Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
10. 12. 2015,
5.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 10. 12. 2015, 5.04

8 let

Renault megane R.S. trophy 275 akrapovič in seat leon cupra – elitni dvoboj na slovenskem asfaltu

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V borbi za stotinke smo primerjali renaulta megana R.S. trophy s slovenskim Akrapovičevim izpuhom in seata leona cupro. Francosko-španski dvoboj je razkril veliko več od doseženega časa na stezi ...

Druži ju morje podobnosti in ločuje ocean razlik

Na spletnih forumih ter v vsevednih debatah zaveznikov ene in druge strani sta najhitrejši renault in najhitrejši seat tekmeca. Le kako ne bi bila, oba razpolagata s približno enako zmogljivima dvolitrskima bencinskima motorjema in tehnologijo prisilnega polnjenja, oba žene sprednji kolesni par, silne navorske sunke v obeh primerih brzdata homogeno sodelovanje električno krmiljene delne mehanske zapore sprednjega diferenciala in stabilnostna elektronika, posebej prilagojena hitri vožnji.

Oba preverjeno in večkrat dokazano spadata med najhitrejše v segmentu ter na slovitem Nürburgringu zasedata prvo in drugo mesto med najhitrejšimi serijskimi vozili na sprednji pogon.

No, Renault je v lovljenju rekorda v Nemčijo poslal izvedbo trophy R, lažjo in dodatno opremljeno različico. Kljub temu gre v teoriji torej za dva tehnično zelo podobna izdelka, praksa pa hitro razkrije zgodbo o (zelo hitrih) hruškah in jabolkih.

Cupra - družinska kljub številki 300 na merilniku

Cupra na papirju napovedano športno osredotočenost v praksi dobro skriva, zato se neposredna primerjava v izzivalnosti obeh konča, še preden se je začela.

Predvsem zaradi relativno zadržane oblike, glede na vozne in motorne zmogljivosti skrajno udobne kabine in prizanesljivih nastavitev podvozja. Je kompromis na štirih kolesih. Seat je pri združevanju brutalnih zmogljivosti in vsakodnevne nevpadljivosti med najboljšimi.

R.S. ima serijsko dovoljenje, da lahko ugrizne

Meganova ekstrovertiranost je na ravni dirkalnikov. Je ekskluziven avtomobil omejene serije in že njegovo polno ime R.S. (renault sport) trophy 275 akrapovič je polno ugleda in zahteva "rešpekt". Namenjen je nepopravljivo purističnim dušam, ki jim avtomobilski šport pomeni veliko.

Rdeči škorpijon na izpuhu, izdelan iz titana, mu poleg tehnološke dodelanosti, nižje mase, bogatejše barve brbotanja in prijetnega pokanja (izrazitejše je v načinu sport) da pečat zmagovalca. Vstop v kabino še dodatno poveča prednost pred leonom in potrdi domneve, da na lestvici vizualno športno navdahnjenega razvrata kotira visoko.

Po občutkih med vožnjo bi več stičnih točk našli med duhovnikom in prostitutko

Boj s časom je kljub začetni primerjavi v teoriji podobnih avtomobilov, bolj zaradi občutkov kot zaradi končnega rezultata, med njima ustvaril ocean razlik. Povedano preprosto, več stičnih točk bi našli med duhovnikom in prostitutko.

Leon je zelo hiter. Po občutku celo hitrejši, kot napovedujejo tehnični podatki, in če bi se izkazalo, da dvolitrski štirivaljnik v resnici razvije 300 ali 310 "konjev", ne bi niti skomignili.

R.S. je bil na običajnih cestah in na stezi v sklopu AMZS-jevega centra varne vožnje na Vranskem kljub le pet "konjev" šibkejšemu dvolitrskemu stroju (ima jih 275) na ravnicah in ob vzponih občutno počasnejši.

Izgubo časa med pospeševanjem je reševal z izredno vodljivostjo in možnostjo kirurško natančnih popravkov. Voznik lahko iz podvozja cup izvleče največ le ob popolni osredotočenosti in ignoriranju igrivosti, ki jo sicer brezkompromisne nastavitve ponujajo. Ob pretikanju odličnega, ročnega šeststopenjskega menjalnika in ob spuščeni stopalki za plin iz izpuha poka, oprijema ne zmanjka zlahka.

