Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
3. 7. 2016,
9.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Športni Avtomoto Seat

Nedelja, 3. 7. 2016, 9.29

6 let, 6 mesecev

Test: seat leon cupra 2.0 TSI

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Seat leon cupra - fotogalerija testnega vozila | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Seat leon cupra je dobil še dodatnih deset "konjev" in postal najmočnejši serijski seat. Najpomembneje je, da je ohranil naravo najboljšega kameleona v svojem razredu in da še pred prenovo leona ponudil tudi zrcalno povezljivost z mobilnimi telefoni. To je cestna zabava za okrog 35 tisoč evrov.

Fotogalerija
1 / 25

Poudarki Seat leon cupra - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Seat leon v svoji najmočnejši različici ostaja na eni strani (skoraj) brezkompromisni športnik ter na drugi s petimi vrati in do potnikov prijaznim delovanjem motorja, ko ni vključen športni program cupra, tudi odličen vsakodnevni sopotnik. Med športnimi kombilimuzinami leon ostaja najboljši kameleon, ki je sposoben svoj značaj povsem zamenjati že med dvema ovinkoma.

Dodatnih deset "konjev" prinaša predvsem aduta v prestižnem boju s tekmeci, saj so pomembnejši napredki na področju opreme. To je predvsem povezljivost s pametnimi telefoni oziroma zrcaljenje aplikacij na sredinsko konzolo. Avtomobil pričakovano navduši z voznimi lastnostmi, uravnoteženostjo in tudi zgledno porabo goriva. Kdor bi z njim želel na dirkališča, naj razmisli o paketu Performance.

Motor: dvolitrski bencinski motor TSI (213 kW)
Poraba goriva: 8,9 litra na 100 prevoženih kilometrov
Cena testnega avtomobila: 35.029 EUR
 

ZA PIKOLOVCE
VAŠE MNENJE
CENA
TEHNIČNI PODATKI

Seat leon cupra - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Se spomnite Jerebove seat ibize kit car?

Vsakdo, ki mu v Sloveniji (in tudi na območju nekdanje Jugoslavije) po žilah poleg krvi teče vsaj kakšen deciliter bencinsko-adrenalinskega napoja in so mu všeč tudi dirkalni športni avtomobili, se še v živo spomni seat ibize kit car voznika relija Andreja Jereba. V začetku prejšnjega desetletja je z njo kraljeval na relijih v naši regiji in s kombinacijo gromkega zvoka dvolitrskega atmosferskega motorja privržencem hitrih avtomobilov dvigal kocine.

Seat leon cupra - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Odmik od športnosti in drznega oblikovanja, toda avtomobilski sladkorčki ostajajo

Seat kot znamka se je od takrat usmeril v precej bolj "mainstream" vode: vsaj uradno se je umaknil iz večine dirkaških serij in začel na trgu ponujati tudi oblikovno manj drzne avtomobile. Tudi ateca, prvi športni terenec španske znamke, je korak v smer širše ponudbe za evropski avtomobilski trg. Seat tam v zadnjem obdobju doživlja svetle trenutke, lansko leto so končali celo s pozitivno bilanco in taka usmeritev je za tovarno v Martorellu očitno prava pot.

Na drugi strani pa Seat še vedno skriva prave avtomobilske sladkorčke, ki jih poznamo pod imenom cupra. Leon v tej športni izvedbi je duhovni naslednik, seveda v serijski različici, tiste Jerebove brutalne dirkaške ibize ali tudi leona WTCC, ki smo ga pred leti vozili po letališču v Lescah. Z novo različico, ki jo zaznamuje oznaka 290 – to ne pomeni nič drugega, kot da jo poganja motor z močjo 213 kilovatov oziroma 290 "konjev" –, so pri Seatu storili še korak naprej pri zmogljivostih, a ključen je vendarle napredek v tehniki in vsebini španskega avtomobila.

Seat leon cupra - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Dodatnih deset "konjev" je prestižne narave, bistvo leona cupre so kameleonske sposobnosti

Poudarjamo, da je imel leon cupra že s predhodnimi 280 "konji" enega najmočnejših motorjev v razredu in da prirastek desetih "konjev" pomeni predvsem prestižnega aduta v primerjavi z neposrednimi tekmeci. Glavni adut leona cupre poleg motorja ostajajo predvsem njegove kameleonske sposobnosti.

V navadnem načinu vožnje je zelo miren, sicer še vedno zelo hiter avtomobil, a prav nič cukajoč, divji in utrujajoč športni avtomobil. S petimi vrati je leon tudi v tako močni različici enako družinsko uporaben kot leon z najšibkejšim motorjem. To na primer velja tudi za sedeže v notranjosti, ki so precej mehki in imajo zadovoljiv, a nikakor skrajen stranski oprijem.

Seat leon cupra - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Motor odličen, prav tako vozne lastnosti – kdor želi na dirkališča, naj doplača paket Performance

Izbira športnega programa cupra spet naredi ključno razliko. Motor znotraj avtomobila postane bistveno glasnejši, bolj odzivna je stopalka za plin, trši postane volanski obroč. Obračalni krog je sicer v obeh načinih vožnje precej velik. Od enega do drugega skrajnega položaja volana nas loči le en poln vrtljaj volanskega obroča. Vozne lastnosti so seveda odlične, saj je leon zelo dobro uravnotežen avtomobil in je tako kos vsej silni "konjenici" pod pokrovom motorja. Ta leon ima na primer okrog 30 "konjev" več kot nekoč Jerebova ibiza kit car.

