Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
4. 1. 2016,
22.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Renault

Ponedeljek, 4. 1. 2016, 22.03

8 let

Renault twizy - malček s slovenskim motorjem je štirikrat varčnejši od tesle S

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Renault twizy je nenavaden in simpatičen električni avtomobil. Je odličen oglaševalski pano posameznikov. Twizy je špartanski, saj niti vrata niso serijska, in štirikrat varčnejši od tesle S.

Pravi avtomobil ali nadgradnja skuterja?

Ko smo z renaultom twizyjem odpeljali prve kilometre, smo si hoteli na vetrobransko steklo prilepiti listek z opozorilom, da moramo ta nedvomno nenavadni, za mnoge pa tudi zelo simpatičen električni avtomobilček, ocenjevati skozi oči uporabnika skuterja. Ni se nam zdelo pravično, da bi precej špartansko zasnovanega twizyja postavili neposredno ob bok mestnim avtomobilom. V svojem bistvu je namreč bližje nadgradnji skuterja, tak pa naj bi bil tudi njegov prvinski namen uporabe. Renault je twizyja videl v velikih evropskih mestih, kjer je prometna gneča stalnica in kjer je potrebno za mobilnost kar nekaj spretnosti ter vozniške drznosti. Uporabnik na skuterju je ranljiv, v avtomobilu kot je twizy pa pri mestnih hitrostih vendarle bolj zaščiten. Kdor se je kdaj na primer peljal skozi središče Rima, se zagotovo spomni številnih mestnih malčkov kot sta smart fortwo ali toyota iQ. Twizy je njihova bistveno cenejša alternativa.

Twizy je brez dvoma špartanski avtomobil – doplačati je treba celo za vrata

Tale avtomobil je nedvomno špartanski. Voznik ima pred seboj le volanski obroč, nekaj najbolj osnovnih stikal, digitalni prikazovalnik in ročno zavoro. Klimatske naprave ni, prav tako ne radijskega sprejemnika. Pošalimo se lahko, da ima twizy kar dva "prtljažnika". Tisti spredaj levo ima prostornino 3,5 litra, spredaj desno s ključavnico pa pet litrov.

Doplačljiva stranska vrata se futuristično odpirajo navzgor, a nimajo stekel. Okna so torej ves čas vožnje odprta. V primeru dežja je voznik dobro zaščiten, izjema je le v primeru močnejšega stranskega vetra. Kot zanimivost povejmo, da twizy niti svojih plastičnih dvižnih vrat brez stekel nima vgrajenih serijsko in da je treba zanje doplačati precej visok znesek 590 evrov. Kdor bi vendarle želel doplačati za okni, ga bodo stala 366 evrov.

Sedež je plastičen in le z osnovnim oblazinjenjem, nudi pa zgledno vzdolžno nastavljanje. Hrbtišče sedeža je nekoliko izboklo in vožnja zato ni najbolj udobna. Kljub majhnosti ima twizy prostor tudi za sopotnika, ki v slogu motociklov sedi za voznikom. Prostora na zadnjem sedežu je presenetljivo veliko, saj med vožnjo nudi celo več udobja kot vozniški prostor. Na zadnji sedež je mogoče namestiti celo nekatere otroške sedeže. Očetje ali mame, ki želijo otroka v vrtec pripeljati v stilu, to s twizyjem zagotovo lahko storijo zelo učinkovito.

Špartanski twizy na sto kilometrov porabi od trikrat do štirikrat manj energije kot tesla S

Eden ključnih elementov twizyja je slovenski, saj so njegov električni motor izdelali v novogoriški Letriki. Gre za 13-kilovatni asinhroni elektromotor, ki se dopolnjuje z litij-ionsko baterijo s kapaciteto sedem kilovatnih ur. Ker twizy skupaj z voznikom tehta le dobrih 500 kilogramov, je energijski izkoristek odličen. Na sto prevoženih kilometrov je testni twizy porabil 8,7 kilovatne ure električne energije.

Za primerjavo: ko smo preskušali nissan leafa, je ta na sto kilometrov porabil dobrih 14 kilovatnih ur, električni kia soul pa 21. Twizy ima tudi od trikrat do štirikrat manjšo porabo električne energije kot tesla S. Tudi če bi twizyja polnili doma v času višje tarife, bi strošek stotih kilometrov znašal le 60 centov.

Z njim raje vozite po mestu kot po hitri cesti ali avtocesti

Čeprav lahko twizy uradno zapelje tudi na hitro cesto ali avtocesto, tega ne priporočamo; tudi med testom smo se ljubljanski obvoznici zavestno izogibali. Razpoložljiva hitrost je sicer zadovoljiva, a težje bi se sprijaznili s hrupom in z nenavadnim občutkom vožnje z na pol odprtim avtomobilom med preostalimi hitrejšimi vozili.

Imeli smo tudi pomisleke iz stališča varnosti, saj je tudi organizacija Euro NCAP že opozorila na varnostno krhkost tovrstnih štirikolesnikov. Med tistimi, ki so na trgu, je bil sicer twizy varnostno vsaj zadovoljiv. Na testu je bil namreč edini serijsko opremljen z voznikovo zračno blazino, ki v tem razredu vozil ni obvezna. Sistema ESP tak štirikolesnik kajpak nima.

Previsov skoraj ni, avtomobil je na cesti stabilen

Vozniško je twizy zabaven. Kogar bo zaradi trdega sedeža bolel hrbet, bo imel na obrazu vseeno pogosto nasmešek. Kolesa so postavljena v skrajne štiri kote vozila, previsov pravzaprav ni in zato je njegova lega na cesti zelo stabilna.