Kot bi z roko tipal podlago pod kolesi. R.S. to zna …

Voznika, kot bi bil priklopljen neposredno na blažilnike ali z roko tipal podlago pod kolesi, ves čas poplavlja široka reka informacij. Čutiti vse pomeni tudi predvidevati, kaj se bo zgodilo v naslednjem zavoju, ob naslednjem zaviranju … R.S. to zna. Ne samo dobro, ampak veliko bolje od vseh tekmecev, vključno s cupro.

Vozili smo v programu sport, ki namesto izhodiščnih 250 "konjičev" izkoristi še dodatnih 25 in elektronske uzde sprosti tako zelo, da si popolnega izklopa tudi v najbolj zavitih delih nismo želeli.

Dvolitrski motor je navdušil z zveznim podajanjem moči in močnim vlečenjem vse do omejevalnika. Pri 4.000 vrtljajih dobesedno pobesni in to, da spominja na atmosferske izdelke, po katerih se nam zaradi značajske bogatosti vse bolj toži, je velika pohvala.

V primerjavi z leonom, ki se hvali s sodobnejšo zasnovo in tehnologijo neposrednega vbrizga, ponuja "le" tehnično manj prefinjen, sekvenčni večtočkovni vbrizg, kar vpliva predvsem na porabo goriva. R.S. je na testu v povprečju porabil 11,3 litra bencina na sto kilometrov, cupra liter manj.

Cupra je polna kompromisov. Lahko je brutalno hitra in trenutek za tem popolnoma umirjena. R.S. tega ne zna …

Leon se zahtevne naloge loteva na bolj umirjen in ob pogledu na celotno sliko komaj kaj manj učinkovit način. Med pospeševanjem je volan mirnejši, komunikacijska jasnost v zavojih v primerjavi z R.S. nekoliko slabša, a v primerjavi z večino avtomobilov še zmeraj zavidljivo visoka.

Podobno kot v R.S. smo vozili v najbolj športnem programu "cupra" – z najtršo nastavitvijo blažilnikov, boljšo odzivnostjo motorja in vsaj za stopnjo večjo glasnostjo prijetnega grmenja v kabini. Medtem ko njegov neposredni tekmec kompromisov ne sprejema, jih je leon poln.

Nagibanja karoserije je relativno veliko, prilagodljivo podvozje tudi v najtrši nastavitvi mehkejše ter odzivnost in občutek zavor med napadom na stotinke bolj medla. Na prvi pogled se je zdelo, da je kljub boljšim pospeškom v zavojih počasnejši.

Nič ni tako, kot se zdi, in štoparica ne laže. Leon je iluzionist!

Oba je na koncu kratke, malce več kot tridesetsekundne, improvizirane steze ločevala slaba desetinka. Voziti hitro je z napadalnim "el torrom", tudi zaradi odličnega samodejnega menjalnika DSG, veliko lažje kot z ekstremnim meganom.

Oba hitra, oba enakopravna? Katerega bi izbrali mi?

Dosežena časa sta dokazala, da do (skoraj) istega cilja vodita dve popolnoma različni poti. Megan je brez dvoma hitrejši in bo v tovrstnih primerjavah pobiral trofeje.

Je bolj osredotočen in glede ciljne skupine zelo ozko usmerjen, voznik pa je v njem postavljen pred resno delo. Med sebi enakimi po komunikativnosti nima tekmeca.

Tista slaba desetinka razlike v doseženem času (34:05 proti 34:13) pomeni svojevrstni prestiž, ki pa ga bodo kupci leona najbrž z veseljem zamenjali za vsakodnevno uporabnost. Ta ga zlahka postavlja celo v družinske okvire in s tem kupcem odpira do zdaj redko videne priložnosti užitkov v vsakdanu, ki se pogosto začne s potjo v vrtec.

Če vprašate nas, bi si kot del popolnega paketa znotraj podsegmenta hitrih kombilimuzin zaželeli videza astre OPC, trajnosti tradicije golfa GTI, voznih lastnosti megana R.S. trophy in menjalnika cupre. No, verjetno bi si katero od ključnih komponent izposodili tudi pri focusu ST.

Kako bosta na želje in morebitno razvrstitev na dirkaški stezi vplivala nova honda civic type R in naslednja generacija forda focusa RS, katerega prihod je najslabše varovana skrivnost v avtomobilski industriji, pa je že druga zgodba …

Ne spreglejte