Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Petek,
18. 12. 2015,
10.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Renault Športni Avtomoto

Petek, 18. 12. 2015, 10.20

8 let

Renault megane coupe dCi 130

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prišel, zapeljal, prepričal. Prenovljeni trivratni megane uspešno združuje izrazito kupejevske občutke s športno naravnanimi voznimi lastnostmi in varčnostjo 1,6-litrskega dizla.

Videz ‒ privlačen ali komaj prepričljiv?

Opazkam na račun prenovljenega videza, predvsem povsem spremenjenega sprednjega dela, se nismo izognili že med testiranjem petvratnika, zato ponovni komentarji med testom kupeja niso presenetili.

Če kateri, potem je ravno megane zrel poglobljeno debato o učinkovitosti oblikovnih sprememb estetsko ključnih delov karoserije. Tudi zato, ker je privržencev osvežene maske, vključno s spremenjeno obliko žarometov, ravno toliko kot nasprotnikov. Čeprav je tudi v naših očeh ves čas taval nekje med privlačnim in komaj prepričljivim, mu opaznosti ne moremo zanikati.

Utesnjenost in slaba preglednost pomembna gradnika športnega značaja ...

Po občutku v kabini, ki bi bil težko izraziteje kupejevski, ga postavljamo ob bok astri GTC in scirrocu. Pestijo ga pomanjkljivosti, ki v očeh in občutkih ljubiteljev tovrstnih karoserijskih oblik čudežno izginejo – utesnjenost, slaba preglednost, težje dosegljiv varnostni pas ter dolga in težka vrata. A brez naštetih lastnosti, ki so nepogrešljivi sestavni del sveta športno naravnanih trivratnikov, bi se izgubila vsaj polovica njihovega značaja.

GT line ‒ privlačnejši od obeh paketov

Tudi kupe je bil, podobno kot pred kratkim petvratni berline, opremljen s paketom GT line, bogatejšim in dražjim od dveh, ki sta na voljo. Kupeju (značajsko) ustreza bolj kot berilneju. Lepše mu pristajata spremenjena odbijača, aluminijaste stopalke in školjkasta sedeža so tu kot doma.

Sedi se odlično in udobno, izrazita opora (slika 16) dobro drži v zavojih in je, kot običajno, v napoto pri izstopu iz vozila. Vidite, pri petvratnem meganu smo tarnali nad oteženim izstopanjem iz vozila, pri kupeju to pomanjkljivost sprejmemo zgolj z ramenskim skomigom. Saj je kupe in še malo športen povrhu, tako pač je …

Dostop do klopi je klasično otežen, prostora tam ni na pretek. Potniki, visoki do 175 centimetrov, bodo imeli dovolj prostora za noge in glavo, višji naj se zagrebejo za sovozniški sedež.

Ni RS, je pa zelo zabaven

Podvozje je športno. Vzmeti in blažilniki so trši, a nastavitve dovolj kompromisne, da bo šlo brez težav tudi čez grbine.

Podpira hitrejšo vožnjo, tudi gibi ročnega menjalnika so hitri in natančni, a do brata, razrednega prvaka v vozniški dinamiki megana RS, mu vendarle manjka še veliko, ker postane opazno med priganjanjem.

Takrat do izraza prideta čezmerno nagibanje karoserije, podkrmarjenje in nenatančnost sicer lepo uravnoteženega krmiljenja.

Šest litrov na avtocesti, z umirjeno desnico lahko tudi le pet

Hvalimo odlično zvočno zatesnitev in tiho, uglajeno predstavo 1,6-litrskega dizla s 130 "konji". Motor ponuja zmogljivosti nekdaj opevanih dvolitrskih strojev. Velika večina navora je na voljo že zelo zgodaj, kar pomeni, da močno pritisne že pri 1.500 vrtljajih in ob primerni prilagoditvi oziroma hitrem prestavljanju podpira tudi dobro uglašeno podvozje.

Varčnost je dokazal s testno porabo 5,8 litra. Na avtocesti je redno porabil okoli šestih litrov, med umirjeno vožnjo zlahka tudi le pet litrov. Boljšega kompromisa med zmogljivostmi in ekonomičnostjo pri Renaultu v tem trenutku ne boste našli.

Ne spreglejte