Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 9. 2009,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Volkswagen Družinski Avtomoto

Četrtek, 24. 9. 2009, 11.57

8 let

Volkswagen golf variant 1,4 TSI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Oblikovno tega karavana že poznamo, saj je praktično enak variantu pete generacije. Najpomembnejša ugotovitev tega testa je torej presenetljivo velika razlika med 1,4 TSI-jema.


Ohranil je sporen zadek

Zmešnjava je vsekakor popolna. Že tako ali tako je razlika med petim in šestim golfom majhna, potem pa se zgodi, da karavan šeste generacije obdrži zadek pete. Zdi se že kar predrzna poteza Wolfsburga, morda celo nepremišljena. Imeli so namreč priložnost, da popravijo del avta, ki je najbolj bodel v oči, najbolj razdvajal.

Kakovostni preskok

A naj bo oblika "šesta" ali pa "peta", šesti karavan je veliko boljši od petega. Pri prvem testu šestega golfa smo bili presenečeni, kako je oblika pri tej znamki drugotnega pomena, da se odličnost kaže v vožnji in v podrobnostih. Pri variantu to ni bilo več presenečenje, tako visok kakovostni preskok je pač logična posledica.

Ohranil odlike predhodnika, dodal vrline šestega golfa

O novem golfu torej velja vse, kar smo zapisali v prejšnjem testu varianta, pa tudi vse iz našega stodnevnega testa golfa. Recimo to, da je variant odlična izbira za vse, ki ne bi imeli enoprostorskega tourana, radi bi namreč imeli karavansko velik prtljažnik in limuzinske vozne lastnosti. No, variant je kabino in prtljažnik prostorsko gledano samo izpopolnil, kakovostni preskok pa je zelo občuten pri materialih, ergonomiji in sploh celotni notranji ureditvi.

Prevelik razkorak glede zmogljivosti

Sicer lahko pohvalimo tudi 1,4-litrski bencinski motor z neposrednim vbrizgom, a v tem pogledu nas je variant presenetil. Tokrat smo preizkusili različico z 90 kW in le turbinskim polnilnikom, lansko poletje pa smo preizkušali različico 118 kW s turbino in kompresorjem. Razlika pri zmogljivostih je velika, celo prevelika. Ocenjujemo, da je močnejši 1,4 TSI bližje GTI-ju z dvolitrskim TSI-jem s 155 kW kot pa tokrat preizkušenemu šibkejšemu TSI-ju.

Vzemite raje močnejšega TSI-ja

Če se torej za šibkejšega TSI-ja odločate na podlagi racionalnosti in varčevanja, pa naj vam povemo, da 90-kilovatni TSI ni posebej varčen, na testnem krogu je porabil celo več kot močnejši TSI v kombinaciji z DSG-jem, verjetno pa razlog ni samo v dodatni masi zaradi karavanskega zadka. Sicer je bolj varčen od renaulta mégana z 1,4 turbo motorjem, a vseeno svetujemo močnejšo verzijo – avto namreč omogoča tudi vozniške užitke, le zakaj bi se jim odpovedali, če s tem nič ne rešimo?

Ne spreglejte