Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
24. 12. 2015,
9.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Renault Družinski Avtomoto

Četrtek, 24. 12. 2015, 9.31

6 let, 7 mesecev

Renault kangoo extrem dCi 110

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ta kangoo seveda kljub velikemu iksu v imenu ni nikakršen ekstremist. Je pa odličen primer avtomobila, ki zelo posrečeno skoraj povsem zabriše mejo med lahkim dostavnikom in družinskim enoprostorcem.

Njegov samozavestni pogled zre tudi prek meja cestnih robnikov

Naj najprej razkrijemo bistvo njegove oznake extrem. Ta poleg na novo oblikovanega nosu vozila, ki kangooju daje precej bolj zrel in samozavestni pogled, seveda namiguje, da je tudi njegov značaj prilagojen ljudem z aktivnim življenjskim slogom.

Takim na primer, ki se po prašnem makadamu s polnim prtljažnikom plezalne opreme radi zapodijo v zatrep gorske doline, ter tistim, ki kdaj v avtu tudi prespijo, s seboj vozijo kolesa, turne smuči, morda deske, opremo za taborjenje in se predvsem sproščeno želijo zapeljati tudi po cestah oziroma poteh, kjer po navadi križarijo le traktorji.

Odbijača – spredaj in zadaj – sta tako na najbolj izpostavljenih delih, karoserijskih robovih, namenoma ostala brez lakastega sijaja, robustne letve iz "surove" plastike pa ščitijo tudi boke. Stvar okusa sicer, ampak menimo, da je ta njegov mehki terenski videz ob velikem rdečem iksu videti kar posrečen. Ta dakarska šminka se izkaže za precej neobčutljivo tudi pri prestrezanju morebitnih rahlih parkirnih dotikov v mestu, na ozkem makadamu pa razmeroma brez škode odrivajo tudi tanjše veje na poti proti gobarskemu izhodišču.

S strmo in spolzko podlago se spopada s prilagojeno elektroniko

Kljub vsemu pa se je treba zavedati, da poudarjeni X v imenu opreme ne pomeni, da so gnana vsa štiri kolesa. Škoda, kajti to je nekoč kangoo že ponujal. Vidi se, da so inženirji v mislih imeli skrajno racionalno porabo goriva, zato so se odpovedali štirikolesnemu pogonu. Kljub temu pa so vendarle nekaj le želeli narediti.

Na levi strani, ob volanu je stikalo sistema extended grip, s katerim lahko voznik v slabših voznih pogojih nekoliko poveča učinkovitost oziroma oprijem sprednjega, pogonskega kolesnega para. To ni čudežna tipka, ki bi temu kangooju res omogočal ekstremne terenske podvige, in je vsekakor precej skromen nadomestek nekdanjega pogona 4x4. Ne pričakujte, da boste zaradi te tipke s prvo tablico lahko rinili sneg, tudi na mokri travi bo veselja hitro konec. Se pa zadeva presenetljivo dobro obnese na makadamu, predvsem če se postavi nekoliko bolj pokonci.

Vsekakor je torej bolje imeti nekaj kot nič. Aktivacija funkcije extended grip v povezavi s sistemom za nadzor stabilnosti vozila ESC res nekoliko olajša premagovanje spolzkih podlag, kot so na primer blatne ali zasnežene ceste. Pri speljevanju na strminah s slabšim oprijemom ta funkcija ob hkratni pomoči asistenta za speljevanje navkreber (hill start assist) vozniku na trenutke ponuja podoben občutek kot na primer elektronska zapora diferenciala pri novodobnih terencih.

Pohvalno, a globokega blata in snega ter strmih kamnitih kolovozov s to tipko le ne izzivajte, ker, še enkrat, navora na zadnjih kolesih ni.

Ko dostavnik postane prilagodljiv enoprostorec …

Pri Renaultu so nam tega kangooja predstavili kot prilagodljiv enoprostorec za dinamične družine. Ne moremo jim oporekati. Je tudi edini avtomobil v Renaultovi ponudbi, ki je si je izboril svoj prostor tako v modelni ponudbi osebnih in gospodarskih vozil. Povsem jasno nam je, zakaj.