Kdor bi jo vendarle kupil predvsem zaradi skrajnih vozniških in športnih užitkov ter bi se nameraval z njo kot Jurij Tepeš podati na znamenita evropska dirkališča, bo moral razmisliti o doplačilu za paket Performance. Ta leonu prinaša predvsem ustreznejše zavore Brembo. Serijske se pri agresivnejši vožnji dokaj hitro pregrejejo.

Seat leon cupra - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Ročni menjalnik za še pristnejši stik z avtomobilom

In še to – leon cupra s šeststopenjskim ročnim menjalnikom ni le dva tisoč evrov cenejši, temveč je tudi pravi posladek za avtomobilske puriste. Čeprav tudi samodejni menjalnik DSG dobro opravi svojo vlogo – predvsem ob polsamodejni uporabi, ko prestave pretikamo z obvolanskimi ročicami –, ročni menjalnik vendarle še na bolj pristen način skrbi za neposredni stik voznika in avtomobila.

Seat leon cupra - fotogalerija testnega vozila | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Bistvo nove različice tudi naprednejši digitalni vmesnik, ki avtomobil povezuje s pametnimi telefoni

Za zdaj najmočnejša različica leona cupra je v testni različici stala dobrih 35 tisoč evrov. Med dodatno opremo je tudi povezljivost s pametnimi telefoni. Leon je torej že pred jesensko prenovo dobil sisteme, kot sta Car Play in Android Auto, kar lahko avtomobilu štejemo v dodatno dobro. Cena ga postavlja v konkurenčni položaj mini razreda športnih kombilimuzin.

Pri Seatu moči motorja v nedogled najbrž ne bodo mogli povečevati in verjetno bo naslednji velik izziv vrnitev leona s štirikolesnim pogonom. Konkurenčni ford focus RS je že pokazal, kakšno dodano vrednost tovrstnim avtomobilom prinaša inteligentni pogon na vsa štiri kolesa.

Ker je focus RS manj kot deset tisoč evrov dražji od testnega leona, je to pri tistih voznikih, ki iščejo brezkompromisnega športnika za na cesto in dirkališča (na novega renault megana RS seveda še čakamo), poleg volkswagen golfa R njegov najresnejši tekmec.

Katero športno kombilimuzino bi izbrali?

  • seat leon cupra
    18,43 %
    47 glasov
  • ford focus RS
    42,35 %
    108 glasov
  • volkswagen golf R
    14,12 %
    36 glasov
  • ford focus ST
    2,75 %
    7 glasov
  • honda civic type-R
    11,37 %
    29 glasov
  • renault megane RS
    9,41 %
    24 glasov
  • opel astra OPC
    1,57 %
    4 glasov
Oddanih 255 glasov

Za pikolovce

Če bi bil leon obut v palec manjša kolesa oziroma gume, bi bila lahko vsakodnevna vožnja najbrž še nekoliko bolj udobna.

  CENA
cena testne različice: 35.029 EUR
osnovni model testne različice: 30.778 EUR
dodatna oprema: 4.251 EUR
- alorsko modra barva: 603 EUR
- asistenčni paket (asistenca high beam assist, samodejni vklop/zaklop dolgih žarometov): 322 EUR
- paket cupra black (črna barva zunanjih ogledal, 19-palčna aluminijasta platišča, črne zavorne čeljusti ...): 231 EUR
- navigacijski sistem High s kartografijo Evrope (6,5-barvni zaslon na dotik, 8 zvočnikov, Full Link, 10 GB HHD ...): 1.591 EUR
- tempomat z avtomatskim uravnavanjem razdalje: 516 EUR
- parkirni senzorji spredaj in zadaj + OPS optični prikaz: 526 EUR
- zimski paket: 462 EUR
 

 

TEHNIČNI PODATKI: seat leon cupra 2.0 TSI
ZASNOVA: spodnji srednji razred; 5 vrat, 5 sedežev
MOTOR: bencinski 4-valjni atmosferski motor; delovna prostornina: 1.984 cm3 pri 5.900 vrt./min., navor: 350 Nm od 1.700 do 5.800 vrt./min,
PRENOS MOČI: pogon spredaj; šeststopenjski ročni menjalnik
MERE in MASE: dolžina: 4.263 mm; širina: 1.784 mm; višina: 1.459 mm; medosna razdalja: 2.636 mm; prtljažnik: 380-1.210 litrov; masa vozila: 1.395 kg, nosilnost: 495 kg, 
ZMOGLJIVOSTI in PORABA: največja hitrost: 250 km/h, čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 5,8 s; mestna vožnja: 8,8 l/100 km, odprte ceste: 5,5 l/100 km, kombinirano: 6,7 l/100 km; emisije: 156 g CO2/km, Euro 6
SERIJSKA OPREMA: kromirani dekorativni elementi v notranjosti, mrežna v prtljažnem prostoru, notranje vzvratno ogledalo  s funkcijo samozatemnitve, polni paket LED (žarometi LED spredaj, luči LED zadaj, osvetlitev LED registrske tablice), posebno vzmetenje Cupra, pragovi z logotipom Cupra, predal pod sprednjim sedežem, progresivni servo volan, prostor za shranjevanje v centralni konzoli, senzor za dež, senzor za svetlobo (samodejni funkciji Coming&Leaving Home), sprednja športna sedeža v alkantari, sprednji pragovi Cupra v aluminiju, usnjen volanski obroč v dizajnu Cupra, zapora diferenciala sprednje preme (VAQ), vidna ovalna dvojna izpušna cev, vozni profil Seat Cupra z dinamičnim uravnavanjem podvozja DCC
GARANCIJA: 24-urna brezplačna pomoč na cesti, 3-leta ali 100 tisoč prevoženih kilometrov, 3 leta ali 150.000 prevoženih kilometrov za elemente hibridnega pogona

 

Ne spreglejte