometnih nesreč (19 odstotkov vseh prometnih nesreč).

Dejstva o prehitri vožnji. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Foto: Siol.net/ A. P. K.

Kultura na naših cestah se mora spremeniti

Po podatkih Agencije za varnost prometa se je velika večina prometnih nesreč zaradi hitrosti zgodila na lokalnih cestah v naselju (46 odstotkov) in na regionalnih cestah (19 odstotkov), kar je še posebej skrb vzbujajoče, saj so tukaj udeleženci v prometu še posebej ranljivi. Pešci, kolesarji, tudi šolarji so skupine, ki se prav zaradi objestnih voznikov največkrat znajdejo med žrtvami prometnih nesreč.

Nesreča, kolesar, promet | Foto: Že majhno pretiravanje v hitrosti ima lahko usodne posledice: če v naselju namesto 50 kilometrov na uro vozite 60 kilometrov na uro, lahko ob nepredvidljivi situaciji povzročite nepopravljivo katastrofo. Avto, ki drvi po ulicah s 60 kilometri na uro, se bo ob nenadnem zaviranju ustavil šele po 35 metrih, kar je veliko predolga pot, če želite preprečiti nepredvideni trk.

V resnici je matematika varnosti čisto preprosta: če bi v naseljih hitrost zmanjšali samo za en kilometer na uro, bi pripomogli k zmanjšanju števila prometnih nesreč za štiri odstotke, znižanje povprečne hitrosti za en kilometer na uro zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila prometnih nesreč zaradi hitrosti za približno dva odstotka.

Neprilagojena hitrost je pogosto povezana tudi z nekaterimi drugimi vzroki prometnih nesreč, kot so nepravilna stran oziroma smer vožnje, nepravilnosti pri prehitevanju in izsiljevanje prednosti. Predvsem znotraj naselij je že manjša kršitev omejitev hitrosti pomembna za varnost ranljivejših udeležencev v prometu. Zunaj naselij – na avtocestah – pa je problematična kombinacija hitre vožnje in kratke varnostne razdalje med vozili.

Kombinacija, ki ubija: hitrost + alkohol

Še vedno ostajajo skrb vzbujajoči tudi podatki o alkoholiziranih voznikih – v prometnih nesrečah, ki jih je povzročila hitrost, se je delež pijanih voznikov primerjavi s prejšnjim letom zvišal za 23 odstotkov.

promet, ceste | Foto: Vozimo pametno: Ne bodi divjak!

Agencija za varnost prometa prav v teh dneh skupaj s policijo in Darsom izvaja nacionalno akcijo Vozimo pametno, katere glavni cilj je ozaveščanje in informiranje.

Pomemben del kampanje ima spomladi tudi informiranje o kolesarjih in motoristih. Prav njim je treba v tem času nameniti posebno pozornost, saj so vozišča še polna udarnih jam in peska od zimskega posipa, asfaltna površina je še hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, pa tudi sposobnosti motoristov v nekaj mesecih neuporabe motorja lahko nekoliko upadejo.

Predvsem vozniki v avtomobilih se morajo v teh mesecih navaditi, da so se na ceste vrnili motoristi in kolesarji, zato je pozornost na vsakem ovinku še kako pomembna.

Zaradi višjih hitrosti vseh udeležencev v prometu moramo biti še posebej pozorni na ustrezno varnostno razdaljo, saj je vožnja na prekratki varnostni razdalji eden najpogostejših vzrokov prometnih nesreč.

 

Agencija za varnost prometa bo tudi v letošnjem letu nadaljevala akcijo pod sloganom Ne prehitevaj življenja. Motorist za vedno in pozivala: BODI JUNAK IN Z ODGOVORNO VOŽNJO VARUJ ŽIVLJENJA. Z akcijo se bodo poskušali približati mladim, saj so ti najpogostejši povzročitelji in tudi žrtve prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti.

Nacionalna preventivna akcija bo potekala do 30. aprila 2017, ponovili pa jo bodo še med 26. junijem in 2. julijem 2017 ter med 21. in 27. avgustom 2017.

Ne spreglejte