Prostora je veliko, njegova dostopnost in uporabnost pa zelo dobri. Na še vedno precej okretnih 4,3 metra dolžine je med osema skoraj 2,7 metrska razdalja (2,697 mm).

Prostorsko prilagodljivost povečuje še poklopljiv naslon sovoznikovega sedeža, ki omogoča prevoz 2,5 metra dolgih predmetov. V prtljažniku je v osnovi za 660 litrov tovora, omeniti pa velja še 660-kilogramsko nosilnost, nizek nakladalni rob, nivojsko prilagodljivost dna in možnost izbire zadnjih vrat, ta so lahko dvižna ali krilna.

Ko pade še zadnja klop, ob povsem ravnem dnu, ki spominja na skladiščno ploščad, nastane prav zevajoč volumen. Ta zmore pospraviti kar 2,6 kubična metra. Da, v tem avtu je mogoče spati, tudi v dvoje.

Dodaten plus si nedvomno zasluži še pestrost odlagalnih površin in predalov. Nad voznikom in sovoznikom je zajetna, lepo predeljena polica (sprejme tudi format A4), nad zadnjo klopjo so trije letalski predalniki, zajetni pa so tudi predali v vratih. Prepričljiva prostorska organizacija ponuja še predelno mrežo in praktične strešne drogove, ki jih lahko hitro, brez orodja, postavimo v funkcijo strešnega prtljažnika.

Kaj bodo povedale zvezde?

Z litri kangoo sicer ni povsem v vrhu svojega razreda, tam sta doblo oziroma combo. Morda njegov najhujši tekmec pa je z njim celo v bližnjem sorodstvu, tako rekoč pod isto streho.

Dacia dokker v osnovi ponuja 800-litrski prtljažnik za dobrih štiri tisoč evrov nižji znesek od tokratnega testnega kangooja, in to v najbolje opremljeni različici. No, je pa res, da tudi najbolj opremljen dokker ne more ponuditi takega počutja, kot ga je med vožnjo ponudil naš testni kangoo. Manj je zibanja, manj je hrupa in materiali v notranjosti so kakovostnejši ter posledično prijetnejši.

Pri njem pa ostaja odprto še eno, bržkone najbolj pomembno vprašanje: kaj bodo o njem povedale zvezde? Pa ne tiste astrološke, temveč varnostne. V testnem centru agencije EuroNCAP, ki opravlja preizkusna trčenja, je bil kangoo nazadnje leta 2008.

Takrat je osvojil solidne štiri zvezdice. A kriteriji so se v tem času zaostrili in še kako svež spomin je tudi na skromen rezultat citana, kangoojevega genskega dvojnika z zvezdo na nosu. Če se bo odrezal bolje kot bratranec iz Stuttgarta, bo zagotovo eden od najbolj prepričljivih dostavnikov oziroma družinskih avtomobilov na trgu.

Dober in varčen motor

V nosu kangooja se je tokrat vrtel preizkušen 1,5-litrski dizel iz serije Energy. Njegovih 80 kilovatov in 240 njutonmetrov je povsem dovolj za vse naloge, ki jih je ta avtomobil sposoben opravljati. ECO-program (vklop prek stikala med sedeži) in sistem start stop strojčku povečujeta energijsko učinkovitost. Pri Renaultu so izračunali, da njuna uporaba ob šeststopenjskem ročnem menjalniku prinese do 10-odstotni prihranek goriva.

Mi dodamo, da je kljub večji čelni površini ob hkratnem upoštevanju načel varčne vožnje tega križanca med družinskim avtomobilom in dostavnikom na stokilometrsko razdaljo mogoče popeljati tudi s krepko manj kot petimi litri goriva. Testno povprečje pa smo končali pri porabi 5,8 litra na sto kilometrov.

Ne spreglejte