Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
19. 12. 2015,
0.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Renault Družinski Avtomoto

Sobota, 19. 12. 2015, 0.16

8 let

Renault scenic xmod dCi 110

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Povpraševanju na trgu, ki prednosti pred klasičnim enoprostorcem daje križancem s terenskim videzom, s scenicom xmod odgovarja tudi Renault. Ima tak scenic dovolj dodane vrednosti?

Odgovor na zahteve trga

Renault se dobro zaveda tržnega pomena scenica, ki je v Evropi s skoraj petinskim deležem še vedno najbolje prodajani enoprostorec, in aktualnih avtomobilskih trendov, ki se od klasičnih družinskih enoprostorcev nagibajo v smer navideznih križancev med cestnim in terenskim vozilom.

Lani se je prodajna krivulja prvič obrnila v smer križancev, zato nove prodajne različice enoprostorcev dejansko niso nič nenavadnega, temveč le odgovor na zahteve trga.

Centimeter višje od tal in plastika za občutek robustnosti

Terensko navdahnjeni scenic ni zato nič presenetljivega in nič drugega kot možnost dodatne izbire tistim, ki so jim všeč nekoliko agresivnejši terenski videz, dober centimeter večja oddaljenost od dal in robustnost, ki jo vozilu daje paket plastičnih dodatkov.

Scenic v terenski preobleki sicer ni novost, saj jo je Renault zanj ponudil že v prvi generaciji. Toda ta scenic RX4 je imel še pravi štirikolesni pogon, medtem ko danes ponudba seveda ostaja le pri pogonu na sprednji par koles. Xmod je torej predvsem skupek omenjenih plastičnih dodatkov, strešnih nosilcev in dodatne opreme, ki kliče po aktivnih družinah. Tisti, ki jim je blizu narava in aktivno preživljanje prostega časa, se bodo v xmodu počutili bolje kot v navadnem.

Ima xmod pravo uporabno vrednost?

Kljub všečni zunanjosti pa xmod prave uporabne vrednosti vendarle ne prinaša. Zaradi večje oddaljenosti od dal je postal nekoliko mehkejši, v ovinkih se posledično tudi malenkostno bolj nagiba. Terensko poslanstvo sicer napoveduje vključeni sistem extended grip, ki prek treh stopenj uravnava delovanje zavornega sistema in izkoristka navora motorja. Sistem deluje le pri hitrostih do 40 kilometrov na uro, zato bo prišel prav le ob zahrbtnih speljevanjih v klanec in na spolzkih zimskih podlagah.

Scenic je skupaj s sistemom extended grip ob prodaji opremljen s celoletnimi gumami M+S. Vozniki, ki bodo hoteli nanj namestiti prave letne ali zimske gume, bodo to seveda lahko storili ob nakupu dodatnih gum homologiranih dimenzij.

Scenic tudi v različici xmod seveda ohranja vse svoje družinske prednosti, ki zadevajo prostornost in kupce, sodeč po prodajnih rezultatih, tudi prepričajo. Moti pa vendarle malo uporabnih odlagalnih površin pri sprednjih sedežih (teoretično ima scenic 70 litrov odlagalnih površin) in precej trd mehanizem zapiranja zadnjih dvižnih vrat.

Scenicov motor zadovoljivo varčen

Testno različico je poganjal dobro znani Renaultov 1,5-litrski dizelski motor z 88 kilovati, ki je za vsakdanjo uporabo zagotovo prepričal bolj od paketa opreme xmod. Zmogljivosti so bile povsem zadovoljive, kar velja tudi za povprečno porabo na testnem krogu 6,4 litra na sto prevoženih kilometrov. Pri umirjeni vožnji je porabil le 4,4 litre.

V primerjavi z osnovnim scenicom je xmod dražji 1.800 evrov oziroma dobrih 10 odstotkov, kar je vendarle precejšna cena za sicer všečen in moderen videz, ki pa prave dodane vrednosti vendarle nima.

Kot glavna tekmeca (poleg manjših SUV-jev in križancev) bi lahko omenili Volkswagnovega caddyja cross, ki pa ima štirikolesni pogon in je zato tudi za tri tisočake dražji od scenica xmod. Štirikolesni pogon naj bi imel leta 2016 tudi novi touran cross. Se bo moral posledično k svojemu poreklu modela RX4 vrniti tudi scenic in ponuditi dejansko in ne le navidezno terensko namembnost?

Strošek WIZ kaska:

Pri izračunu zgornjih podatkov smo upoštevali soudeležbo pri škodi v višini 100 evrov, dodatna kritja WIZ Voznik in WIZ Nezgoda in zavarovanca z rojstnim datumom 1. januarja 1970, ki škode ni uveljavljal že več kot 5 let. Za izračun kasko zavarovanja po vaših parametrih kliknite na grafiko.

Ne spreglejte