Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
28. 6. 2016,
13.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Toyota Terenski Avtomoto

Torek, 28. 6. 2016, 13.17

6 let, 6 mesecev

Test nove pogonske različice

Test: toyota RAV4 hibrid

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Toyota RAV4 - fotogalerija testnega vozila | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Novi hibridni pogon v prenovljeni toyoti RAV4 prinaša dodano vrednost v obliki tihe in prijetne vožnje po mestu ter v zmernem terenskem okolju. Presenetljivo nizka je tudi poraba goriva. Polno opremljen dvokolesno gnani hibridni RAV4 stane okrog 36 tisoč evrov.

Fotogalerija
1 / 33

Poudarki Toyota RAV4 - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Hibridne različice pogonov smo do zdaj poznali pri premium znamkah, kjer so predvsem povečali konično moč vozila in učinkovito izkoriščali razpoložljivo kategorijo. Kombinacijo bencinskega in električnega motorja je Toyota zdaj vgradila tudi v RAV4.

Dvokolesno gnana različica prepriča z mirnostjo vožnje, med katero se pogosto vklopi električni del hibridnega pogona in tudi zato je mogoče porabo goriva spustiti pod šest litrov na sto prevoženih kilometrov. Zdaj lahko torej tudi izlet na neasfaltirano cesto mine v znamenju tišine motorja, pokov kamenja in šelestenja listja.

Ob upoštevanju finančnih ugodnosti Toyote je hibridna različica od primerljive dizelsko gnane dražja za manj kot dva tisoč evrov. Gre torej za smotrno izbiro voznika, ki rad uživa v tihem in varčnem avtomobilu, obenem pa z določenimi oblikovalskimi elementi tudi okolici sporoča, da vozi ekološko prijazen avtomobil.

Ali je dodatni štirikolesni hibridni pogon pri RAV4 res lahko tudi ustrezno nadomestilo dizelskega motorja in štirikolesnega pogona, ta pri RAV4 namreč sploh ni več na voljo, bo treba počakati na naslednji test tovrstne pogonske različice. Vsekakor pa primer testnega RAV4 daje vedeti, da so očitno dizelskim motorjem šteti dnevi tudi na področju športnih terencev.  

MOTOR: bencinski 2,5-litrski motor in električni motor, sistemska moč: 143 kilovatov
PORABA: 6,3 litra na 100 prevoženih kilometrov
CENA: 38.700 EUR (s popustom: 36.200 EUR)
 

CENA AVTOMOBILA
VAŠE MNENJE
ZA PIKOLOVCE
TEHNIČNI PODATKI

Toyota RAV4 - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Toyota hibridni pogon pri prenovljenem RAV4 postavlja med glavne adute

RAV4 je že večkrat preskušeno dokazani športni terenec iz Toyote, ki je zdaj prvič dobil tudi hibridni pogonski sklop. Japonci so pri prenovi RAV4 celo pogumno izpostavili tovrsten pogon in ga tudi na tradicionalnih trgih, kakršen je nedvomno tudi slovenski, postavili ob bok klasičnim izbiram terencev z dizelskim motorjem in štirikolesnim pogonom. Pri hibridnem RAV4 take kombinacije ni več.

Skupna konična moč bencinsko-električnega motorja je 145 kilovatov

Prenovljeni RAV4 je po vzoru priusa, aurisa in yarisa zdaj prvič dobil hibridno pogonsko tehnologijo. Osnova pogona je 2,5-litrski bencinski štirivaljni motor s 114 kilovati. Ta zaradi večjega izkoristka deluje po Atkinsonovemu principu – odpiranje ventilov je torej prilagojeno na trenutne vrtljaje motorja in obremenitve – in se med vožnjo uspešno dopolnjuje s spredaj postavljenim 105-kilovatnim elektromotorjem.

Skupna sistemska konična moč bencinsko-električnega motornega tandema znaša 145 kilovatov oziroma slabih 200 "konjev".

Toyota RAV4 - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Tudi pri dvokolesno gnanem RAV4 ima hibridni pogon znatno dodano vrednost

Samozavest Toyote pa vendarle ni naključna. V našem prvem testnem RAV4 hibrid se pogon sicer ni prenašal na vsa štiri kolesa, temveč le na sprednji par koles. Zato na tem mestu še ne moremo vedeti, ali bo kombinacija bencinskega in električnega motorja delovala dovolj optimalno, da bo pri kupcih zamenjala omenjeno štirikolesno različico z dizelskim motorjem. Med obema pogonskima različicama je sicer 2.500 evrov razlike.

