Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
21.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 4. 12. 2015, 21.54

8 let

Primerjava yetijev z običajnim in terenskim ABS-om

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na mokri makadamski podlagi smo primerjali zavorne rezultate dveh yetijev, dvopogonskega 1,2 TSI in štiripogonskega 2,0 TDI 4x4 s terenskim voznim programom off road.

Yeti proti yetiju

Na prvi pogled enaka yetija sta obuta v enake pnevmatike goodyear eagle ultra grip, dimenzije 215/60 R16. Dizelski yeti 4x4 je okroglih 200 kilogramov težji, poleg različnega pogona pa sta opremljena z različnima zavornima sistemoma ABS. Klasičnemu zavornemu sistemu so pri yetiju 4x4 dodali program off road, pri katerem ABS prilagaja zavorno silo tudi pojemku in med močnim zaviranjem dovoli nekoliko več blokiranja koles.

Off road do 30 kilometrov na uro

Off road program se vklopi s pritiskom na stikalo in s tem omogoči različne terenske dejavnosti. Na primer speljevanje v strmini in varno spuščanje navzdol. Z našo primerjavo smo se želeli prepričati o podatku proizvajalca, da program off road vpliva tudi na delovanje zavornega sistema. Ugotovili smo, da deluje pod hitrostjo 30 kilometrov na uro, nad to hitrostjo pa oba zavorna sistema ABS delujeta enako.

Rezultati naših meritev zavornih razdalj

V tabelo smo razvrstili rezultate naših meritev na mokrem makadamu pri hitrosti 30 in 60 kilometrov na uro ter na grobem asfaltu pri 60 kilometrih na uro.

Kaj smo namerili

Pojemek med zaviranjem na makadamu je pri hitrosti 30 kilometrov na uro precej večji pri vozilu z delujočim programom off road, zavorna pot je krajša za meter in pol.

Pojemek med zaviranjem na makadamu pri hitrosti 60 kilometrov na uro je nekoliko večji pri vozilu s programom off road, vendar bi bil še večji, če bi program deloval že na začetku zaviranja (vklopi se šele pod 30 kilometri na uro).

Pojemek obeh vozil je med zaviranjem na makadamu pri hitrosti 60 kilometrov na uro občutno manjši kot pri 30 kilometrih na uro. Teoretično bi moral biti enak, vendar se med daljšim zaviranjem tekalne površine gum oprijemlje material s cestne površine, ki zmanjšuje zavorni učinek.

Pojemek med zaviranjem pri hitrosti 60 kilometrov na uro je pričakovano večji na grobem asfaltu (tudi zaradi delovanja ABS-a) kot na makadamu. Pri tem je v prednosti lažji, dvopogonski yeti.

In zmagovalec je ...

Na makadamski podlagi, ki predstavlja bistvo našega testiranja, je v prednosti yeti 4x4, ki je pri hitrosti 30 kilometrov na uro zaviral s spoštovanja vrednim pojemkom 9,9 metra na kvadratno sekundo. Njegova zavorna pot je zaradi poseganja programa off road krajša tudi pri večji hitrosti, pri čemer se ta program vklopi šele, ko hitrost pade pod 30 kilometrov na uro. Na asfaltni podlagi večja masa vozila, pogon 4x4 in off road program ne pomenijo ničesar, lažji, dvopogonski yeti je boljši.

Ne spreglejte