Voznik sedi na sredini ozkega vozila, preglednost na vse strani je odlična in doplačljivih parkirnih senzorjev na zadku nismo prav nič pogrešali. Avtomobil seveda nima servo volana, zato vrtenje volanskega obroča zahteva nekoliko več moči kot smo jih vajeni v drugih mestnih avtomobilih.

Tudi pri podvozju je zasnova preprosta in preverjena. Ker ima twizy maso le 474 kilogramov, tudi zavore zanesljivo opravijo svojo nalogo. Pri zaviranju malenkostno pomaga tudi sam električni motor, ki med zaviranjem regenerira zavorno kinetično energijo.

Odličen, kadar baterijo polnimo doma, v mestu je drugače: twizy podpira le vtičnico šuko

Vozniška izkušnja je zanimiva tako z vidika voznih lastnosti kot tudi uporabnosti. S twizyjem brez težav dosežemo hitrost 50 ali 60 kilometrov na uro, baterija pa omogoča doseg od 70 do 80 kilometrov. Ker je avtomobil lahek, regeneracija energije deluje v prid voznika; če ta nekoliko pazi, je mogoče dobro vzdrževati oziroma nadgrajevati električni doseg.

Poudarjamo, da je twizy iz vidika električne uporabnosti zanimiv predvsem za voznike, ki bi ga polnili doma. Ena njegovih največjih pomanjkljivosti je prav nabor različnih priključkov oziroma kompatibilnost z električnimi polnilnicami. Avtomobil namreč omogoča le polnjenje prek najbolj osnovne šuko vtičnice. Težava ni le v počasnem polnjenju, temveč tudi v razpoložljivih vtičnicah na javnih električnih polnilnih postajah.

Marsikatera polnilnica v Ljubljani na primer sploh ne podpira priključka na tovrstno vtičnico in uporabnost avtomobila bi bila veliko večja, če bi podpiral vsaj še tako imenovani priključek "Type 2". Renault te rešitve uradno ne nudi, je pa mogoče na poprodajnem trgu kupiti ustrezne adapterje.

Iz tega razloga je twizy primeren predvsem za voznike, ki bi baterijo polnili doma. Tako zadnjih 10 ali 20 kilometrov v mestu ne bi iskali proste in primerne polnilnice, temveč bi to četrtino energije v bateriji raje namenili za vožnjo do želenega cilja. Polnjenje baterije naj po zagotovilih Renaulta ne traja več kot tri ure in pol.

Za twizyja je treba po prejetju subvencije odšteti dobrih šest tisoč evrov

Če upoštevamo subvencijo tri tisoč evrov za nakup električnega vozila, stane povprečen twizy okrog šest tisoč evrov. Temu je treba prišteti še najem baterije, ki nas pri letno 10 tisoč prevoženih kilometrov stane 54 evrov na mesec. V roku petih let bi za baterijo torej doplačali dobre tri tisočake. Twizy kupca v petih letih stane slabih deset tisoč evrov, a je zaradi najema baterije (njen strošek se razdeli v 60 mesečnih obrokov) začetna naložba precej manjša. Pri najemu baterije je treba poudariti, da cena vsebuje tudi brezplačno asistenco na cesti. Ta velja tudi v primeru, da ostanete na cesti s prazno baterijo. Pripada vam vleka do najbližje polnilne postaje v radiju 80 kilometrov.

Zaradi svoje preprostosti in majhnosti je twizy finančno zanimiv avtomobil. Kljub vsemi je treba priznati, da nakup francoskega malčka s slovenskim motorjem ne more biti zgolj racionalna odločitev. Do takega zaključka pridemo tako iz vidika mestne uporabnosti, kjer je twizy še vedno bistveno manj okreten kot skuter, kakor tudi iz vidika njegove cene. Ta se pač približa klasičnim mestnim avtomobilom.

Avtomobil kot učinkovit oglaševalski pano podjetij in tudi ekološko usmerjenih posameznikov

Toda na drugi strani je twizy prvovrsten oglaševalski pano. Upamo si trditi, da je danes težko dobiti avtomobil, ki bi bil bolj primeren za reklamiranje. Na cesti se za njim obrača staro in mlado, veliko pozornosti zavzame tako pred semaforjih v mestu, kot na parkiriščih ali na podeželju. Twizy je marketinški avtomobil tako za podjetja, kot seveda tudi za posameznike. Kdor se želi z avtomobilom zabavati in mu je všeč, da ga ljudje na ulici vidijo in v njem prepoznajo osebo, ki podpira do okolja prijazne ekološke avtomobile, se bo z njim zagotovo spoprijateljil.

Po slovenskih cestah vozi že petnajst twizyjev, Letrika je zanj izdelala že vsaj 16 tisoč električnih motorjev

Renault je uspel do zdaj v Sloveniji prodati zelo solidno število 15 twizyjev, med katerimi je velika večina pristala v zasebnih rokah. Pri uvozniku Renaulta za povprečnega kupca twizyja pravijo, da ga je kupil za potepanje po mestu, vožnjo do službe ali šole, predvsem pa zaradi zabavnosti ekološke vožnje. Pri tem poudarjajo, da twizy nikakor ne spada le v velika mesta kot je Ljubljana.

Uspeh twizyja je kajpak pomemben tudi za poslovanje Letrike. Tam nam sicer iz poslovnih razlogov niso mogli povedati, koliko električnih motorjev so že dostavili Renaultu in do kdaj imajo z njimi sklenjeno pogodbo. Toda ker je znan podatek, da je Renault do zdaj prodal že 16 tisoč twizyjev in da je prodaja v letošnjem prvem polletju narasla za šest odstotkov, je uspeh malčka dober obet tudi za slovensko gospodarstvo.

Ne spreglejte