Na drugi strani lahko zatrdimo, da ima hibridni pogon pri RAV4 v različici pogona 4x2 velik potencial in da zagotovo enemu najboljših športnih terencev svojega razreda prinaša pomembno dodano vrednost.

Toyota RAV4 - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Športni terenec, ki ga v mestu in po terenu peljemo na elektriko

Ta dodana vrednost se opazi tako v boljši oziroma bolj prijetni vozniški izkušnji kot tudi za tako veliko vozilo zelo zgledno porabo goriva. Čeprav RAV4 še nima najnovejšega hibridnega pogonskega sklopa, ki smo ga že zelo pohvalili v novi generaciji priusa in zapisali, da ga morajo kar najhitreje dobiti tudi druge hibridne toyote, smo bili presenečeni nad dolžino vožnje, ko smo v tišini peljali z električno energijo.

Pogon je šele pri hitrosti okrog 40 kilometrov na uro vklopil delovanje bencinskega motorja, zato je bilo veliko vožnje po mestu in urbanih središčih opravljene v prijetni tišini in udobju tudi sicer dobro izoliranega RAV4. Kombinacija tišine in električnega pogona je zanimiva tudi na neasfaltiranih cestah in lažjem terenu, ki mu je kos tudi dvokolesno gnani RAV4.

Toyota RAV4 - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

In avtocesta?

Ob odločnih pospeševanjih je sicer tudi pri tem hibridu slišati trud motorja, ki se požene v visoke vrtljaje. Toda ko avtomobil doseže višjo stopnjo hitrosti, je mogoče to hitrost ohranjati z zgledno stopnjo mirnosti in tišine pogonskega motorja.

Na makadamski cesti se sliši vsak pok kamenja in vej pod njegovimi kolesi ter šelestenje lista, ko si avtomobil tam zunaj v naravi utira pot v neznano. Tako avtomobil kot narava v tem trenutku stopita v pravo sožitje, saj je tudi električna energija v avtomobilu rezultat naravnih oziroma fizikalnih zakonitosti.

Toyota RAV4 - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Odlična poraba goriva, ki lahko pade tudi pod šest litrov na sto prevoženih kilometrov

Poraba goriva se je med običajno vožnjo zlahka spustila tudi pod šest litrov na sto prevoženih kilometrov. V povprečju smo na sto kilometrov porabili 6,5 litra bencinskega goriva in iz tega vidika gre za energijsko enega najbolj učinkovitih in najmanj požrešnih športnih terencev.

In ker se hibridni RAV4 tudi navzven rahlo razlikuje od bencinske oziroma dizelske različice, je avtomobil lahko tudi podaljšek voznikovega drugačnega in ekološko usmerjenega razmišljanja ter življenjskega sloga.

Toyota RAV4 - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Ker država subvencij za klasične hibride ne ponuja, si jih je omislila kar Toyota sama

Hibridni RAV4 z najvišjo stopnjo opreme premium stane slabih 40 tisoč evrov, naš testni konkretno 38.700 tisoč evrov. Za razliko od električnih vozil in priključnih hibridov državni Eko sklad ne ponuja subvencij za klasične hibride, zato so pri Toyoti uvedli kar tako imenovani Toyotin eko sklad in kupcem namenili dva tisoč evrov "subvencije".

Kdor bi zaradi svoje uporabe avtomobila vendarle želel štirikolesni pogon, bo moral pri hibridnem RAV4 doplačati še 2.600 evrov. Ob upoštevanju omenjenega popusta je torej tudi štirikolesna različica z najvišjo stopnjo opreme dosegljiva za dobrih 37 tisoč evrov.

Primerljivi RAV4 z dvokolesnim pogonom in dvolitrskim dizelskim motorjem je od testne hibridne različice cenejši za štiri tisoč evrov oziroma dva tisočaka ob upoštevanju Toyotine hibridne subvencije. Cenovno je torej dvokolesno gnani hibridni športni terenec konkurenčen dizelskemu bratu, ali to velja tudi v primeru kakovosti in vsakodnevne uporabnosti pri izbiri štirikolesno gnane dizelske ali hibridne različice, bo pokazal konkreten preizkus na klancu.

Katero različico pogon bi izbralki pri toyoti RAV4?

