Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
23. 12. 2015,
9.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Renault

Sreda, 23. 12. 2015, 9.42

8 let

Renault twingo 1,2

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nekdaj pravi trendsetter svojega razreda je dobil obilico resne konkurence. Twingo je s svežo podobo sicer na dobri poti, da obdrži svoj krog kupcev, a z vidika tehnike je perspektiva drugačna.

Podoba njegov največji adut

Ja, prenova twinga je najbolj očitna na nosu vozila, ki s svojimi mehkimi zaobljenimi potezami in dvema povsem okroglima lučema res ustvarja podobo simpatičnega avtomobilčka. Ta twingov zabavni obraz – to smo sicer razkrili že na prvi vožnji na mednarodni predstavitvi – pa naj bi hkrati tudi predstavljal oblikovno izhodišče Renaultove dizajnerske pomladi. Prenovljenega twinga boste sicer lahko prepoznali tudi od zadaj, kjer so novost dodatne luči, nameščene na prtljažnih vratih.

Prav zunanja podoba pa je po našem mnenju tudi največji adut zadnje generacije francoskega malčka, ki nastaja v Novem mestu. Res je, da imajo vsake oči svojega "malarja", a vpadljiv testni twingo, odet v bolj damsko barvo in okrašen s plastičnimi dodatki (športna obroba prvega in zadnjega odbijača) karbonskega vzorca ter s kromiranimi vzvratni ogledali, je vzbujal nemalo pozornosti in celo poželjivih vzdihov. Podobo je sicer pri twingu mogoče še dodatno oplemeniti s širokim naborom nalepk in karoserijskih dodatkov, ki kupcu omogočajo unikatno personalizacijo vozila po lastnem okusu. To je vsekakor dodaten plus, ne pa tudi novost na trgu.

Notranjost praktično nespremenjena

No, v testnem twingu nas je pričakala praktično nespremenjena notranjost, na barvno osveženi armaturni plošči, ki je skupek analognih in digitalnih merilnikov, pa tudi ni bilo novega Applovega multimedijskega vmesnika.

Notranjost lepo oplemenitijo rdeči šivi, ki obrobljajo sredinsko postavljen sklop merilnikov. Med prednosti še vedno sodijo tudi oba vzdolžno pomična zadnja sedeža in priročen odlagalni prostor, ki se nahaja takoj za volanskim obročem.

Brez tehničnih presežkov

Ja, naš testni primerek pa z vidika tehnike res ni izstopal v nobenem pogledu. Pod motornim pokrovom je namreč brnel atmosferski 1,2-litrski bencinski motor s 55 kilovati in 107 njutonmetri, ki v osnovi sicer zadovoljivo opravlja svoje delo, a je s 6,4 litra testne porabe po našem mnenju vseeno preveč potraten glede na svoje zmogljivosti. Menimo, da bi se avtomobilu mnogo bolj podal novi energy turbo bencinar TCe ali pa 1,5-litrski dCi dizelski "šparavec". Na seznamu njegove varnostne opreme pa recimo tudi ni bilo sistema ESP, ki je v mnogih cenovno primerljivih konkurenčnih mestnih malčkih že del serijske opreme.

Odgovorna in težka naloga?

Twingo je vsekakor pomemben člen Renaultove modelne palete, ki pa je izredno pomemben tudi za slovensko gospodarstvo. Glede na dejstvo, da bo njegova tržna uspešnost močno vplivala na poslovanje Revoza v letu 2012, smo mnenja, da malčka iz Novega mesta na trgu čaka zelo odgovorna in težka naloga. Twingo je še vedno privlačno oblikovan in prostorsko relativno dovolj prilagodljiv malček, a povsem povprečno vozen in tehnično ne ravno najbolj sodoben avtomobil. Sveža podoba sicer utegne zadržati svoj krog kupcev, a vprašanje je, koliko časa še. No, nekdanjo twingovo zares revolucionarno zasnovo – majhen zunaj, velik znotraj – že kar nekaj časa v večini ponujajo tudi njegovi neposredni avtomobilski konkurenti.

Glede na nekatere najbolj aktualne konkurente (up, mii, citigo, picanto, panda, ...) pa tokratni testni twingo tudi ni ponujal naprednejših varnostno-voznih sistemov in predvsem zadnjega para vrat, ki pa pri majhnem francozu iz Novega mesta žal sploh niso opcija. Tempomat, omejevalnik hitrosti, pa samodejna klima in električno pomična sončna streha ter prilagodljivi zadnji sedeži pač tudi v razredu najmanjših že dolgo več ne sodijo med zares sveže in inovativne tehnične novosti.

Ne spreglejte