Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2017,
8.42

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča AVP

Foto: Thinkstock

Natisni članek

Varna vožnja AVP advertorial Vozimo pametno

Petek, 24. 11. 2017, 8.42

2 meseca, 2 tedna

Kaj se dogaja z vašo koordinacijo že po dveh kozarcih piva?

Vsebino omogoča AVP

Foto: Thinkstock

Alkohol zelo hitro vpliva na naše psihofizične sposobnosti in posledično na naše ravnanje v prometu. Prav zato naj vedno velja pravilo: pred vožnjo nikoli ne uživajte alkoholnih pijač. 

alkohol, vožnja | Foto:

Alkohol ima še vedno močno vlogo v slovenski družbi, vendar je zaradi svojih številnih negativnih učinkov težava, ki še vedno prevečkrat usodno vpliva na naše življenje.

Čeprav najnovejše raziskave kažejo, da se sprejemljivost vožnje pod vplivom alkohola izrazito zmanjšuje (delež tistih, ki menijo, da pred vožnjo sploh ne bi smeli piti alkohola, se je povečal s 40 na 60 odstotkov), se prometne nesreče, katerih posledica je uživanje alkohola, še vedno prepogosto dogajajo.

prometna nesreča | Foto:

Alkohol je namreč še vedno eden izmed najpogostejših dejavnikov tveganja v prometu in eden največjih razlogov za prometne nesreče. Delež alkoholiziranih povzročiteljev glede na vse povzročitelje znaša približno 10 odstotka, pri nesrečah s smrtnim izidom pa okrog 30 odstotkov.

Najbolj izpostavljene tveganju za povzročitev prometne nesreče pod vplivom alkohola so osebe, stare od 24 do 34 let, večinoma moški. Še vedno velja napačno prepričanje, da je marihuana v povezavi s prometno varnostjo manj škodljiva od alkohola, kar nikakor ni res.

 

Ali vozite, če pijete alkohol?

  • Da
    42,86 %
    69 glasov
  • Ne, nikoli
    42,86 %
    69 glasov
  • Samo, če ocenim, da zmorem
    14,29 %
    23 glasov
Oddanih 161 glasov

Alkohol deluje takoj, že kozarec je lahko usoden

Učinki alkohola se v našem telesu pojavijo takoj. Ne samo omotičnost, že po prvem kozarcu se poslabšajo naše psihofizične sposobnosti, ki začnejo ovirati tudi najpreprostejša vsakdanja opravila. Alkohol sprva deluje na nas kot stimulans, zato imamo občutek izboljšanja motoričnih sposobnosti, boljšega razpoloženja, vendar se zelo hitro zgodita usoden preobrat in upad vseh osnovnih motoričnih sposobnosti.

alkohol, vožnja | Foto: Kaj se začne dogajati v našem telesu, ko pijemo alkohol?

VID: zoženje vidnega polja, bleščavost, oslabljena sposobnost prepoznavanja odtenkov svetlobe, slabše prepoznavanje barv - predvsem rdeče, slabše zaznavanje gibanja, globine, oddaljenosti/bližine.

MOTORIKA: upočasnjena hitrost odzivanja in spremenjeno doživljanje časa, slabša koordinacija rok, nog.

SAMODOJEMANJE: samoprecenjevanje, odsotnost uvida v slabše zmožnosti, občutek poguma pri obvladovanju stvari, zanikanje posledic.

ČUSTVENA STANJA: spodbujeno negativno doživljanje, lahko stopnjevano do resnih in globljih čustvenih težav (depresivnost, jeza, agresivnost).

Alkohol vpliva na vedenje in ravnanje udeležencev v prometu že pri manjših količinah, zato priporočamo, da pred vožnjo sploh ne uživate alkoholnih pijač.

Kako na brezskrben žur

Naj zato velja strogo pravilo: preden se usedete za volan, ne spijte niti kapljice alkohola. Poiščite raje alternativne možnosti za varen prevoz in si tako že vnaprej zagotovite brezskrbno zabavo. Vedno že vnaprej predvidite, kako se boste varno pripeljali domov, ampak če se vseeno ne razplete po pričakovanjih, pokličite na pomoč – prijatelja, sorodnika ali taksi. Ne dovolite, da bi sedli za volan in tako tvegali svoje življenje ali življenje koga drugega. Ruska ruleta na cestah je že vnaprej obsojena na tragedijo.

alkohol, vožnja | Foto:

Zavrzimo mite o alkoholu

Ljudje še vedno prepogosto predpostavljajo, da lahko sami ocenijo, kdaj so še sposobni voziti, včasih tudi takrat, ko se pokažejo že vedenjski znaki močne alkoholiziranosti, npr. zanašanje, dvojni vid, zapletanje v govoru.Po drugi strani pogosto tudi zmotno verjamejo, da lahko alkoholiziranost zmanjšajo z nekaterimi triki ali pripomočki, kot so hoja po svežem zraku, telesna aktivnost, spanje, žvečenje žvečilnih gumijev in uživanje mastne hrane. Ti ukrepi so v resnici popolnoma nesmiselni in nikakor ne vplivajo na hitrejšo streznitev.

Alkohol v resnici potrebuje kar nekaj časa, da se v našem telesu razgradi – ena enota alkohola (1 dcl vina, 2,5 dcl piva) na uro, seveda samo v primeru, da ne pride do zasičenosti.

spanje, alkohol | Foto: Nekaj ur spanja ni dovolj!

Če ste čez noč spili veliko alkohola, vam samo nekaj ur spanca ne bo pomagalo strezniti glave in nedvomno ne boste pripravljeni na nadaljnjo vožnjo z avtomobilom.

Glede na to, da jetra deciliter vina razgradijo v eni uri, boste potrebovali kar pet ur, če ste popili pol litra vina. Na hitrost razgradnje sicer vplivajo številni dejavniki, kot so teža, spol in starost.

 

Ne spreglejte