  • bencinski motor
    3,53 %
    3 glasov
  • dizelski motor
    27,06 %
    23 glasov
  • hibridni pogon
    69,41 %
    59 glasov
Oddanih 85 glasov
  CENA
CENA TESTNEGA MODELA: 38.700 EUR
CENA OSNOVNEGA MODELA: 32.750 EUR (2WD limited)
OSNOVNA CENA TESTNEGA MODELA: 37.350 EUR (2WD premium)
DODATNA OPREMA:  
- biserna barva: 750 EUR
- Toyota Safety Sense Premium (sisem prepoznavanja prometnih znakov, sistem zaznave pešcev in opozorila na morebitni trk ter samodejna pomoč pri zaviranju, sistem opozarjanja ob nenamerni menjavi prometnega pasu, samodejno uravnavanje dolžine svetlobnega snopa, prilagodljiv tempomat: 600 EUR
 
 
POPUSTI: 2.000 EUR (Toyotina hibridna subvencija), 500 EUR (financiranje)

Za pikolovce

Del nabora Toyota Safety Sense je tudi sistem za prepoznavanje prometnih znakov in opozarjanje na omejitve hitrosti. Čeprav so te največkrat pravilno in hitro prikazane na osrednjem delu armaturne plošče pred voznikom, smo nekajkrat opazili tudi povsem napačno signalizirane omejitve. Sredi avtoceste nas je avtomobil opozarjal na omejitev 50 kilometrov na uro. Da to ni napaka RAV4, temveč pomanjkljivost sistema, smo opazili še med vožnjo novega priusa. Omenjene omejitve hitrosti je namreč nepričakovano tudi prius signaliziral na povsem istih odsekih kot RAV4.

TEHNIČNI PODATKI: toyota RAV4 2,5 HSD 4x2 premium TSS
ZASNOVA: srednji razred SUV; 5 vrat, 5 sedežev
MOTOR: bencinski 4-valjni atmosferski motor; delovna prostornina: 2.494 cm3; moč: 145 kW; elektro motor moč 105 kW,  navor: 270 Nm; sistemska moč: 145 kW
PRENOS MOČI: pogon spredaj; samodejni CVT;
MERE in MASE: dolžina: 4.605 mm; širina: 1.845 mm; višina: 1.705 mm; medosna razdalja: 2.660 mm; prtljažnik: 501 litrov; masa vozila: 1.625 kg, nosilnost: 580 kg,  vlečna kapaciteta: 800 kg ( prikolica z zavorami), prostorrnina posode za gorivo: 56 l
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 180 km/h, čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 8,3 s; mestna vožnja: 4,9 l/100 km, odprte ceste: 5,0 l/100 km, kombinirano: 4,9 l/100 km; emisije: 115 g CO2/km, Euro 6
VARNOST: ABS, ESP, isofix, nadzor stabilnost vozila in prikolice, TCR, pomoč pri speljevanju v klanec, sistem zaznavanja vozil v mrtvem kotu pri vzvratnem speljevanju s parkirnega mesta, prednji in zadnji parkirni senzorji, kamera zadaj, 7 zračnih blazin,
SERIJSKA OPREMA: LED svetlobno vodilo spredaj in zadaj, zadnji spojler, prednji in zadnji odbijač v kombinaciji črne barve in barve vozila, samodejni izklop žarometov, senzor za dež, daljinsko centralno zaklepanje, sistem za samodejno odklepanjen in zagon motorja s pritiskom na gumb, električna zadnja vrata, usnjen volanski obroč, po višini in globini nastavljiv volanski obroč, ekran zadnje kamere, samodejna klimatska  naprava z dvopodročnim delovanjem, pomični naslon za roke spredaj, električni vzdolžni pomik voznikovega sedeža, ogrevana prednja sedeža, sistem EasyFlat podiranja sedežev, električen pomik prednjih in zadnjih stekel, 7'' multifunkcijski digitalni zaslon Toyota Touch 2 z navigacijo, mreža za prtljago, monitor za panoramski pogled (4 kamere, 360-stopinjski pogled okrog vozila, pogled iz ptičje perspektive) ...
GARANCIJA: 24-urna brezplačna pomoč na cesti, 3-leta ali 100 tisoč prevoženih kilometrov, 3 leta ali 150.000 prevoženih kilometrov za elemente hibridnega pogona
Ne spreglejte